טסטוסטרון הוא הורמון המתרחש באופן טבעי בקרב גברים ונשים. אצל נשים, הוא מיוצר בשחלות ובבלוטת יותר הכליה, אסטרוגן, הורמון חיוני לנשים, עשוי מטסטוסטרון. רמות הורמון זה אצל אישה גבוהות ביותר בשנות העשרים המוקדמות לחייה.
טסטוסטרון חשוב לבניית שריר וחיוני לביצועי ספורט. נשים עשויות לחוות מחסור בטסטוסטרון ככל שהן מתקרבות לגיל המעבר.
רמות טסטוסטרון נורמליות בנשים משתנות מאישה לאישה
בשילוב עם הורמונים נשיים אחרים, רמות אלו משתנות במהלך המחזור החודשי. טסטוסטרון נמצא ברמה הגבוהה ביותר באמצע המחוזר החודשי כמו גם במהלך הביוץ. כשנשים מגיעות לשנות הארבעים לחייהן, רמות הטסטוסטרון עשויות להיות מופחתות בחמישים אחוזים, לעומת נשים בשנות העשרים לחייהן.
נשים עשויות לחוות ירידה פתאומית של חמישים אחוזים ברמת הטסטוסטרון אם השחלות שלהן הוסרו בניתוח. ירידות אלו בטסטוסטרון עשויות להוביל להפחתת שריר בקרב נשים.
השפעות טסטוסטרון בנשים
מנה תרופתית של טסטוסטרון מגבירה את מסת השריר, כתוצאה מסינתזת חלבון שריר המגדיל טסטוסטרון. מחסור ברמות טסטוסטרון עשוי להוביל לפגיעה באנרגיה, ירידה בדחף המיני וירידה בכוח וסיבולת.
שימוש בסטרואידים אנאבוליים על ידי נשים, כגון טסטוסטרון, מגבירים שרירים רזים באופן משמעותי. שימוש בטסטוסטרון עשוי אף להוביל לעלייה משמעותית בכוח, במהירות ובסיבולת ובכך לשפר באופן משמעותי תפקוד ספורטיבי.
תפקוד מיני – רמות טסטוסטרון נאותות משויכת לעניין מיני בריא. אך המיניות היא מורכבת ורבת פנים ומומלץ לשקול אף כאבים במהלך קיום יחסי מין וגורמים פסיכולוגיים אחרים כתורמים לבעיות בתפקוד המיני.
איבוד מסת עצם – עשוי להמשיך להתרחש גם עם תוספת אסטרוגן ופרוגסטרון. כשאישה מקבלת תוספת טסטוסטרון, היא יכולה לשחזר איבוד מסת עצם. חלק מהמומחים סבורים כי טסטוסטרון משמש כטיפול הורמונאלי לאסטרוגן ומוביל לשיפור בריאות עצם.
מבנה גוף – ירידות מסת השריר מתרחשת בקרב נשים מבוגרות או בעלות משקל עודף. טסטוסטרון משפר את מסת השריר בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
מחלות אוטואימוניות – נשים נוטות יותר לסבול ממחלות אלו בהשוואה לגברים. טסטוסטרון חלופי משמש בהצלחה לטיפול במחלות כגון דלקת מפרקים שגרונית אוטואימונית.
תסמונת קדם וסתית – נשים הסובלות מתופעות חמורות של תסמונת זו, סובלות מרמות ממוצעות של מחזורי טסטוסטרון לאורך כל המחזור החודשי, ומקבלות טיפול טסטוסטרון להקלת התסמינים.
גורמים לירידה בטסטוסטרון
קיימות מספר סיבות בגללן רמות טסטוסטרון עשויות להיות נמוכת בקרב נשים:
טיפולי כימותרפיה – גורמים לנזק כימי לשחלות, במהלך טיפולי סרטן.
שימוש באסטרוגן בלבד כטיפולי הורמונים – הורמון המין מגביר עלייה בגלובולין, הקשר לטסטוסטרון ומונע מהגוף להשתמש בו.
טיפול עם תרופות סטרואידים כגון פרדניזון מכבה את ייצור הטסטוסטרון על ידי הכליה – מצב זה עשוי להיות הגורם לאוסטיאופורוזיס במהלך השימוש בתרופות אלו. רמות צפיפות מינרלים קשורות באופן הדוק לרמות ירודות של טסטוסטרון.
גורמים נוספים הם כשל שחלתי מוקדם, ואובדן טווח תנועה בשל שיבוש איתות מההיפותלמוס.
תופעות לוואי של תרופות להגברת טסטוסטרון
טסטוסטרון בשימוש על ידי נשים עשוי להוביל למספר עצום של תופעות לוואי כגון העמקת הקול, התקרחות, הפרעות במחזור החודשי, הקטנת גודל החזה, הגברת שיער גוף ואקנה. הוא עשוי אף להוביל לשינויים במצב הרוח ובעיות כבד אפשריות.
מתבגרות המשתמשות בטסטוסטרון עשויות לחוות הפסקה קבועה של צמיחה. שימוש בסטרואידים אנאבוליים נקשר למחלות לב, שבץ ותוקפנות מוגברת.