סטרפטוקוקוס מקבוצת B הוא חיידק שנמצא בדרך כלל בגוף האדם, אך אין לבלבל אותו עם סטרפטוקוקוס מקבוצת הגורמים לדלקת גרון.
בדרך כלל החיידק אינו גורם לתסמינים כלשהם, אך במקרים מסוימים הוא עלול לגרום לזיהומים שונים. נשים הרות ועובריהן נמצאות בסיכון כאשר הן נושאות את החיידק.
זיהום זה הוא הגורם השכיח ביותר לדלקת קרום המוח במהלך השבוע הראשון לחיי תינוק. הזיהום עלול אף להשפיע באופן חמור על נשים הרות בתנאים כרוניים מסוימים כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם, אי ספיקת לב, השמנת יתר וסרטן. שכיחות הזיהום עולה עם הגיל, והוא נפוץ בעיקר בקרב נשים הרות.
כיצד מועבר סטרפטוקוקוס מקבוצת B?
בקרב תינוקות, זיהום זה מתרחש באמצעות מגע ישיר עם החיידקים בתוך הרחם או במהלך הלידה, וכך, הזיהום מועבר מהאם לתינוק. כמחצית מהאימהות מעבירות חיידקים לתינוקותיהן במהלך ההיריון ולידה וגינלית.
יחד עם זאת, לא כל התינוקות מושפעים מהחיידקים והנתונים הסטטיסטיים מצביעים על ממוצע לפיו אחד מכל מאה עד מאתיים תינוקות שנולדים לאם שנושאת את הזיהום, ימשיכו לפתח אותו.
זיהום זה אינו מחלה המועברת באמצעות מגע מיני, וגורמי הסיכון המגבירים את הסיכוי להעברת סטרפטוקוקוס מקבוצת B מהאם לתינוק הם:
- קרע לפני השבוע ה-37 להיריון
- קרע שמתרחש למעלה מ-18 שעות לפני הלידה
- כאשר הזיהום מלווה בדלקת בדרכי השתן במהלך ההיריון
- לידה קודמת של תינוק עם זיהום סטרפטוקוקוס מקבוצת B
- חום גבוה במהלך הלידה.
תסמינים וסימנים של סטרפטוקוקוס מקבוצת B
בתינוקות שנולדים עם הזיהום, התסמינים והסימנים מתפתחים בדרך כלל במהלך היממה הראשונה לחיים. תינוקות המפתחים את הזיהום בגיל מאוחר, הם בדרך כלל בריאים ומשגשגים. התסמינים בהם ניתן להבחין והמעידים על הזיהום, כוללים:
- חום;
- בעיות נשימה;
- כיחלון עור;
- התקפים;
- רפיון או נוקשות אברים;
- קצב לב שאינו סדיר;
- הפרעות בלחץ הדם;
- חוסר תיאבון;
- חוסר שקט.
אבחון דלקת סטרפטוקוקוס מקבוצת B
בתינוקות ומבוגרים, בידוד החיידק נחוץ לשם אבחנה סופית. מחקרי מעבדה מבודדים את האורגניזם מנוזלי גוף מסוימים כגון דם, ונוזל מהמוח ועמוד השדרה, והאבחנה מתבססת בעזרת דגימת שתן. תוצאות בדיקות אלו עלולות להימשך מספר ימים. לעיתים קיים צורך בניקור מותני כאשר קיים חשד לדלקת קרום המוח. בדיקות הדמיה כגון צילום חזה מבוצעות במצב של דלקת ריאות.
הטיפול בסטרפטוקוקוס מקבוצת B
נשים שקיבלו תוצאות חיוביות לבדיקת הזיהום במהלך ההריון, ונשים הנמצאות בסיכון מסוים לפיתוח או הידבקות בזיהום במהלך ההיריון, מקבלות טיפול אנטיביוטיקה לוריד. טיפול זה לנשים לפני הלידה אינו יעיל, היות והחיידקים עלולים לצמוח שנית במהירות.
יש לתת לנשים הרות אנטיביוטיקה במהלך הלידה אם הן מפתחות צירים מוקדמים, אם יש להן קרע כ-18 שעות או יותר לפני הלידה, או הם הן מפתחות חום במהלך הלידה. האנטיביוטיקה מקטינה באופן משמעותי את הזיהום בתינוקות. במצבים מסוימים של זיהום זה, קיים צורך בטיפול כירורגי.