ליסטריוזיס בהריון הוא מצב הנגרם כתוצאה מהדבקה בחיידק הליסטריה, אשר יכול לסכן את חיי האם והעובר. הדבקה בחיידק הליסטריה מתבצעת לרוב כתוצאה מחשיפה למוצרי מזון שונים, בעיקר למוצרי חלב, בשר ודגים. היגיינת מזון לקויה, כמו מזון לא טרי או שמירה של מוצרי מזון בתנאים שאינם מיטביים מגדילים את הסיכון לנוכחות הליסטריה ולהדבקה בחיידק.
אנשים בריאים בדרך כלל לא מפתחים מחלה כתוצאה מהדבקה בליסטריה, אך במהלך ההריון חשיפה לחיידק יכולה להיות קטלנית, ולסכן את ההריון ואת בריאות העובר.
הטיפול בליסטריוזיס מתבצע על ידי שימוש באנטיביוטיקה, ומניעת ההדבקה במהלך ההריון חשובה ביותר להמשך תקין של ההריון.
סיכונים של ליסטריוזיס למהלך ההריון
הדבקה בחיידק הליסטריה במהלך ההריון גורמת לרוב לתסמינים שוליים אצל האם (תסמינים דמויי שפעת כמו חום, צמרמורות וכאבי גב), אך ההשפעה שלו על העובר והיילוד יכולות להיות משמעותיות ביותר. תינוקות הנולדים עם הדבקה בליסטריה מפתחים לרוב חום במהלך ימי חייהם הראשונים, המלווה באי שקט, הקאות והתעניינות מופחתת במזון.
ליסטריוזיס במהלך ההריון מופיע בעיקר בטרימסטר השלישי, והסיכונים העיקריים של ליסטריוזיס בהריון הם:
- ספסיס (אלח דם) לאחר הלידה – זיהום בליסטריה במהלך ההריון גורם לעליית חום ותסמינים קשים נוספים תוך מספר שעות מרגע הלידה. במקרים קיצוניים, הליסטריוזיס יכולה לגרום לסיבוכים מסכני חיים, ואף למוות.
- דלקת קרום המוח – במקרים מסוימים התינוקות יכולים לפתח כתוצאה מהזיהום בליסטריה דלקת קרום המוח, המופיעה לרוב תוך 30 יום מהלידה. דלקת קרום המוח יכולה כמובן לגרום לפגיעה נוירולוגית קשה וארוכת טווח, וללא טיפול מתאים ומהיר (הכולל לרוב אשפוז ממושך) הנזק יכול להיות בלתי הפיך.
- לידת פג – זיהום בליסטריה יכול לגרום גם ללידת תינוק פג, אשר יכולה לסכן את חייו ולגרום לסיבוכים שונים. כאשר נולד פג, הוא לא מספיק להשלים את התפתחותו העוברית בצורה טובה ועליו להשלים אותה בפגיה. כתוצאה, עלולים להופיע פגמים בהתפתחותו ולהופיע אצלו מומים שונים.
מניעת ליסטריוזיס
מניעה של הדבקה בליסטריוזיס במהלך ההריון מתבססת על הימנעות ממוצרי מזון אשר יכולים להכיל את חיידק הליסטריה. על מנת להימנע מהדבקה בליסטריה, יש להימנע מאכילת מוצרי המזון הבאים:
- מוצרי חלב שונים – גבינות שונות כמו גבינת פטה, קממבר, ברי, רוקפור, גבינה "כחולה" וגבינות נוספות יכולות לגרום לזיהום בליסטריה, ויש להימנע מהן במהלך ההריון. חיידק הליסטריה נפוץ במוצרים מחלב לא מפוסטר, ושורדים גם קירור ומופיע לרוב בגבינות "מיוחדות". ולכן, במשך ההריון מומלץ להסתפק בגבינות פשוטות אשר אינן מכילות עובש ונשמרות היטב בקירור בצורה כמו גבינה לבנה או קוטג'.
- בשר נא – חיידק הליסטריה יכול להופיע גם במוצרי בשר נאים ובבשר מעושן. נוכחות הליסטריה מורגשת בעיקר בנקניקים, קרפצ'יו, בשר משומר ומוצרי בשר שלא נשמרו כראוי, ולכן במהלך ההריון יש לאכול אך ורק בשר מבושל כהלכה, אשר נשמר בצורה טובה.
- דגים נאים – חיידק הליסטריה יכול להופיע גם בדגים נאים, ונפוץ מאוד בסושי ובסביצ'ה. אי לכך, יש להימנע מאכילת בשר נא, וכמו כן להימנע גם מאכילת דברים אחרים במקומות המגישים בשר ודג נא (כמו סושיות), בהם החיידק יכול לעבור מהדג והבשר אל מוצרי מזון אחרים.
- סוגים שונים של סלטים – סלטים שונים, בעיקר כאלה שלא נשמרו היטב מהווים מצע גידול טוב לחיידק הליסטריה. סלטים כמו חומוס, סלט כרוב וסלטים אחרים יכולים להכיל את החיידק, בעיקר אם הם אינם טריים ונשמרו בקירור זמן רב.
אבחנה וטיפול של ליסטריוזיס
לאחר הלידה, אבחנה של ליסטריוזיס מתבצעת על ידי לקיחת תרבית דם, ובמידה וקיים חשד לדלקת קרום המוח יש לקחת גם תרבית CSF באמצעות ניקור מותני. הטיפול בליסטריה מתבצע על ידי טיפול אנטיביוטי דרך הווריד, ודורש אשפוז עד התאוששות התינוק וחזרתו לשגרה.
ראו גם:
גרדת הריון pupp