תסמונת העדר וסת לאחר גלולה היא תסמונת המאופיינת בהעדר וסת חצי שנה לאחר הפסקת הנטילה של גלולות למניעת הריון. השכיחות של תסמונת זו נעה בין 0.2% ל- 3% באוכלוסייה הכללית.
מה הם הגורמים לתסמונת העדר וסת לאחר גלולה?
ככל הנראה תסמונת העדר וסת לאחר גלולה נגרמת כתוצאה מדיכוי בלוטת יותרת המוח על ידי הגלולות למניעת הריון לטווח זמן הנמשך מעבר לרצוי. במהלך המחזור התקין, בלוטת יותרת המוח מייצרת הורמונים שונים כמו לדוגמה הורמון הנקרא (FSH (Follicle Stimulating hormone והורמון הנקרא (LH (Luteinizing Hormone. הורמונים אלו נקראים גונדוטרופינים שכן הם פועלים על הגונדות, כלומר על השחלות בנשים ועל האשכים בגברים.
הורמון ה- FSH (הורמון מגרה זקיק) פועל במהלך המחזור החודשי באופן כפול בשחלה: בתחילת המחזור החודשי הוא גורם לכך שהזקיק הראשוני בשחלה יתחיל להתפתח ובנוסף הוא גורם להפרשה של הורמונים נשיים מהזקיק הבשל. בהשפעת האסטרוגנים תאי רירית הרחם מתחלקים וכלי הדם הממוקמים ברחם מתרחבים. כמו כן, תאי האפיתל בנרתיק מתרחבים ומתחילים להפריש נוזלים ריריים.
ההפרשה של ההורמון FSH מופעלת באמצעות מנגנון משוב שלילי. המשמעות היא שכאשר ישנו ריכוז גבוה של אסטרוגן בדם, הפרשת ההורמון מבלוטת יותרת המוח פוחתת. זהו למעשה אופן הפעולה של גלולות למניעת הריון – העלאת רמות האסטרוגן והפרוגסטרון בדם, על מנת להפחית את ייצור ה- FSH בבלוטת יותרת המוח. ללא FSH וללא LH, תהליך הביוץ לא מתרחש וכך מונעים את האפשרות של כניסה להריון.
במקרים מסוימים, בהם הגלולות למניעת הריון ניטלות לאורך זמן ממושך מאוד, ייתכן מצב שבו מנגנון המשוב השלילי יימשך למרות שהמטופלת כבר לא נוטלת גלולות.
מה הם התסמינים של העדר וסת לאחר גלולה?
תסמונת העדר מחזור לאחר גלולה יכולה לבוא לידי ביטוי בהיעדר מוחלט של וסת, אך במקרים מסוימים היא יכולה לבוא לידי ביטוי בדימום חלש מאוד או בדימום הנמשך פחות מיומיים.
כיצד מאבחנים תסמונת העדר וסת לאחר גלולה?
הקריטריון הבסיסי ביותר לאבחון של תסמונת העדר וסת לאחר גלולה הוא העדר מחזור במשך חצי שנה לאחר הפסקת הנטילה של גלולות למניעת הריון במשך זמן ארוך. במצב זה ניתן לראות באמצעות בדיקת אולטרסאונד שחלות ללא עדות להתפתחות של זקיקים וביוץ וכן ניתן לראות באמצעות בדיקת דם רמות נמוכות של LH, FSH ואסטרוגן. בדרך כלל די יהיה בממצאים אלה בנוכחות היסטוריה ארוכה של נטילת גלולות למניעת הריון בשביל לקבוע את האבחנה.
כיצד מטפלים בתסמונת העדר וסת לאחר גלולה?
באופן עקרוני קו הטיפול הראשון בתסמונת העדר וסת לאחר גלולה הוא המתנה לנסיגה ספונטנית של התסמונת. עם זאת, במקרים בהם במשך שישה חודשים לאחר הפסקת הנטילה של הגלולות למניעת הריון המחזור עדיין לא שב לסדרו, ניתן להתחיל בטיפול אקטיבי. כמו כן, ניתן להתניע טיפול אקטיבי במקרים שבהם טרם חלפו שישה חודשים, בהתאם לרצונה של המטופלת.
הטיפול הסטנדרטי בתסמונת העדר וסת לאחר גלולה כולל גירוי של בלוטת יותרת המוח להפרשת LH ו- FSH באמצעות תרופה הנקראת קלומיפן ציטרט (clomiphene citrate). תרופה זו חוסמת את הקולטנים לאסטרוגן ברחם באופן ספציפי ובמערכת הרבייה באופן כללי ובעקבות זאת מועבר המסר לבלוטת יותרת המוח שרמות האסטרוגן בגוף נמוכות מאוד.
כתוצאה מכך בלוטת יותרת המוח מפרישה FSH שגורם לצמיחה של הזקיק בשחלות, שבתורו מפריש אסטרוגן הגורם לעיבוי של רירית הרחם. בדרך כלל תוך שלושה חודשים התרופה גורמת למחזורים סדירים.