חרדה ממערכות יחסים ומזוגיות אצל נשים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חרדה ממערכות יחסים ומזוגיות אצל נשיםנשים רבות סובלות מקשיים ביצירת מערכות יחסים וזוגיות ולעיתים קרובות מרגישות שהן אינן יודעות את הסיבה לכך. נושא זה מפגיש אותנו עם מערכות היחסים שאנחנו מכירים מעברנו ועם הדמויות המופנמות שלנו מגיל הינקות ומההתפתחות המוקדמת שלנו.

החרדה ממערכות יחסים אלה תופיע כאשר הקושי מחריף והאישה מרגישה שהיא נמנעת באופן חוזר ונשנה מיצירת קשרים זוגיים ואף מתעוררים בה תסמינים כגון דופק מהיר, הזעה, רעד ועוד כאשר היא חשה שמערכת יחסים הופכת לאינטימית.

גורמים

הגורמים לחרדה זו אינם מוגדרים באופן רשמי ואף אינם ידועים.

  • על פי הפסיכולוג ההתפתחותי ג'ון בולבי, אצל כל אדם בינקותו קיים צורך ראשוני ביצירת קשר עם הדמות המטפלת (לרוב זו תהיה האם). כאשר עולים קשיים בתהליך זה, עשויים להתעורר קשיים בהמשך החיים ביצירת קשרים ומערכות יחסים תקינות והתפתחות של מחלות נפשיות.

נשים בעלות היקשרות לא בטוחה, עשויות לפתח חרדה ממערכות יחסים ומזוגיות

  • נשים הסובלות מPTSD (תסמונת דחק פוסט טראומטית) אשר עדיין לא טופלו כראוי, לרוב יחוו קשיים בניהול מערכות יחסים וזוגיות בשל הקושי במתן אמון, הפחד מקירבה, קושי בביטוי רגשי ועוד.
  • נשים שחוו בעברן התעללות מצד אדם קרוב, ובעיקר התעללות מינית, לעיתים קרובות יתקשו גם הן במתן אמון בדמות חדשה וביצירת מערכת יחסים אשר מעבר למגע הפיזי שבה, גם המגע הרגשי קשה מאוד עבורן היות והוא עשוי להציף בהן רגשות מודחקים מהטראומה בעברן.
  • המגע המיני האינטימי הנכלל במערכות יחסים ובזוגיות עשוי להוביל להימנעות מיצירת מערכות יחסים אצל נשים מסוימות אשר קיימות אצלן הפרעות הקשורות בתפקוד המיני. בין הפרעות אלה נכללים כאבים בזמן המגע המיני (וגיניסמוס), אי יכולת להגיע לאורגזמה, חוסר עוררות מינית והיעדר חשק מיני. תופעות אלה שכיחות בקרב נשים ומיוחסות לרוב להפנמות שנעשו בילדות לגבי החינוך המיני שהן מקבלות ותחושות אשמה הקיימות אצל נשים בהקשר זה.

תסמינים

לרוב, נשים הסובלות מחרדה זו לא ידעו להצביע עליה בשלב מוקדם.

לאורך השנים, הן לרוב יזהן כי בכל פעם שהן מנסות ליצור מערכת יחסים חדשה, הן מוצאות תירוצים חדשים מדוע היא לא מתאימה להן או לא יכולה להימשך.

תסמינים שעשויים להופיע בעת הופעת חרדה זו:

  • ירידה או שינוי בתאבון
  • רעד
  • הזעה
  • דופק מואץ
  • מבוכה וחוסר ביטחון
  • הערכה עצמית ירודה
  • תחושת מוזרות
  • הפרעות בשינה

אבחון

נשים אשר מזהות כי הן נמנעות ממערכות יחסים ומפתחות את התסמינים שלהלן (או חלקם), חשוב כי יפנו לאיש מקצוע לאבחון וטיפול בבעיה.

אבחון הבעיה מוקדם ככל שיהיה, יקל על הטיפול בה ועל משך הזמן עד לריפויה המלא.

טיפול

הטיפול בהפרעה זו יכול להיעשות בשני אפיקים: טיפול תרופתי וטיפול רגשי.

כאשר מופיעה חרדה, ניתן לטפל בה באמצעות תרופות פסיכיאטריות המפחיתות את התסמינים המופיעים בה ומקלות על התפקוד היומיומי שנפגע בעקבותיה.

בנוסף, ניתן לטפל בחרדות באמצעות טיפול פסיכותרפיה רגשי. בטיפול זה קיימות גישות רבות ביניהן טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול פסיכואנליטי, טיפול פסיכודינמי ועוד.

ניתן לטפל בבעיה באמצעות טיפול תרופתי ורגשי במקביל או לבחור באחת השיטות.

התמודדות

חשוב שתדעי כי ניתן לטפל בבעיה זו.

אל תתמודדי לבד. פני לייעוץ זוגי, קבוצות תמיכה או טיפול אישי, כפי שנראה לך מתאים ונכון עבורך.

אל תחשבי שזהו נושא חריג ושאת צריכה להסתיר זאת או להתמודד לבד. ההיפך הוא הנכון, מדובר בבעיה נפוצה וככל שתדברי עליה עם אנשים קרובים, כך תוכלי לקבל עצות להתמודדות בנושא ותמיכה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: