כובעון צווארי, או Cervical Cup, הינו מוצר המיועד לנשים אולם דומה בתפקידו לקונדום הגברי ולאמצעי חציצה רבים אחרים (כדוגמת הדיאפגרמה או הספוגית). המוצר, אשר הינו אצבעון גומי (העשוי לטקס או סיליקון), מתלבש על צוואר הרחם, ומיועד לשמש כחיץ ומגן מפני תאי הזרע ומעברם אל צוואר הרחם.
את הכובעון, יש להשאיר לאחר המגע המיני, למספר שעות לפחות, בכדי להשיג יעילות מרבית. להגנה יעילה יותר, יש לשקול להשתמש בנוסף בקוטלי זרע שונים על בסיס ג'ל או משחה, עם כמות קטנה יותר מאשר זו הנדרשת באמצעים אחרים.
אופן פעילותו של הכובעון הצווארי
את הכובעון הצווארי יש להתאים באופן מדויק למידות האישה ולאנטומיה המיוחדת, על ידי בדיקה ידנית אצל רופא הנשים. מידת היעילות שלו הינה 82%-94% לערך, תלוי בנכונות השימוש. יעילותו עלולה אף להיות נמוכה יותר, כאשר המדובר על נשים שכבר ילדו. הכובעון נשאר במקומו במהלך קיום יחסי המין, באמצעות ואקום ומגע לוחץ עם קירות הנרתיק. הכנסתו והוצאתו מצוואר הרחם, דורש אימון, בדומה לדיאפגרמה, אולם אינו קשה ליישום, וזאת מכיוון שהוא נטול ידיות או אמצעי משיכה אחד.
הוא מוכנס דרך הנרתיק, כך שיחסום את צוואר הרחם. בדרך כלל, מוצר זה אינו חד פעמי, אלא יכול לשמש לפעמים נוספות, לאחר שטיפה, ולפעמים אף השרייה (כאשר הוא מיוצר מסיליקון). מעבר לכך, גם אחסונו חייב להיעשות על פי המלצות היצרן והוראותיו, ויכול להישמר אף למשך חמש שנים.
מכיוון שיעילותו של הכובעון הצווארי ניתנת להשוואה באמצעות אמצעי מניעה אחרים, הוא אינו מוצר שכיח ונפוץ בישראל או בארצות הברית, וכמעט ואינו משווק. מעבר לכך, לאחר לידות, ניתוחים, הפלות ועוד, יש להתאים שוב את מידות הכובעון, על ידי רופא נשים מומחה בנושא זה.
ישנם מקרים, בהם לא תוכל האישה להשתמש באמצעי זה, במיוחד לאחר צלקת רחמית, ליקוי מבני ברחם, צניחת רחם או גודל רחם שונה מהרגיל (קצר או ארוך מדי). אמצעי זה לא מומלץ לנשים לאחר לידה, עקב הקושי בהחדרה ומידת היעילות הנמוכה.
יתרונות אל מול חסרונות
יתרונותיו הברורים של הכובעון הצווארי, הוא בעצם היותו מוצר זמני, אשר אינו מחייב שיעבוד יומיומי (כמו גלולות) או תופעות לוואי ארוכות טווח של אמצעי מניעה הורמונליים (התקן תוך רחמי). מעבר לכך עלותו הינה מינימלית, מכיוון שהוא יכול להישמר לטווח זמן של עד חמש שנים, כך שבחישוב הכולל הוא הזול בותר מבין אמצעי המניעה. חסרונותיו, לעומת זאת, הם אופן הכנסתו והוצאתו, ומידת הצורך בהתאמה אישית.
מעבר לכך, יעילותו אינה כה גבוהה, בהשוואה לאמצעים האחרים, כמו כן, הוא אינו מגן מפני מחלות מין, לרבות איידס, כך שלפעמים יש צורך באמצעי הגנה נוסף. כל אחד מהכובעונים אינו פוגם בהנאה מהיחסים, עקב חוסר ההרגשה בו, הן מצד האישה והן מצד הגבר.
קיימים מספר סוגים של כובעונים, אשר לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות משלו. האחד, כובעון סוג פרנטיף, אשר עשוי מלטקס, אולם מחייב מדידות והתאמה מיוחדת אצל רופא נשים. חסרונותיו הם בעצם הצורך בהתאמה ובקושי להחדירו. יתרונותיו הם עצם יכולתו להישאר במקום במהלך 12 שעות.
סוג נוסף של כובעון עשוי מסיליקון, ומאפשר יציאת נוזלים מצוואר הרחם באמצעות שסתום חד כיווני. יתרונו הוא במידת ייצור אחידה, אשר אינה דורשת התאמה מיוחדת או אישור רופא. FemCap, הינו כובעון העשוי מסיליקון ומחייב את השארתו כ – 6 שעות לאחר קיום יחסי המין. הסוג הרביעי עשוי אף הוא מסיליקון והינו חד פעמי, וניתן להשארה עד שלושה ימים.