לפי ההערכות העדכניות ביותר שיש בידינו כיום, בין שמונה לחמישה עשר אחוז מהזוגות שמנסים להביא צאצאים לעולם סובלים מבעיות פוריות ומתוך כלל הזוגות שסובלים מבעיות פוריות, כשלושים אחוז סובלים מבעיות פוריות שמקורן בגבר.
במקרים האלו ניתן לשקול את האפשרות של הזרעה מלאכותית (וכן במקרים נוספים, כפי שנציין בהמשך מאמר זה, אך בשכיחות נמוכה יותר).
באופן כללי מדובר על תהליך רפואי שבו מחדירים לגופה של האישה דגימת זרע במטרה לגרום להפריה של ביצית מבלי לקיים יחסי מין. תהליך זה מבוצע במקרים מסוימים על מנת להתגבר על בעיות פוריות כפי שציינו, אך לא אחת הוא משמש גם לצורך כניסה להיריון של אישה ללא בן זוג. לפיכך, כיום התהליך מוצע לנשים שמעוניינות להפוך לאימהות חד הוריות או לזוגות חד מיניים.
הזרעה תוך רחמית
הטכניקה השכיחה ביותר שבה נהוג לבצע כיום הזרעה מלאכותית נקראת הזרעה תוך רחמית. בשיטה זו נוטלים מהגבר דגימת זרע ומעבירים אותה תהליכים של השבחה במעבדה.
במהלך ההשבחה מנסים להשיג תנועתיות גבוהה יותר וריכוז גבוה יותר של תאי זרע איכותיים על מנת למקסם את הסיכוי של הכניסה להיריון. לאחר תהליך ההשבחה מחדירים את דוגמית הזרע לרחמה של האישה באמצעות קטטר מיוחד בהתאם למועד הביוץ הצפוי.
מדובר על טיפול נפוץ שלרוב משמש כקו הטיפולי הראשון במקרה של בעיות פוריות. למעשה הזרעה מלאכותית נכללת בסל הבריאות הישראלי וניתנת בחינם לזוגות שמתקשים להביא ילד לעולם.
במידה ולאחר מספר מחזורי טיפול עדיין לא מצלחים להשיג היריון, לרוב נהוג לעבור לטיפול מתקדם ומורכב יותר שנקרא הפריה חוץ גופית. בטיפול זה מנסים להשיג הפריה מחוץ לרחם בתנאי מעבדה.
באילו מצבים הזרעה מלאכותית יכולה לפתור בעיות פוריות?
להלן מספר דוגמאות למצבים רפואיים שבהם ייתכן מאוד כי הזרעה מלאכותית תוכל לפתור בעיות פוריות:
- אנדומטריוזיס – מצב רפואי שבא לידי ביטוי בשגשוג של תאים שמוקרם ברירית הרחם באזורים אחרים של מערכת הרבייה הנשית כמו למשל החצוצרות או השחלות. במקרים של אנדומטריוזיס קל עד בינוני, ייתכן מאוד כי הזרעה מלאכותית תוכל לשפר את הסיכוי של הכניסה להיריון.
- כשל בתפקוד צוואר הרחם – בקרב נשים מסוימות קיימת בעיה בצוואר הרחם שמקשה על תאי הזרע להגיע ליעדם. במקרים מסוימים מדובר על נשים שהריר המופרש מצוואר הרחם שלהן דליל מדי ואינו מאפשר את התנועתיות של תאי הזרע, ישנן נשים שהריר המופרש מצוואר הרחם שלהן מכיל חומרים הפוגעים בתאי הזרע ועוד. על ידי הזרעה מלאכותית ניתן להחדיר את תאי הזרע ישירות לרחם תוך כדי מעקף של צוואר הרחם.
- אין אונות – במקרים שבהם הגבר מתקשה להגיע לזקפה מלאה או לשמור על זקפה, תיתכן בעיה להשיג היריון בדרך הטבע. במקרים כאלו, הזרעה מלאכותית מתגברת על הקושי שבהחדרת תאי הזרע לרחם. יש לציין כי לא אחת בעיית האין אונות מתרחשת בזמן שתאי הזרע עצמם תקינים לחלוטין.
- בעיות שונות באיכות הזרע – הזרעה מלאכותית מאפשרת להתגבר על מגוון רחב ביותר של מצבים שבהם איכות הזרע נמוכה. איכות זרע נמוכה יכולה להיות תוצאה של טיפול קרינתי, טיפול כימותרפי ועוד.
מה הם סיכויי ההצלחה של הזרעה מלאכותית?
שיעורי ההצלחה של התהליך הם חמישה עשר אחוז בכל מחזור טיפול. יש לציין שככל שגיל האישה נמוך יותר, כך סיכויי ההצלחה גבוהים יותר. לפי רוב המומחים בתחום זה במידה ולאחר שישה מחזורי הזרעה עדיין לא הושג היריון, יש לשקול התחלה של הפריה חוץ גופית.