בזמן ההריון ובתקופה שלאחר הלידה עלולות להופיע הפרעות בכבד, המתבטאות בתפקודי כבד חריגים, בעיות בתפקוד כיס הכבד, או שני המצבים. בעיות אלו מתרחשות בקרב שלושה עד עשרה אחוזים מכלל ההריונות.
הפרעות אלו תורמות למספר מחלות כבד בהריון, הכוללות מחלות הנגרמות על ידי ההריון, כגון כבד שומני חמור של ההריון וכולסטרול של ההריון. מחלות שהיו קיימות טרם ההריון עלולות להתלקח במהלכו, כגון מחלות אוטואימוניות ומחלת וילסון. גם מחלות שאינן קשורות להריון עשויות להשפיע על אישה הרה בכל עת במהלך ההריון, כגון צהבת נגיפית.
מהם הגורמים למחלות כבד בהריון?
גורמי קרישת דם משפיעים על הריון נורמאלי, ונשים שאצלן מצב קרישת יתר של הדם עובר בירושה, נמצאות בסיכון מוגבר למחלות כבד ופקקת ורידים במהלך ההריון. הרפס סימפלקס עלול לגרום למצב מוחלט של אי ספיקת כבד, לידה מוקדמת ולידת תינוק מת. מצד שני, הריון עשוי לגרום אף לרעלת עם פוטנציאל לכישלון חמור של תפקוד כבד.
תסמיני מחלות כבד בהריון
תסמיני מחלות כבד בהריון בדרך כלל אינם פרטניים וכוללים סימני צהבת, בחילות, הקאות וכאבי בטן. הריון גורם לשינויים פיסיולוגיים המשפיעים על מספר מערכות איברים במהלך ההריון, בתקופה שלאחר הלידה ובתקופת ההנקה.
השינויים הפיסיולוגיים המרכזיים כוללים עלייה בתפוקת לב, נתרן גבוה, החזקת מים, הרחבת נפח הדם, ירידה בתנגודת כלי דם מערכתית ולחץ דם מערכתי. שינויים אלו מגיעים לשיאם בשליש השני, ואז עשויים להחמיר עד מועד הלידה. זרימת הדם לכבד עשויה לעלות לאחר השבוע ה-28 להריון, ונגרמת כתוצאה מהזרימה המוגברת אל הווריד הפורטלי.
אבחון ותוצאות
אבחון מחלות כבד בהריון הן תהליך מאתגר המסתמך על בדיקות מעבדה. ההפרעה הבסיסית עשויה להיות בעלת השפעה משמעותית על תחלואה ותמותה של האם והעובד, ולכן יש לבצע מיד סדרת בדיקות אבחון.
הבדיקה הגופנית עשויה להצביע על שינויי עור המעידים על נוכחות מחלת כבד כרונית. שינויים אלו הם תוצאה של בעיות הריון המתרחשות בקרב שישים אחוזים מכלל ההריונות הבריאים. תוצאות בדיקות המעבדה עשויות לייצג שינויים פיסיולוגיים הנובעים מההריון, כגון רמה נמוכה של אלבומין בסרום, ורמה מוגברת של חומצות אלקליין.
כשנדרשת בדיקת הדמיה בתהליך האבחון, במהלך בדיקות תקינות כבד אצל אישה הרה, בדיקת אולטרסאונד היא הבדיקה הנפוצה, בשל בטיחותה מבחינת העובר. הדמיית תהודה מגנטית (MRI), מבוצעת כבדיקה משנית אם עדיין נחוץ מידע נוסף.
טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ובדיקת אנדוסקופיה כרוכה בסיכון קרינה לעובר ודורשת סיכוך הרחם. נדרשת הקפדה קיצונית בזיהוי מומים פיסיים בבדיקות מעבדה, כתנאי הכרחי לאבחון מדויק של מחלות כבד בהריון, שכן האבחון מוביל להתערבות מוקדמת מוצלחת.
טיפול ובטיחות התרופות
טיפול במחלות כבד במהלך ההריון כרוך בנקיטה מיידית בצעדים, תמיכה בכבד או טיפול תרופתי מערכתי. בחירת התרופות בהריון מבוססת על תוצאות האבחון ורמות הסיכונים לעובר. רוב התרופות למחלות כבד בהריון נבדקו על ידי מינהל המזון והתרופות של ארה"ב (FDA), והן מבוססות על מחקרים בבעלי חיים ובבני אדם.