סימפיזיוליזיס (S.P.D Symphysis Pubis Dysfunction) הינה תופעה המתרחשת לרוב בזמן היריון, עם התרחבות האגן. הסחוס, הנקרא סימפיסיס פוביס, נמצא בין עצמות האגן ומייצב אותו בזמן פעילות. כאשר האגן גדל, תחת השפעה הורמונלית, בזמן היריון הוא עלול להינזק ולגרום לתנועה רבה יותר בין העצמות, אשר יגררו כאבים חזקים.
תסמיני סימפיזיוליזיס הם כאבי אגן (בעצם הפוביס) וכאבי גב מאד חזקים, כמו גם לחץ במפשעה. בדרך כלל הכאבים יורגשו החל משבוע 12, עם התרחבות האגן המשמעותית ועד הלידה.
סימפיזיוליזיס שכיח יותר בהריונות חוזרים, במיוחד כאשר הנשים הינן מבוגרות יותר. הוא יכול להיות מאובחן על פי סיפור קליני אופייני, ולכן, פעמים רבות, לא מחייב המשך אבחון פולשני יותר. כאבים אלו יעברו עד מספר שבועות לאחר הלידה. הלידה, עשויה אף להיות קלה יותר בעקבות מצב זה, מכיוון שנעשית הגמשת יתר של הרצועות והרחבת האגן בצורה יעילה.
בכדי להפחית בכאבים, לאישה יומלץ לסגל לעצמה אורח חיים שונה כמו למשל ישיבה עם רגליים ישרות, להפחית למינימום נשיאת משאות כבדים, לנעול נעליים נוחות, לחזק את שרירי האגן לקראת הלידה ולהסתייע בכרית בין הרגליים בזמן השינה.
תסמיני סימפיזיוליזיס
התסמינים האופייניים יהיו כאבי אגן, כאבי ירכיים ולחץ מפשעתי, אשר אי אפשר להתעלם מהם. פעמים רבות, הכאב יורגש ביתר שאת בזמן מאמץ כמו הליכה, ואף בפעולות פשוטות יותר כמו הסתובבות במיטה, אשר הופכים להיות קשים מאד עבור היולדת. הנשים אשר סובלות מסימפיזיוליזיס נראות מתנדנדות, וכסובלות מאד. מצב זה עלול להשפיע על המצב הנפשי של הנשים ולגרום לדיכאון ולתחושות של חוסר אונים.
אבחון
אבחון סימפיזיוליזיס נעשה על פי רוב, על ידי רופא הנשים המטפל, על פי תלונות המטופלת. מצב זה של סימפיזיוליזיס אינו מורה על מצב דומה בהריונות הבאים או הקודמים, ולכן האבחון לא יתבסס על היסטוריה רפואית.
לאבחון דפיניטיבי, יידרש אולטרסאונד לאישור מצב זה. במקרה והכאבים ממשיכים להופיע זמן רב לאחר הלידה, תישלח האישה לצילום רנטגן. האבחון יכול להיעשות באופן עצמי על ידי האישה, כאשר היא מרגישה כאב בזמן לחיצה על העצם הנמצאת בקו האמצע (במשולש הערווה). גם לאחר האבחון, לא יורה הרופא על שמירת היריון, אלא ינסה לסייע על האישה בדרכים נוספות על מנת להקל על הכאבים החזקים. במקרה של עבודה פיסית, תישקל האופציה של הפחתת העומס, או שינוי תנאי העבודה.
טיפול
אין טיפול ספציפי אשר יכול לטפל במצב זה, מכיוון שמקורו הינו טבעי ומסייע להיריון. כאשר הכאבים אינם נסבלים, יומלץ לאישה על טיפול במשככי כאבים. במקרים חמורים יותר יומלץ להסתייע בטיפולים מסוגים שונים כמו דיקור, שיאצו, יוגה ואף טיפול פיזיותרפיה. מחקרים רבים מאשרים כי הרפואה הסינית ושיטות הטיפול הנפוצות בה מסייעות מאד להקלה במצב זה.
במקרה הצורך, יומלץ למטופלת לנסות להפחית מהלחץ ומאתה פעילות אשר גורמת לה כאבים, למרות שאין צורך בשכיבה במיטה או בשמירת היריון. הנשים, פעמים רבות, מדווחות כי ישנן עליות וירידות בזמני הכאב ובתדירותם, ולכן יש לדחות את הפעילות המאומצת לזמנים בהם לא מרגישים כאבים.
מקרים נדירים בלבד הינם מאד חמורים, עד כדי פגיעה אורתופדית. במקרים אלה תיתכן התערבות כירורגית, אשר תנסה להתחשב במצבה של האישה ההריונית, ובצורכי הלידה העתידיים. פעמים רבות, תידרש מחשבה וצורך בלידה בניתוח קיסרי, במיוחד כאשר מדובר על נשים מבוגרות והיריון הנמצא בסיכון. עם זאת, מצב זה של סימפיזיוליזיס אינו מהווה מצב מאיים חיים ואינו מסכן את שלום העובר או האם, משום סיבה שהיא.