מחלות זיהומיות מתאפיינות בכך שהן נגרמות בעקבות זיהום של מחולל מיקרוביולוגי. מחלות אלה נפוצות ביותר ואין אדם שלא סבל במהלך חייו ממחלה זיהומית. כמו כן, בכל תחום רפואי קיימות מחלות זיהומיות המאפיינות אותו למשל מחלות הנפוצות יותר בילדים, זיהומי לב, זיהומי ריאה וכולי.
המחוללים המיקרוביולוגים הגורמים למחלות זיהומיות מתחלקים ל4 קבוצות גדולות. יש את הווירוסים או בעברית נגיפים, יש את החיידקים, יש את הפטריות ויש את הפרזיטים, טפילים בעיברית. בכל אחת מהקבוצות הללו קיימים יצורים מיקרוביולוגיים רבים כגון נגיף השפעת, נגיף הHIV שגורם למחלת האיידס ועוד.
לא כל המחוללים רעים לגוף. חלקים מסויימים בגופנו מכוסים למשל בחיידקים, כמו המעי לכל אורכו. חיידקים אלה טובים לגוף ומהווים הגנה מפני חיידקים אחרים ואפילו מייצרים וויטמנים חיוניים לגופינו.
ווירוסים
ווירוס הינו הינו היצור המיקרוביולוגי הקטן ביותר שיש. הוא מורכב ממעטפת, מכיל תורשתי שיכול להיות DNA או RNA וכמה חלבונים שמאפיינים אותו. לווירוס אין יכולת חיים משל עצמו והוא חייב לחיות בתוך תא אחר כדי לשרוד. הווירוס מנצל את התא כדי לקבל אנרגיה וכדי להכפיל את עצמו עד שעותקים של הווירוס יוצאים מהתא המודבק ועוברים להדביק תאים אחרים.
קיימות מחלות רבות הנגרמות על ידי ווירוסים שונים. דוגמאות למחלות וויראלית כוללות את השפעת שנגרמת על ידי נגיף האינפלואנזה, מחלת האיידס שנגרמת על נגיף הHIV, דלקת כבד נגיפית שנגרם על ידי נגיפי ההפטיטיס, מחלת ההרפס שנגרמת על ידי נגיף ההרפס סימפלקס ומחלת הנשיקה שנגרמת על ידי נגיף הEBV.
חלק מהמחלות הוויראליות עוברות מעצמן ולא מצריכות טיפול מיוחד מלבד טיפול תומך. מחלות אחרות כמו דלקת כבר נגיפית וכמו האיידס מצריכות תרופות אנטיווראליות המתאימות לווירוס הספציפי. גם עם טיפול מחלות ווראליות מסויימת לא ניתנות לריפוי אלא רק לדיכוי הווירוס כגון מחלת האיידס.
חיידקים
חיידק הוא ייצור חד תאי. החיידק מורכב ממספר חלקים בינהם דופן תא, קרום תא, חומר תורשתי מסוג DNA, וחלבונים שונים. מאפיין שמבדיל חיידקים מתאים של בני אדם הוא הבדל בחלבונים המשמשים להעתקת הDNA, הריבוזומים וכן קיום דופן התא.
מאפיינים ייחודים אלה מאפשרים שימוש בתרופות הפוגעות במאפיינים אלה מבלי לפגוע בתאי אדם. בשונה מווירוסים חיידקים יכולים לחיות מחוץ לתאים של הייצור אותם הם מדביקים אם כי יש חיידקים שהם תוך תאיים גם כן.
קיימות מחלות רבות הנגרמות על ידי חיידקים שונים. דוגמאות למחלות אלה כוללות את דלקת הגרון הנגרמת על ידי חיידק הסטרפטוקוק, דלקת ריאות שיכולה להיגרם על ידי חיידק הפנאומוקוק, דלקת קרום המוח הנגרמת על ידי חיידק המנינגוקוק או על ידי חיידק הפנואמוקוק וכיב הקיבה הנגרם על ידי חיידק ההליקובקטר פיילורי.
הטיפול במחלות חיידקיות הוא על ידי תרופות ממשפחת האנטיביוטיקות. קיימות תרופות רבות בקבוצה זו כדוגמת הפניצילין. לכל מחלה יש אנטיביוטיקות המתאימות לה ביותר לפי החיידקים הנפוצים הגורמים לה גם מבלי שנעשתה אבחנה מדויקיית של החיידק המזהם. במקרים בהם נעשית אבחנה מדוייקת של החיידק ונבדק לאלה תרופות החיידק עמיד או רגיש נבחרת תרופה מתאימה על פי מידע זה.
פטריות
פטריות מופיעות בשתי צורות, שמרים ועובשים. המרכיבים של תאי הפטריות כוללות בין השאר קרום תא, חומר תורשתי מסוג DNA וחלבונים. אצל פטריות קיים יותר דימיון בין חלבונים מסויימים לחלבונים בתאי אדם מאשר בחיידקים, מה שמגביל את סוגי התרופות בהן ניתן להשתמש כנגד זיהומיים פטריטיים.
קיימות מחלות רבות הנגרמות על ידי פטריות. דוגמאות למחלות כאלה כוללים את פטרת הציפורניים ופריחה בנרתיק על רקע זיהום בקנדידה אלביקאנס. לרוב פטריות לא מזהמות בצורה קשה אנשים עם מערכת חיסון בריאה אך באנשים בעלי מערכת חיסון לא תקינה ייתכנו זיהומים פטרייטיים קשים מאוד.
הטיפול במחלות פטריטיות נעשה על ידי תרופות נוגדות פטריות מקבוצות שונות. תרופות אלה ניתן לתת ישירות לעור על ידי משחה או דרך הפה או ישירות לדם באמצעות עירוי.
פרזיטים
פרזיטים הם יצורים שיכולים להיות חד תאיים או רב תאיים. המחוללים בקבוצה מאופיינים על ידי מחזור חיים המשלב מספר צורות של המחולל. לרוב לכל צורת חיים מאכסן משלו.
דוגמא למחלות פרזטיריות היא מחלת המלריה. המחלה נגרמת על ידי הפרזיט החד תאי פלסמודיום. האדם מודבק על ידי עקיצת יתושה הנגועה בפרזיט. דוגמא נוספת היא זיהומים על ידי תולעים, למשל אסקריס. תולעים אלה יכולים לחדור לגוף ושם להתיישב במקומות שונים כמו המעי.
הטיפול במחלות פרזיטריות הוא על ידי תרופות מקבוצת התרופות האנטיפרזיטריות.