בדיקת MRI – Magnetic Resonance Imaging הינה צילום הנעשה בשדה מגנטי ומבוסס על גלי רדיו. הבדיקה מצליחה לשקף איברים פנימיים, באופן לא פולשני. ייחודיות הצילום הוא באפשרות הפיענוח וקבלת תמונה תלת ממדית, אשר נותנת תמונה מלאה על מצבו הרפואי והפיסי של הנבדק.
בדיקה זו נחשבת לבדיקה חדשנית ומהפכנית, ועשויה אף להציל חיים במקרים מסוימים. מעל הכול, בדיקת MRI נחשבת לבטוחה מכיוון שהיא לא מערבת קרינה, ולכן גם נשים בהריון יכולות ליהנות מיתרונותיה הרבים, בכל שלבי ההיריון מתחילתו ועד סופו.
לאילו מטרות משמשת הבדיקה?
בדיקת MRI משמשת למקרים בהם אין יעילות לבדיקות אחרות, במיוחד אם המדובר על שינויים או נזקים אשר נגרמו לרקמות רכות, מפרקים או עצמות. למעשה, משתמשים בבדיקה למגוון מטרות, כמו אבחון דפורמציות או מחלות בעמוד השדרה (למשל, פריצת דיסק), במוח (למשל אבחון גידולים מחשידים, לחץ תוך מוחי ועוד), כלי דם (טרשת עורקים וחסימות אחרות).
הבדיקה יכולה לשמש גם במקרים של בדיקות עובר מיוחדות, בדיקות שד לנשים אשר נמצאות בקבוצות סיכון ספציפיות (נשאיות גן המוטציה BRCA1, או בעלות שתלי סיליקון), ואף לאבחון פגיעות בבטן או באיברי הבטן העמוקים כמו לבלב, מעי, או כליות.
השימוש השכיח ביותר של בדיקה זו היא בבדיקת טראומות או מצבים מוחיים, אשר מחייבים דיוק מירבי. כאשר הבדיקה הינה ספציפית לבדיקת ורידים, היא נקראת MRV, וכאשר היא ספציפית לבדיקת עורקים, היא נקראת MRA.
הבדיקה אמורה להיות מפוענחת על ידי רופא מומחה ובעל ניסיון (רדיולוג), כאשר הוא שולח את תוצאות הבדיקה לרופא המטפל לאחר מספר ימים מיום הבדיקה. את תוצאות הבדיקה יקבל המטופל רק לאחר שיחה עם הרופא המטפל על הממצאים והשלכותיהם.
ייחודיות הבדיקה ואופן ביצועה
ייחודיות הבדיקה והערך המוסף שלה על פני בדיקות אחרות, היא ביכולת של הרופא לנתח כל מקרה לגופו, וביכולתו לפרוס חלקים נוספים מהצילומים באופן אשר יאפשר לו לבחון ביתר פירוט ומיקוד את האיבר הנבחן. במקרים מסוימים, אפשר להזריק חומר ניגוד (השונה מהיוד הניתן בבדיקת CT), בכדי לדייק ולחדד את התמונה המתקבלת.
הבדיקה, אשר נעשית במכונים מיוחדים, בדרך כלל, נעשית בצום של מספר שעות. הנבדק מתבקש להוריד כל תכשיט, או חפצי מתכת אחרים מגופו (בדומה לבדיקת CT או אק"ג). כך גם, על הבודק לדעת מראש אם קיימים קוצבי לב, צנתר, מפרק מלאכותי או כל גורם אחר, אשר עלול להפריע לבדיקה או לפיענוח התמונה. במקרה של בדיקה הכוללת חומר ניגוד, יש להוכיח תוצאות תקינות של בדיקת כליות.
סיכונים ומה ניתן לגלות באמצעות הבדיקה?
בדיקת MRI, בניגוד לצילומים רנטגניים אחרים לא משתמשת בקרינה, ולכן אין כל חשש לעבור את הבדיקה גם בתקופת ההיריון ואף בחודשי ההיריון הראשונים.
מעבר לכך, גם חומר הניגוד המוזרק אשר הינו על בסיס מתכת (גדוליניום) הוא בטוח לשימוש, וכמעט ואינו גורם לאלרגיה או רגישות כלשהי. עם זאת, יש להתריע בפני הרופא המטפל והמייעץ במקרים של אי ספיקת כליות. עד היום לא הצטבר מספיק מידע על מנת להעריך את בטיחות הבדיקה, לכן, היא נחשבת לבטוחה וחדשנית.
הבדיקה עצמה אורכת כשלושת רבעי השעה, לערך, והיא אינה מסבה אי נוחות או כאב. לפעמים, יחוו אנשים מסוימים קלסטרופוביה וחרדה עקב חלל הבדיקה הסגור, אולם הם יוכלו להיות מטופלים במשככים ובמרגיעים שונים.
במקרים בהם ניתן חומר ניגוד, יש לשים לב להתפתחות סימני פריחה או אלרגיה לאחר הבדיקה. החזרה לפעילות שגרתית לאחר הבדיקה היא מידית, למעט מקרים בהם נעשה שימוש בחומרי הרדמה או הרגעה. לפני הבדיקה ניתן לראות ולבדוק האם יש חלופות לבדיקת MRI? כנראה שלא. אבל במידה והסיבה לMRI היא לאבחון כאב ראש לא מוסבר, אולי אפשר לבחון חלופות – בתיאום עם רופא משפחה כמובן.
ראו גם:
בדיקת EEG