רוב הנשים באשר הן חוות כאבים בדרגת עוצמה כזו או אחרת במהלך המחזור החודשי, כאשר בדרך כלל הכאבים מורגשים בבטן התחתונה, אם כי לא אחת הם מתפשטים גם לאזור הירכיים והגב. כאבים אלו המופיעים מספר ימים לפני הדימום החודשי ו/או במהלך הדימום, נקראים דיסמנוריאה, כשבגדול נהוג להבחין בין שני סוגים של דיסמנוריאה להלן:
- דיסמנוריאה ראשונית – הכוונה היא לכאבים חזקים המופיעים במטופלת שמכל בחינה אחרת בריאה לחלוטין.
- דיסמנוריאה שניוניות – הכוונה היא לכאבים שמקורם בבעיה גניקולוגית מסוימת כמו לדוגמה זיהום באגן, אנדומטריוזיס, אדנומיוזיס, בעיות אנטומיות שונות ברחם ועוד.
השכיחות של דיסמנוריאה גבוהה מאוד, כאשר עד תשעים אחוז מהנשים סובלות מכאבים הקשורים למחזור החודשי. דיסמנוריאה ראשונית שכיחה בעיקר בנשים צעירות ובנערות ואילו דיסמנוריאה שניוניות שכיחה יותר בקרב נשים החל מגיל שלושים ואילך.
מה הם הגורמים לדיסמנוריאה?
המקור לכאבים הוא שחרור של פרוסטגלנדינים הגורמים להתכווצויות של שרירי הרחם מרקמת האנדומטריום. במחקר שבדק את הגורמים לכאבים, נמצא כי בדם הווסתי שנאסף מנשים הסובלות מכאבים חמורים במהלך המחזור החודשי ניתן למצוא כמות הגבוהה פי 20-30 של פרוסטגלנדינים מהכמות שניתן למצוא בדימום של נשים שלא דיווחו על כאבים חמורים במיוחד.
במקרה של דיסמנוריאה שניונית, הגורם הנפוץ ביותר הוא אנדומטריוזיס, כלומר מצב שבו התאים של רירית הרחם מצליחים לשגשג באזור אחר, כשלרוב מדובר בחצוצרות והשחלות. בעת הנשירה של התאים, עלול להיגרם כאב עוצמתי מאוד. גורמים נוספים לדיסמנוריאה שניונית הם דלקת טפילית, פטרייתית, נגיפית או חיידקית באגן, מיומות, ציסטות בשחלות ועוד.
מה הם התסמינים של דיסמנוריאה?
בדרך כלל דיסמנוריאה מופיעה עם הופעת המחזור הראשון, כאשר הכאבים לרוב מופיעים כמה ימים לפני הדימום או עם התחלת הדימום. לכאבים יכולים להתלוות תסמינים רבים נוספים, כשבין היתר מדובר בכאבי ראש, שלשולים, הקאות, בחילות ועייפות כרונית. כמו כן, התסמין השכיח ביותר לצד הכאב הוא התכווצויות של שרירים בבטן התחתונה שעשויות להוביל לכאבים ממושכים בעלי אופי עמום.
בדיסמנוריאה שניונית ייתכן שיופיעו תסמינים נוספים המשתנים בהתאם לגורם הראשוני לבעיה. בין יתר התסמינים שעשויים להופיע בדיסמנוריאה שניונית חשוב להזכיר את הבאים: כאבים בזמן קיום יחסי מין, הפרשה צמיגה ובעלת ריח חריג מהנרתיק, דימום המופיע במועדים לא סדירים או דימום המופיע בין הדימומים החודשיים ועוד.
כיצד מאבחנים דיסמנוריאה?
בדרך כלל, הכאבים הם לא תוצאה של בעיה רפואית הדורשת התייחסות, שכן כפי שציינו דיסמנוריאה היא בעיה שכיחה המהווה את מנת חלקן של רוב הנשים. עם זאת, רצוי בהחלט לשלול את האפשרות שמדובר בתוצאה של בעיה רפואית על ידי בדיקה גניקולוגית מלאה. בהתאם לצורך, בנוסף לבדיקה הידנית יוחלט על ביצוע בדיקת אולטרסאונד לשלילת בעיות אנטומיות, היסטרוסקופיה ואף ביופסיה (נטילת דוגמית רקמה חשודה לבדיקת מעבדה).
כמובן שבמסגרת תהליך האבחון, עוד לפני שמבצעים את הבדיקות המתקדמות, יש לדאוג לכך שהמטופלת תדווח על כל התסמינים מהם היא סובלת, לקבל אפיון מלא של אופי הכאבים, משך הכאבים ומועד הופעת הכאבים, לקחת היסטוריה רפואית מלאה ובאופן כללי לנסות להבין האם המטופלת נמצאת בסיכון לסבול מבעיה כלשהי שיכולה להסביר את הכאבים.
כיצד מטפלים בדיסמנוריאה?
ברוב המקרים ניתן יהיה לגרום להקלה משמעותית ואף לגרום להיעלמות הכאבים על ידי שימוש במשככי כאבים. הכוונה היא בעיקר לנוגדי דלקת שאינם סטרואידים כמו לדוגמה נורופן או אדוויל הנמכרות ללא מרשם רופא או נפרוקסי ונרוסין המחייבות מרשם רופא. במקרים רבים טיפול הבחירה יהיה גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון. גלולות אלו מפחיתות את כמות הפרוסטגלנדינים וגורמות לדלדול של רירית הרחם.
לא אחת ייעשה שימוש בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים ובגלולות למניעת הריון בו זמנית, שכן הטיפול המשולב יוצר אפקט של סינרגיה.
כמובן שאם מתברר כי מדובר בדיסמנוריאה שניונית וניתן לאבחן את הגורם הראשוני לכאבים, הרי שהטיפול ישתנה בהתאם לגורם שהוביל לכאבים.