מהי בדיקת פרופיל הורמונלי?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מהי בדיקת פרופיל הורמונלי?אחת הבדיקות הראשונות, שאותן עוברות נשים, המתקשות להיכנס להריון, היא בדיקת פרופיל הורמונלי. בדיקה זו, וכפי שניתן לנחש משמה, בוחנת מספר הורמונים שונים, שיכולים להעיד על בעיות שונות בגופה או מצבים הורמונליים הגורמים למצב של אי פוריות. מדובר בבדיקת דם פשוטה, אותה ניתן לבצע בקופות החולים ואיננה מצריכה מצידה של האישה הערכות מיוחדת כלשהי.

מתי מבצעים את הבדיקה?

ישנן לא מעט נשים, החוות קשיים להיכנס להריון. קשיים אלה יכולים לנבוע בשל בעיות שונות, שבחלקן לעיתים קשורות בהורמונים, המיוצרים בגופן. בדיקת פרופיל הורמונלי היא בדיקה שכיחה מאד, שאותה עוברות נשים כחלק מבדיקות נוספות כשהן מנסות להיכנס להריון ולא מצליחות. בעזרת הבדיקה ניתן לבחון את רמתם בגוף של מספר הורמונים חשובים, שרמות לא מאוזנות שלהם יכולות לגרום, כאמור, לאי פוריות.

מה בודקים במסגרת הבדיקה ומה משמעות כל תוצאה?

בדיקה זו הינה בדיקת דם פשוטה. הבדיקה בוחנת את ההורמונים הבאים:

  • TSH הורמון, המופרש על ידי בלוטת יותרת המוח, ומגרה את בלוטת התריס הלוקחת חלק בוויסות תהליך חילוף החומרים שבגופנו. רמות גבוהות של הורמון זה מרמזות על תת פעילות בלוטת התריס, בעוד שרמות גבוהות מרמזות על פעילות יתר שלה. נמצא קשר הדוק בין בעיות פוריות ואי סדירות מחזור לבין חוסר איזון הורמונלי, הקשור בתפקודה הלא תקין של בלוטת התריס.
  • אסטרוגן מדובר בהורמון נשי, המופרש מהזקיקים המיוצרים בשחלות. רמות נמוכות שלו אופייניות לתקופת הווסת. רמות גבוהות יותר מעידות על מחזור או דימום. מדידת רמות האסטרוגן יכולה לעזור במעקב אחר התפתחות הזקיקים בשחלות כחלק מטיפולי הפוריות.
  • טסטוסטרון – מדובר בהורמון, השייך לקבוצת ההורמונים הזכריים. ההורמון מופרש אצל נשים על ידי השחלות או שמגיע מהורמונים אחרים, ההופכים לטסטוסטרון בהמשך. בזמן הביוץ, ישנה הפרשה מוגברת של הורמון זה, כשרמות גבוהות מאד של הורמון זה בדם יכולות להעיד על בעיית פוריות המצריכה טיפול מתאים.
  • פרוגסטרון הורמון זה מופרש מהשחלות מיד לאחר הביוץ וגם מהשליה במהלך תקופת ההריון. בתקופת הווסת מוודאים שרמתו אכן נמוכה, דבר המעיד על מחזור אמיתי ובוחנים אותו שבוע לפני קבלת הווסת כדי לוודא את קיומו של תהליך הביוץ. גם בחינת מדדיו משמשת כמעקב במסגרת טיפולי פוריות.
  • פרולקטין – הורמון המופרש על ידי בלוטת יותרת המוח, ותפקידו קשור בייצור החלב שמיועד להנקת התינוק. הוא מיוצר בכמות גדולה במהלך תקופת ההריון וגם ההנקה, כשישנם מקרים, שאינם קשורים לשתי תקופות אלו, בהם מייצר הגוף את ההורמון בכמות גבוהה מהנורמה, מה שיכול להעיד על גידול שפיר בבלוטה, האחראית על ייצורו.
  • FSH הורמון זה, המופרש גם הוא על ידי בלוטת יותרת המוח, אחראי על גירוי התפתחות הזקיקים בשחלות. בכל חודש הוא מגרה את השחלה לפתח זקיקים, שבהם מתפתחת בהמשך הביצית. רמות גבוהות של הורמון זה יכולות להעיד על תפקוד ירוד של השחלות, דבר שנפוץ מאד בגיל המעבר וגם במקרים של אי פוריות.

חשוב לדעת – מה עוד צריך לבחון?

כשמבצעים את בדיקת הפרופיל ההורמונלי, במסגרתה בוחנים מספר הורמונים שונים, חשוב להתייחס לפרמטרים נוספים, מעבר לערכים המתקבלים במסגרת הבדיקה. למשל, גיל האישה: האם זוהי אישה בגיל המעבר, בגיל הפריון או שמא בנערה שעדיין לא קיבלת ווסת.

בנוסף, מהם ערכי הייחוס, הנלקחים בחשבון במהלך הבדיקה לאור בחינת התוצאות ומהן ההנחיות שעל פי הן יש לפעול לפני כל בדיקה. לעיתים בוחנים הורמונים במהלך המחזור ולעיתים לפני. חשוב לקבל נתונים אלה לפני שמבצעים את הבדיקה וגם להבין את משמעות תוצאותיה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: