הפריה מלאכותית היא תהליך רפואי מתקדם שבו נעשה שימוש לצורך ביצוע הפריה ללא קיום של יחסי מין. כיום נעשה שימוש בהפריה מלאכותית בקרב נשים הסובלות מבעיות פוריות או בקרב זוגות שבהם הגבר סובל מבעיות פוריות וכן בקרב נשים שמעוניינות להיכנס להיריון מבלי לקיים יחסי מין.
באילו מצבים ישנו צורך לבצע הפריה מלאכותית?
הצורך לבצע הפריה מלאכותית יכול להתעורר במצבים רבים מספור. בין היתר מדובר על המצבים הבאים:
- בעיות פריון – בעיות רבות בפוריות ניתן לפתור על ידי הפריה מלאכותית. חלק מהבעיות קשורות במערכת הרבייה של הגבר וחלק באישה. בעיות פוריות מאובחנות כאשר בני זוג קיימו יחסי מין מלאים במשך למעלה משנה ברציפות מבלי לעשות שימוש באמצעי מניעה וחרף זאת האישה לא התעברה.
- זוגות חד מיניים – כאשר זוגות חד מיניים בדגש על זוגות של נשים מעוניינים להביא ילד לעולם מבלי לקיים יחסי מין, בהחלט ניתן לבחור בהפריה מלאכותית.
- נשים ללא בני זוג – נשים שמעוניינות להיכנס להיריון ללא בן זוג יכולות לבחור להיכנס להיריון מתרומת זרע ולשם כך עליהן לעבור הפריה מלאכותית.
- הפריה מלאכותית בבעלי חיים – חשוב לציין כי הפריה מלאכותית היא תהליך שניתן לבצע גם בבעלי חיים. בבעלי חיים ההליך מתבצע בדרך כלל במטרה להשביח גזעים מסוימים או במטרה לזרז את התהליך הטבעי של הכניסה להיריון.
הזרעה תוך רחמית
באופן גס ניתן לחלק את הטיפולים השונים שנכללים תחת הגדרת המטריה של הפריה מלאכותית לשתי קבוצות עיקריות: הזרעה תוך רחמית והפריה חוץ גופית.
הזרעה תוך רחמית היא הליך רפואי שבו מוזרקים תאי זרע בריאים באופן ישיר לרחם של האישה. מדובר על השיטה השכיחה ביותר כיום לביצוע של הפריה מלאכותית וכן לשיטה היעילה ביותר שישנה.
הזרעה תוך רחמית ניתן לבצע כאשר הגבר סובל מספירת זרע נמוכה או מקושי להגיע לזקפה, כאשר האישה סובלת מבעיות בצוואר הרחם או מאנדומטריוזיס, כאשר האישה מעוניינת להרות מבלי לקיים יחסי מין ועוד. תהליך ההזרעה שבו נלקחים תאי זרע מבן הזוג כרוך במספר פעולות מקדימות שכוללות בעיקר השבחה של דגימת הזרע המבוצעת על ידי סילוק של תאי זרע פגומים או מתים.
ההזרעה מבוצעת על ידי הזרקה של דגימת הזרע דרך הנרתיק של האישה באמצעות קטטר מיוחד וסך הכול התהליך נמשך כעשר דקות. במידה ומדובר על הזרעה מלאכותית של תרומת זרע, לא יהיה צורך להעביר את הדגימה תהליך השבחה.
הפריה חוץ גופית
הפריה חוץ גופית היא הפריה של ביצית על ידי תא זרע שמתרחשת מחוץ לרחם במעבדה. לאחר ההפריה הזיגוטה מוחדרת לרחם של האישה במטרה להשיג היריון. הפריה חוץ גופית מיועדת עבור נשים שסובלות מבעיות בתפקוד של החצוצרות, מעקרות לא מוסברת, מהידבקויות סביב השחלות והחצוצרות וכן עבור נשים שמעוניינות להרות לגברים הסובלים מבעיות במערכת הרבייה. יש לציין שבכל מקרי הפונדקאות נעשה שימוש בהפריה מלאכותית וזאת כיוון שאת הזיגוטה יש להחדיר לרחמה של הפונדקאית.
תהליך ההפריה החוץ גופית כרוך בשימוש בתרופות הורמונליות שונות, בשאיבת ביציות מגופה של האישה ובהחזרה של הביציות המופרות לרחם.
האם הפריה מלאכותית היא תהליך שטומן בחובו סיכונים?
מעבר לסיכונים הכרוכים בביצוע התהליך שעלולים להתרחש במהלך טיפולים פולשניים שונים אחרים, הפריה מלאכותית כרוכה גם בסיכון מוגבר להולדת תינוקות במשקל נמוך מהנורמה ובהולדת תינוקות הסובלים ממומים מולדים.
לפיכך, היריון שהושג באמצעות הפריה מלאכותית מוגדר כהיריון בסיכון ומצריך ביצוע של בדיקות מעקב תקופתיות יסודיות בתדירות גבוהה יחסית להיריון רגיל.
ראו גם:
אמבריוסקופ – מכשיר חדשני ופורץ דרך להפריה חוץ גופית