כאבי מחזור, המוכנים בשפה הרפואית "דיסמנוראה", הם תופעה שכיחה ומציקה. כאבי המחזור יכולים להפריע לתפקוד היום יומי, לגרום להיעדרות מעבודה ולהוות מטרד משמעותי בחיי היום יום. בחורות צעירות רבות מפסידות ימי לימודים בעקבות כאבי מחזור קשים. מעריכים שיותר מ – 50% מהנשים סובלות מכאבי מחזור, וכ – 10% סובלות מכאבים קשים.
הטיפול בכאבי המחזור כולל כמה אפשרויות, ולא מדובר בכאבים שצריך להשלים איתם ללא טיפול. הגישה המקובלת הראשונית כוללת תרופות מקבוצת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים (Non Steroids Anti Inflammatory Drugs – NSADI’s).
התרופות המוכרות בישראל ממשפחה זו הן למשל "אדוויל", ו"אדקס". תרופות אלו מפחיתות את ייצור החומרים הדלקתיים שיכולים להשפיע על כיווץ הרחם וכאבי המחזור, כמו פרוסטגנלדינים.
פרוסטגלנדינים המופיעים בעת הדימום הווסתי מביאים לכיווץ הרחם, הפרעה באספקת הדם לרחם (איסכמיה רחמית) והופעת הכאבים, והם הסיבה העיקרית המתוארת במחקר להופעת כאבי המחזור.
טיפול בגלולות משולבות
טיפול אפשרי נוסף בכאבי מחזור, בנשים שאינן מעוניינות להרות, הוא טיפול בגלולות משולבות. גלולות משולבות כוללות את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, במינונים שונים. מתן חיצוני של הורמונים אלו משפיע על הפרשת ההורמונים מעודדי הביוץ מהמח (LH ו- FSH).
ללא הפרשת הורמונים אלו זקיקי השחלה לא מתפתחים, ולא מופיע ביוץ באישה. בדרך כלל, האישה נוטלת את הגלולות באופן מחזורי, כאשר לאורך 21 יום נוטלים את הגלולה כרגיל, ולאחר מכן מפסיקים את נטילת הגלולה למשך שבוע.
בשבוע שבו מפסיקה האישה את הגלולות עוברת רירית הרחם הרס, בדומה למתרחש בעת דימום ווסתי רגיל (אם כי לא בתגובה לתהליך הורמונלי שגרתי, כמו זה המתרחש באישה שמבייצת כרגיל). ניתן ליטול תרופות גם באופן מתמשך, ללא הפסקה של שבוע לאחר עשרים ואחד יום. טיפול בגלולות ידוע ממחקרים רבים כיעיל בטיפול בכאבי מחזור בנשים רבות.
איך גלולות מסייעות להפחתת הכאב?
על פי ההיגיון הביולוגי הבסיסי, גלולות שניטלות באופן מחזורי יפחיתו את כאבי המחזור פחות מגלולות שניטלות ללא הפסקה. הופעת הדימום הווסתי המלווה בהתכווצויות של הרחם, יכול לגרום לכאב בנטילת גלולות עם הפסקה, בניגוד לנטילת גלולות ממושכת, שבה לא מופיע ווסת כלל.
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי “obstetrics and gynecology” ניסה לבחון את היעילות של טיפול מחזורי או מתמשך בגלולות כנגד כאבי מחזור. המחקר כלל 38 נשים, שטופלו בגלולות לכאבי מחזור.
הנשים שטופלו חולקו לשתי קבוצות באופן אקראי, וקיבלו טיפול בגלולות באופן מחזורי או מתמשך. במהלך המחלק ערכו הרופאים מעקב אחר רמת הכאב הסובייקטיבית של הנשים, בעזרת סקלה ויזואלית למדידת כאב (הכוללת בדרך כלל בחירה של פרצוף מתאים, עצוב או שמח, מתוך סדרה של פרצופים). המעקב נמשך לאורך שישה חודשי מחקר.
בשתי הקבוצות, הנשים דיווחו על ירידה משמעותי בכאב בהשוואה למצב שלפני הטיפול התרופתי בגלולות. עם זאת, לאחר שישה חודשים לא נמצא הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות בנוגע לרמת הכאב. לאחר תקופות קצרות יותר של טיפול (חודש ושלושה חודשים), הטיפול המתמשך בגלולות היה מעט יעיל יותר, עם הבדל משמעותי בניתוח סטטיסטי.
מסתבר, אם כן, שטיפול בגלולות יעיל במניעת כאבי מחזור, ללא הבדל משמעותי בטווח הארוך בין נטילה מחזורית לנטילת גלולות מתמשכת. האישה המטופלת יכולה לבחור את אופן נטילת הגלולות על פי רצונה והעדפותיה, תוך כדי התייעצות עם הרופא המטפל. מחקרים חדשים בקנה מידה גדול יותר נדרשים כדי להעריך באופן טוב יותר את היעילות ותופעות הלוואי של נטילת גלולות באופן מתמשך לאורך תקופה ארוכה.