תזונה לנשים איננה מהווה מיקשה אחת, מכיוון שצרכי התזונה של כולנו משתנים עם השנים וזאת בשל שינויים שונים הקשורים לגיל, לתקופת ההיריון, לתקופת ההנקה, מצבי רוח, מצבים נפשיים ומאמץ פיזי.
כאשר אנו מתייחסים אל תזונה לנשים, אין מדובר על תקופה מוקצבת או זמנית, אלא על דרך חיים שיש להתמיד בה על מנת להיראות יפים, בריאים וכן להימנע ממחלות.
על כל אישה להיות מודעת לגופה ומצבה האישי ועל פי כך להתאים לעצמה תזונה נכונה. תזונה לנשים ניתן לחלק על פי תקופות שונות בחיי האישה, כל תקופה ומאפייניה וכל תקופה ודרישותיה.
תזונה לנשים בגיל הפוריות
בשלבי הפוריות התזונה חשובה ביותר הן לנשים והן לגברים. כאשר קיים בגוף מחסור חמור ברכיבים תזונתיים יהיו לכך השלכות העלולות להקשות על כניסה להיריון. נשים בגיל הפוריות צריכות להקפיד על רמה רצויה של ברזל בדם, ויטמין 12B, קאלציום, מגנזיום וויטמין C.
יש להשתדל ולצרוך מזון עתיר בסיבים תזונתיים ולהימנע ככל האפשר ממזונות עתירי שומן, מזונות אשר עברו תהליכי עיבוד, מזונות מטוגנים וצריכת יתר של קפאין. לא רצוי לצרוך תרופות שאינן בגדר הכרח, כמובן שיש גם להימנע מסיגריות וסוגים שונים של סמים.
באשר לשתייה – קיימת חשיבות שתיית מים מבחינה בריאותית, שכן מים מסייעים בניקוי הגוף מרעלים ולהימנע ממשקאות ממותקים ומוגזים.
תזונה לנשים אחרי לידה
אישה אשר עברה לידה, אמורה להיות מודעת יותר לתזונתה בהשוואה לכל תקופה אחרת בחייה. אישה הרה מאבדת רכיבי תזונה חשובים לטובת העובר הגדל ברחמה, במיוחד מינראל ברזל, ולכן מומלץ ליטול תוסף ברזל על מנת להשלים את החסר. כמו כן, נשים שמניקות צריכות לאכול מזון שמומלץ להנקה ומכיל את כל אבות המזון.
בנוסף, מומלץ לצרוך מזונות עתירי ברזל כגון פירות יבשים, בשר בקר, קטניות ואגוזי מלך. למרות הקושי המובן, מומלץ לאישה לאחר לידה להרבות במנוחה עד כמה שניתן.
תזונה לנשים בגיל המעבר
בתקופת גיל המעבר גוף האישה עובר שינויים רבים במיוחד שינויים הקשורים למערכת ההורמונאלית. גוף האישה דורש זמן מסוים או עד שהוא מתאזן וחוזר לתפקוד הרגיל, אך לא באותה יעילות כמו בעבר. תקופת המעבר אורכת מספר שנים ומתאפיינת על ידי הפסקת הדימום הווסתי.
תזונה לנשים בגיל המעבר אמורה לכלול מזונות משלימים אשר יביאו לחיזוק הגוף ואיזופלבונים, אלה הם חומרים דמויי הורמונים אותם ניתן למצוא בירקות.
מומלץ לצרוך שקדים, שומשום על מוצריו, אגוזים, דגים, מוצרי חלב ומזונות עשירים בסידן, מזונות עשירים בברזל, ואם יש צורך להיעזר גם בתוספי תזונה שונים. יש להימנע מסוכרים, דברי מתיקה ולהרבות בפעילות גופנית שכן הנטייה להשמנה גוברת בגילאים אלה.
תזונה לנשים לאחר גיל 50
לאחר גיל 50, ישנה נטייה הולכת וגוברת לעלייה במשקל, פירוק רקמות השריר והעצם ולכן יש להקפיד הקפדה יתרה על תזונה נכונה. דרישות הגוף לאחר גיל 50 משתנות ולכן מלבד התזונה יש לדאוג לשינה מספקת ופעילות גופנית.
למרות שהאוכל הוא העיקר ובאמצעותו אנו צורכים חלבונים, פחמימות, שומנים ומינראלים, בגילאי חמישים פלוס מומלץ לצרוך ויטמינים: ויטמין 12B – אשר ספיגתו נפגעת בגילאים המאוחרים, ומחסור בו יגרום לאנמיה, עייפות, בעיות בזיכרון ועוד.
ויטמין D – מחסור בוויטמין זה עלול לגרום לאוסטיאופורוזיס, חולשה בשרירים וירידה בתפקוד המערכת החיסונית. סידן – חיוני ביותר לעצמות הגוף ולשיניים, משחרר מוליכים עצביים, מאזן לחץ דם ועוד. סידן נמצא במוצרי חלב, סרדינים, טחינה, כרוב, ברוקולי, אגוזים, קינואה ועוד.
מגנזיום – תוסף זה חיוני לבריאות העצמות, תפקוד תקין של השרירים, שריר הלב ומערכת העצבים, ומסייע לתפקוד תקין של המעיים והכליות. המגנזיום איננו נפוץ במזון אך הוא נמצא באגוזים, שקדים, דגנים מלאים, ירקות ירוקים ובננות.
ניתן לראות כי תזונה לנשים משתנה בהתאם לגיל ולתקופות החיים השונות, אך בכל גיל ובכל מצב יש לדאוג לתזונה נכונה אשר משפיעה לא רק על בריאות הגוף אלא גם על בריאות עור הפנים ומסייעת למראה רענן, חיוני וצעיר.
ראו גם:
מהם היתרונות של תוסף כורכומין לבריאות האישה?