עם הגעתו של תינוק חדש למשפחה, מגיעים גם הרבה דברים נוספים. כאימא, את צריכה להתמודד עם השינוי המשמעותי בחייך ויחד עם זאת למלא את תפקידך כאם. לחתל, להלביש, לקלח ולהאכיל, ולשמוח על האוצר החדש שנכנס לחייך.
הבאת ילד לעולם זו אינה משימה פשוטה כלל. מדובר בתקופה מאתגרת במיוחד מבחינה פיזית ומבחינה נפשית. תקופה זו מלווה בערבוב של תחושות ורגשות ביניהן התרגשות, פחד, שמחה, חרדה ועוד.
נשים רבות ירגישו בתקופה זו גם עצבות, מצב רוח ירוד, חוסר חשק ואנרגיה, עייפות ותסכול. תחושות אלה נקראות "בייבי בלוז".
זהו אינו דיכאון שלאחר לידה במובן הקליני של האבחנה, אלא מדובר בתחושות דיכאוניות קלות (מעין דכדוך) שמגיעות סמוך ללידה ומקשות, אך לא פוגעות, בהתנהלות היומיומית שלך כאם.
מהם הגורמים למצב זה?
הגורמים לבייבי בלוז אינם ידועים. ההנחה הרווחת היא כי השינויים ההורמונאליים הרבים שמופיעים אצל האישה במהלך ההיריון, סביב הלידה ובימים שלאחריה משפיעים באופן ניכר על מצב הרוח של האם.
נוסף לכך מתמודדת האם עם שינויים רבים בחייה מבחינה פיזית ורגשית בתפקיד החדש שנכנסה אליו כאם, מחסור בשינה והשינויים החיצוניים של גופה הגורמים לעיתים קרובות לדכדוך זה.
התסמינים לבייבי בלוז
- פרצי בכי ללא סיבה נראית לעין
- רגישות רבה לביקורת
- חוסר חשק לדברים שנחשבו מהנים
- מצב רוח ירוד
- הפרעות בשינה
- קושי בריכוז
- רגזנות
אבחון של בייבי בלוז
התסמינים לבייבי בלוז הינם נפוצים ונחשבים לנורמאליים אצל נשים רבות לאחר לידה. יחד עם זאת, חשוב לאבחן ולהתייחס לתסמינים אלה. בשלב זה, של בייבי בלוז, הטיפול בבעיה הינו פשוט ביותר ויכול להיעשות על ידך באמצעות פנייתך לעזרתם של בן הזוג, משפחה, חברים ובאמצעות יציאתך מהבית ועוד.
במידה ולא תתייחסי לתסמינים אלה, הם עשויים להחמיר ומבלי שתשימי לב לכך זה עשוי להפוך לדיכאון שאחרי לידה בו את לא מצליחה למצוא כוחות לטפל כראוי בתינוקך. במצב שכזה חשוב שתהיי כנה עם עצמך ותפני לאבחון הבעיה אצל הרופא המטפל על מנת לעזור לעצמך ויותר מכך, על מנת לעזור לתינוקך.
דרכי טיפול
ראשית, צברי כמה שיותר שעות שינה או מנוחה. התפקיד החדש שלך מתיש במיוחד, וכל עוד את יכולה – תנוחי. בנוסף, אם יש מישהו שיכול לסייע לך אל תתביישי לקבל עזרה. את כוחותייך תשמרי לעצמך ולתינוקך.
לאחר מכן, התחילי בכך שתשתפי חברה או כל אדם אחר שאת סומכת עליו. דברי על תחושותייך, על התסכול שאת חשה והרגשות הרבים שמתעוררים בך.
פנייה לאישה במצבך שמתמודדת גם היא עם גידולו של תינוק חדש יכולה לסייע גם כן. כך תוכלו לשתף אחת עם השנייה את תחושותיכן ובנוסף ללמוד אחת מהשנייה ולקבל עצות לייעול סדר היום עם תינוקך.
בנוסף, במידה והדכדוך מתגבר, אף פעם לא מזיק להתייעץ עם רופא. לעיתים מדובר בבעיה פיזיולוגית בה ניתן לטפל והרופא יפנה אותך לבדיקות הרלוונטיות. יתכן גם כי הרופא ימליץ על טיפול רגשי (פסיכותרפיה).
ההתמודדות היומיומית שלך עם התחושות היא החשובה ביותר:
- החזיקי סביבך אנשים שאת סומכת עליהם, שאת יכולה להתייעץ איתם ושיכולים לסייע לך ברגעים הקשים.
- שמרי על תזונה נכונה. דאגי לאכול את הויטמינים החשובים ולשתות במידה מספקת.
- צאי לסיבוב בחוץ עם תינוקך, זה יהיה שינוי אווירה עבורכם ושאיפת האוויר והשמש בחוץ תיטיב עימך.
- שמרי על שעות מנוחה. כשתינוקך ישן, שני גם את ככל שאת יכולה. כשאת מחלקת את יומך לטיפול בתינוק, כביסות וכלים, שמרי בו גם מקום לשינה ומנוחה מספקת עבורך.