להסרת נקודות חן ושומות יכולה להיות סיבה אסתטית או רפואית. מדובר בהליך רפואי קצר שלא נושא בחובו סיכונים מיוחדים או החלמה ממושכת.
"נקודת חן" היא שם כללי לנקודה כהה או בולטת על הגוף, ושומה היא גידול שפיר הנקרא בלעז Nevus. כל נקודת חן המורכבת מתאי נבוס היא שומה, ובמאמר זה נשתמש בשם הכללי "נקודת חן" כדי לכלול את כל סוגי הנקודות.
אם אתם מעוניינים בהסרת נקודת חן עליכם להתייעץ. קודם כל עם רופא עור שיבדוק אותה. נכון שרוב נקודות החן הן שפירות אך יש בהן כאלה העלולות להתפתח לגידול ממאיר.
לאחר שרופא העור בדק את הנקודה, הוא ימליץ לכם על הדרך להסרתה. עליכם ללכת לרופא עור לבדיקה אם אתם מבחינים בשינויים הבאים בנקודת החן:
תחושות של גרד, הופעת פצעון מדמם במקום הנקודה, גוון שונה ולא אחיד, חוסר סימטריה (חלק אחד בולט ושני שטוח), גבולות מטושטשים ולא ברורים, הופעת נקודות חן חדשות לידה או שהיא גדלה פתאום.
לכו לרופא עור גם אין לא הבחנתם באחת מהתופעות הללו והסיבה שאתם רוצים להסיר את נקודת החן היא אסתטית בלבד. בדיקה רפואית לא יכולה להזיק, רק להועיל.
איך מסירים נקודות חן?
את כל השיטות אמור לבצע רופא עור מומחה או כירורג פלסטי – ודאו שמי שבחרתם נושא את האישורים המתאימים.
הסרת נקודת החן יכולה להתבצע במרפאה או במכון המתמחה בטיפולי אסתטיקה. נקודות חן ממאירות חייבות להיות מוסרות באופן כירורגי, שבו משתמש המנתח באיזבל להסרתן ואז תופר את המקום (בתפרים הנמסים מאליהם או בכאלה שיצטרכו להסירם בשלב מאוחר יותר).
מלבד תפרים ישנה אפשרות לאחות את המקום על ידי צריבה במחט חשמלית. השיטה הכירורגית היא היחידה שבה נבדקת נקודת החן באופן פתולוגי לגילוי גידול ממאיר.
קרן לייזר
שיטה נוספת, מהירה יותר, היא צריבת והסרת נקודת החן בעזרת קרן לייזר. אין פה צורך בתפרים, אך ייתכן שתידרש חזרה על הטיפול כמה פעמים עד שנקודת החן תיעלם לגמרי.
עוד שיטות הן אידוי בעזרת גלי רדיו (הפועלים על תאי המים שבנקודה) ושימוש בחנקן נוזלי לצורך יצירת כוויית קור במקום הנקודה.
לאחר הסרת נקודות חן
כל השיטות נחשבות לבטיחותיות וההחלמה מהן קלה. האזור המטופל מכוסה בתחבושת או פלסתר רפואי והמטופל מצווה לשמור עליו נקי.
לעתים תינתן משחה אנטיביוטית. בשבועות הקרובים שלאחר הסרת נקודת החן יש להימנע מחשיפת האזור לשמש ולא לרחוץ בים ובריכה. הסיכוי להיווצרות זיהום נמוך מאוד, ומלבד מקרים נדירים של אלרגיה לחומר ההרדמה לא צפויים סיכונים מיוחדים.
יש לזכור כי כמעט תמיד תישאר במקום הסרת נקודת החן צלקת קטנה, שתתבהר ותיטשטש עם חלוף הזמן, לכן, אם הסיבה שאתם רוצים בהסרת נקודת חן היא אסתטית בלבד, חשבו על כך טוב-טוב והתייעצו עם הרופא לגבי הצלקת שעלולה להיווצר בעור – אזור הצוואר, לדוגמה, מועד לפתח צלקת בולטת יותר מהפנים.
בכל השיטות משתמשים בהרדמה מקומית, מלבד שיטת החנקן הנוזלי, שבאמת גם כואבת יותר. למרות הרגשת הצריבה הכואבת, זהו גם ההליך המהיר ביותר אך חשוב שיתבצע על ידי רופא מיומן על מנת שלא ייווצרו צלקת גדולה או כוויות קור מיותרות.
הסרת נקודות חן יכולה להתבצע בכל גיל, אך נדרשת הסכמת ההורים במקרה של מטופלים קטינים. בגילים קטנים בדרך כלל מסירים נקודות חן גדולות במיוחד שלהן סיכוי להתפתח לגידולים ממאירים. רוב נקודות החן מתפתחות בגילים 10 עד 20, ומספרן הולך ומתמעט עם העלייה בגיל. וכל עוד הן אינן בולטות במיוחד או מסוכנות, אתם יכולים לראות בהן תוספת שובבה וחיננית לגוף.