בעידן שלנו לחצים, תחושת סטרס, פחדים ומצבים דומים מלווים אותנו בלא מעט סיטואציות בחיים. פחד ולחץ הם תחושה טבעית שגם תורמת לנו בהתמודדויות שונות. הבעיה מתחילה כשהם מתחילים להשתלט על חיינו והופכים כבר לחרדה.
הפרעת חרדה יכולה היגרם ממצבים שונים: מקומות סגורים, קהל, מקומות פתוחים ועוד. אמנם היום ישנן תרופות שעוזרות לשלוט בחרדות ומאפשרות קיום מסלול חיים תקין, אך ישנן גם דרכים טבעיות להפחית ואפילו להעלים את החרדות ללא תופעות לוואי שעשויות לגרום התרופות.
איך נדע שמדובר בחרדה?
הפרעת חרדה מורכבת ממספר מרכיבים:
- מרכיב רגשי שבא לידי ביטוי בתחושות כמו פחד, חוסר אונים.
- מרכיב קוגניטיבי שבא לידי ביטוי במחשבות טורדניות שמציפות אותנו בלי שליטה.
- מרכיב פיזיולוגי שבא לידי ביטוי בדפיקות לב מהירות, הזעה, רעידות, תחושה שאנחנו על סף עילפון, החוורה
- מרכיב התנהגותי: הוא למעשה תוצאה של התסמינים האחרים וכולל הימנעות ממצבים אשר יוצרים את המצב החרדתי.
המחשבות והתחושות הן הגורמים הראשונים שמביאים להפרעת החרדה. התסמינים הפיזיולוגיים מגיעים כתוצאה מהן, כשאלה מגבירים עוד יותר את הפחדים והדאגות, כך שתסמינים מחשבתיים רגשיים מזינים את התסמינים הפיזיים ולהיפך.
למה מומלץ לא להתבסס רק על תרופות?
טיפול תרופתי באמצעות תרופות הרגעה או תרופות נוגדות חרדה ודיכאון אמנם משפר את איכות חייהם של הסובלים מחרדה אך עדיין מדובר על חומר כימי זר המוכנס לגוף. ישנן תרופות הגורמות לתופעות לוואי, ישנן כאלה שעלולים להתמכר אליהן, ובכל מקרה נוצרת תלות בחומר חיצוני שהשפעתו פגה אם לא מקפידים לקחת אותו באופן קבוע.
איך אפשר לטפל בחרדות ללא תרופות?
אם אתם נמצאים כבר תחת טיפול תרופתי, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני הפסקת נטילת התרופות או הפחתת המינון. בנוסף, לא מומלץ להפסיק את הטיפול התרופתי מבלי שיש לכם חלופה טיפולית אחרת. עם דרכי הטיפול בחרדות ללא תרופות נמנות:
- שינויים תזונתיים: למה שאנו מכניסים או לא מכניסים לגוף יש השפעה רבה על כל תפקודו, כולל היבטים נפשיים, התנהגותיים ופיזיולוגיים. מזונות אנטי דלקתיים מסייעים לאיזון מצב הרוח ומורידים את רמת החרדה. מזונות המכילים ויטמין B, מגנזיום, סידן ואומגה 3. מזונות אלה כוללים בין היתר דגים כמו סלמון וטונה, ירקות ירוקים כמו ברוקולי, כרוב ותרד, ירקות, פירות כמו בננות, אוכמניות ועוד, שומנים לא רוויים: אבוקדו, אגוזים, שמן זית. לעומת זאת מזונות ממותקים ומעובדים עשויים להעלות את רמת החרדה בגלל תנודות שהם יוצרים ברמת הסוכר בדם.
- תוספי תזונה: את המזונות הבריאים ניתן לתגבר באמצעות תוספי תזונה המכילים את אותן ויטמינים ומינרלים המסייעים להפחתת החרדות כמו סידן, ויטמין B, אומגה 3, מגנזיום ועוד. ישנם גם צמחי מרפא ושמנים אתריים כמו שמן לבנדר ושמן קמומיל שמסייעים לרגיעה.
- פעילות גופנית ותרגול נשימה: פעילות גופנית באופן כללי מסייעת לנו להוציא אנרגיות בצורה חיובית, להזרים חמצן ולהפעיל את מערכות הגוף השונות. פעילות גופנית על בסיס קבוע יכולה להפחית את רמות החרדה ואת תדירות הופעת החרדות, במיוחד פעילות הכוללת תרגול נשימה כמו יוגה, פילאטיס, טאי צ'י.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי – CBT: טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול קצר מועד שמטרתו להתמודד באופן ממוקד עם הדבר שמפריע לנו כמו חרדה. הטיפול עוזר לשנות דפוסי חשיבה שמפריעים לנו וללמוד דרכי התנהגות אחרות. הטיפול מתמקד בהווה. ניתן לשלב גם טיפול פסיכולוגי ארוך טווח שבו צוללים עמוק יותר ומנסים לאתר את מקורות החרדה וכך למגר אותם.
- רפואה משלימה: שיטות טיפול כמו ביופידבק, היפנוזה, EMDR – שיטה חדשה יחסית שמעבדת מידע מחדש באמצעות תנועות העיניים, הומיאופתיה ועוד.