היסטרוסקופיה היא בדיקה פולשנית בה מכניסים מצלמה אל תוך הרחם על מנת להסתכל עליו ולחפש פתולוגיות. בדיקה זו מתבצעת כאשר קיים חשד לבעיה כלשהי בחלל הרחם, אשר לא ניתן לאבחן בצורה חד משמעית בבדיקת אולטרסאונד או בבדיקות אחרות.
בבדיקת היסטרוסקופיה משתמשים במכשיר הנקרא אנדוסקופ, אשר משמש בתחומים רפואיים רבים ובעזרתו מצלמים את חלל הרחם.
התמונה המושגת באמצעות הכנסת המכשיר אל תוך הרחם מאפשרת לרופאים להתרשם מהאנטומיה של הרחם, לחפש פתולוגיות (כמו שרירן או גידולים אחרים) ולהעריך את מצבו הכללי של הרחם.
היסטרוסקופיה יכולה להיות אבחנתית, במהלכה רק מצלמים את חלל הרחם או ניתוחית, במהלכה גם מכניסים מכשירים נוספים על מנת לטפל בבעיות השונות.
מתי מבצעים בדיקת היסטרוסקופיה?
בדיקת היסטרוסקופיה מתבצעת כאשר יש חשד לפתולוגיה כלשהי ברחם, היכולה לגרום לתסמינים שונים. המקרים השכיחים בהם מבצעים את הבדיקה הם:
- גידולים תוך רחמיים – כאשר יש חשד לגידולים תוך רחמיים, כמו לדוגמא פוליפים או שרירנים מבצעים את הבדיקה על מנת לראות טוב יותר את המבנה הפתולוגי.
- חשד לנוכחות תוכן הריון – לאחר לידה או לחילופין לאחר הפסקת הריון נשאר לעתים תוכן הריון ברחם. למרות שברוב המקרים בדיקת אולטרסאונד מספיקה לכך, קיימים מצבים בהם יש צורך לבצע בדיקת היסטרוסקופיה.
- הפלות חוזרות – נשים הסובלות מהפלות חוזרות עוברות לעתים קרובות בדיקת היסטרוסקופיה על מנת לאבחן בעיות תוך רחמיות היכולות לגרום להפלות.
- דימום נרתיקי בלתי מוסבר – כאשר קיים דימום בלתי מוסבר, עם או בלי קשר למחזור החודשי מבצעים את הבדיקה.
מלבד הסיבות הספציפיות שהוזכרו, יש לציין שבכל מקרה אחר בו חושדים בבעיה מבנית כלשהי ברחם, ניתן לבצע בדיקה כזאת. בדיקת ההיסטרוסקופיה מאפשרת בחינה של אנטומית הרחם ומציאת פתולוגיות שונות היכולות לגרום לתסמינים רבים ולכן מומלצת על ידי רופאים רבים במקרים בהם קיים חשד לבעיה תוך רחמית.
מהלך הבדיקה וההכנות הנדרשות
בדיקת היסטרוסקופיה מתבצעת על ידי הכנסת אנדוסקופ אל תוך חלל הרחם. על מנת לעשות זאת, תחילה יש להרחיב את צוואר הרחם על ידי מכשיר מיוחד, ולאחר מכן מכניסים פנימה את האנדוסקופ במטרה להסתכל על חלל הרחם. במידה ומבצעים היסטרוסקופיה ניתוחית, משתמשים במכשיר גדול יותר המכיל גם מכשירים נוספים המאפשרים לטפל בבעיות השונות המתגלות בבדיקה (כך לדוגמא ניתן לטפל בשרירנים או בפוליפים).
ההיסטרוסקופיה האבחנתית היא בבדיקה האורכת מספר דקות, אשר אינה דורשת הרדמה ולרוב הנשים שעוברות אותה לא סובלות מסיבוכים מסויימים ומשתחררות תוך מספר שעות לביתן. לעומת זאת, במקרים של היסטרוסקופיה ניתוחית מדובר בפרוצדורה מורכבת יותר בה משתמשים במכשירים גדולים יותר, ולכן מתבצעת לרוב בהרדמה כללית ואורכת זמן רב יותר.
סיבוכים של בדיקת היסטרוסקופיה
היסטרורסקופיה אבחנתית כמעט ולא כוללת סיבוכים, ולרוב חולפת ללא כל בעיה מיוחדת. קיימים מקרים בהן הנשים שעברו את הבדיקה סובלות ממעט כאב (הדומה לכאבי מחזור), ומלבד אי הנוחות במהלך הבדיקה אין לה סיבוכים משמעותיים.
לעומת זאת, בדיקת ההיסטרוסקופיה הניתוחית קשה יותר, וכוללת מספר סיבוכים הכוללים:
- דימום – לרוב מדובר בדימום נרתיקי קל מאוד החולף תוך מספר ימים ואינו דורש התערבות מיוחדת.
- כאב – בדרך כלל לאחר ביצוע הפרוצדורה יכול להופיע כאב בבטן התחתונה, הנובע מההתערבות הכירורגית שבוצעה ברחם. כמו כן, קיימות נשים המתלוננות על כאב המקרין לכתפיים, וברוב המקרים הכאב מוקל על ידי משככי כאבים וחולף תוך מספר ימים.
- זיהום – מופיע בגלל הפעולה הפולשנית, ובמקרים כאלה גורם לעליית חום ולכאב משמעותי.
- ניקוב דופן הרחם – סיבוך נדיר יחסית בו נגרמת פגיעה בדופן הרחם, אשר יכולה לערב גם איברים סמוכים נוספים ודורשת טיפול.
יש לציין שמכיוון שמדובר בפעולה כירורגית לכל דבר, ההיסטרוסקופיה הניתוחית גורמת ליותר תופעות לוואי וסיבוכים, אך רובם קלים יחסית ורובן הגדול של הנשים עוברות אותה בהצלחה.