החל מהרגע בו ההורים מתבשרים כי קיים הריון תאומים, התאומים נמצאים יחד, זה עם זה. ברחם הם נמצאים ביחד, אחר כך הם נולדים ביחד ובהמשך גדלים ומתפתחים ביחד ובמקביל כל הזמן.
האחים התאומים יהיו זה מול זה לאורך כל דרך גדילתם המשותפת. מהסיבות האלה ניתן להבין מדוע קיים יחס כה מיוחד בין תאומים, אך תמיד יש לזכור כי כל תאום הוא אישיות בפני עצמה והם אינם חצי מתוך שלם אחד.
במצב בו תאומים מקבלים יחס זהה לחלוטין, מבלי ליצור הפרדה ושוני ביניהם, הם עלולים להיות תלויים אחד בשני ולסבול מחוסר תפקוד עצמאי.
מערכת יחסים מיוחדת בין תאומים
בין אחים תאומים ישנה מערכת יחסים מיוחדת במינה. הם מכירים טוב מאוד אחד את השני ונמצאים כל הזמן בשלב התפתחותי זהה ונהנים מגירויים זהים.
עד כדי כך ההרמוניה בניהם היא חזקה, שהם יכולים ליצור לעצמם עולם פנימי עשיר משותף, בלי להרגיש צורך ליצור קשרים חברתיים עם אחרים, כי הרי יש להם אחד את השני.
אמנם זהו דבר חשוב, אך תמיד כדאי לדאוג שהיחסים המשותפים שלהם לא יהיו כל עולמם, אלא לאפשר להם לפתח מיומנויות חברתיות נפרדות בכך שישחקו עם אחרים בעוד התאום לא נמצא בסביבה.
חשוב שכל תאום ייצור בשביל עצמו את קבוצת החברים שלו מבלי להיות תלוי באחיו, כך שיוכל לתקשר עם ילדים אחרים, לבטא ולפתח את האישיות הייחודית רק לו, ולדעת שניתן לגשת גם אל חבר בעת צרה ולא רק אל האח התאום.
טוב ואף רצוי שיהיה בין אחים תאומים קשר חזק וייחודי משלהם, אך כדאי מאוד לשים דגש על כך שאותו קשר קרוב לא יגביל את ההתפתחות האישית של כל אחד מהם, כך שהם יוכלו להרגיש שהם אישיות נפרדת ושלמה גם בלי האח התאום.
כך כל אחד מהם יהיה מסוגל לתת ביטוי לאישיות שלו עצמו ולפתח עולם שלם וייחודי משלו.
יצירת ישות נפרדת לכל אחד מהילדים
על מנת שההורים לתאומים יוכלו לתת הזדמנויות לכל אחד לפתח זהות ואישיות אישית משל עצמו, הכול מתחיל בהתייחסות שונה ומותאמת לכל אחד מהתאומים.
קודם כל, כבר מהרגע שהם מגיעים הביתה מבית היולדות, כדאי ליצור לכל אחד מהם פינה משלו ובה יהיו חפצים אישיים וייחודיים רק לו.
אומנם בהתחלה התינוקות לא מבחינים בזה, אך בהמשך הם ילמדו באופן הדרגתי לזהות את מה ששייך להם, הם ירכשו ביטחון, ילמדו להכיר את עצמם, ובהדרגתיות גם את מה ששייך לאח התאום שלהם.
דבר נוסף ולא פחות חשוב, הוא השימוש בשפה בה פונים אל התאומים ומדברים איתם. כדי לא ליצור מצב בו התאומים יראו עצמם כישות אחת משותפת, רצוי מאוד לפנות אליהם כל אחד בנפרד, לקרוא להם בשמות הפרטיים שלהם ולומר להם דברים בנפרד, גם במקרים בהם ההורים מעוניינים להגיד את אותו הדבר בדיוק.
מרבית ההורים לתאומים חוששים שאם הם מטפלים לרגע בתאום אחד ולא באחר, הם יוצרים למעשה תחושות של קנאה באח התאום שלא מטופל באותו זמן.
אין מקום לדאגה. טיפול בתאום אחד כאשר התאום השני נוכח, הוא פעולה שמרגיעה את שני האחים ולאו דווקא מעוררת קנאה.
אין הדבר אומר שטיפול באחד גורע מטיפול באחר. כאשר מסתיים הטיפול באחד כי הוא בוכה, רעב או זקוק ליחס, תמיד פונים לתאום השני, כך שגם הוא מקבל בדיוק את אותו יחס. גם התורנות שעושים בין התאומים הם חלק מבנייה של נפרדות פסיכולוגית אחד מהשני ויצירת ישות נפרדת.