נשים רבות סובלות מתסמונת קדם וסתית (PMS), המלווה בתסמינים שונים שפעמים רבות הופכים את ההתמודדות עם המחזור החודשי להתמודדות שאיננה פשוטה. הפרעה דיספורית קדת וסתית (PMMD) מזכירה מאד את ה – PMS, אך תסמיניה עוצמתיים הרבה יותר והם עשויים לפגוע באופן משמעותי בהתנהלותה של האישה ביום יום.
הטיפול המוצע לנשים, הסובלות מהפרעה זו, הוא זהה בדיוק לזה המוצע לנשים הסובלות מתסמונת קדם ווסתית וכך גם התסמינים עצמם, המלווים את ההפרעה. עולם הרפואה סובר שהסיבות להפרעה זו קשורות בחוסר איזון הורמונאלי, כשייתכן שגם לגנטיקה יש מרכיב חשוב בכך.
כיצד היא באה לידי ביטוי
הפרעה דיספורית קדת וסתית, בדומה לתסמונת קדם וסתית רגילה, מופיעה לרוב בטווח הגילאים 20 עד 30, אך יכולה להופיע גם בגילאים צעירים ומבוגרים יותר. התסמינים הנלווים להפרעה הם רבים מאד, ומשתנים בין אישה אחת לשנייה. כדי לאבחן שאכן מדובר בהפרעה זו, על האישה להציג שהיא סובלת לפחות מחמישה תסמינים שונים מתוך רשימה של מספר תסמינים. כמו, למשל: הפרעות שינה, חוסר תיאבון או להיפך – תיאבון מופרז, חוסר אנרגיה, תחושת תשישות, התקפי זעם, מצב רוח ירוד, עצבות לא מובנת, תחושת ייאוש, התקפי בכי ובאופן כללי – מצבי רוח לא יציבים, הנוטים להשתנות בתדירות גבוהה.
גם תסמינים גופניים מאפיינים את ההפרעה הזו והם כוללים לרוב רגישות בשדיים ונפיחות בבטן. כל אחד מהתסמינים האלה, כחלק מההפרעה, מופיע בדרך כלל כבר לאחר הביוץ ונעלם בתוך פרק זמן קצר. מידת חומרתו של התסמין תהיה לרוב עוצמתית יותר, כחלק ממאפייניה של התסמונת עצמה הבאה לידי ביטוי בעוצמות גבוהות, מאלו המאפיינות את התסמונת הקדם וסתית.
איך מטפלים בהפרעה דיספורטית קדם וסתית?
הטיפול המוצע כיום לנשים, הסובלות מהפרעה דיספורית קדם וסתית "תוקף" את ההפרעה מכיוון שונים ומאפשר לנשים הנאלצות להתמודד עם הסימפטומים הלא פשוטים שלה, לעבור את התקופה הזו בקלות רבה יותר יחסית. ישנם סוגים שונים של טיפולים:
טיפול תרופתי – הטיפול התרופתי המוצע כיום כולל תרופות נוגדות דיכאון, שכן אחד התסמינים הבולטים של ההפרעה הוא הדיכאון וכל התחושות השונות הנלוות לו. את התרופות ניתן לקחת לסירוגין או ברציפות וכשבועיים לפני המחזור. תרופות משככות כאבים הן אפשרות נוספת, המוצעת גם היא, במקרים של כאבי ראש, כאבי גב או רגישות בשדיים.
טיפול התנהגותי – מכיוון שחלק מהנשים הסובלות מהפרעה זו, מוצאות עצמן מתמודדות עם תסמינים לא קלים המשפיעים על איכות חייהן, טיפול התנהגותי, טיפול פסיכולוגי, יכול לסייע להן לעבור את התקופה הזו, שכן הוא חושף אותן לכלי התמודדות יעילים יותר. הטיפול מציג להן כלים, שיעזרו להן להתמודד עם התקופה הלא פשוטה ועם הכאב והסימפטומים האחרים, הנלווים לה.
אימוץ אורח חיים נכון ובריא – תפריט נכון יכול לסייע לנשים להתמודד עם הסימפטומים וגם הימנעות מאלכוהול, מקפאין, מסוכר לבן ומלח במהלך היא פתרון נוסף. לחלק מהנשים מומלץ להוסיף לתפריט גם תוספי תזונה מסוימים, כמו ויטמין B6, ויטמין E, סידן ומגנזיום. במקביל, שילוב של פעילות גופנית כחלק משגרת היום יום היא דרך מצוינת להתמודד עם כך, ומעבר לכך זוהי פעילות שמציעה יתרונות רבים ובעיקר – יתרונות בריאותיים. מדיטציה ויוגה הן אפשרות נוספת, בהיותן פעילויות מרגיעות מאד את הגוף וגם את הנפש.