מהי בדיקת הערכת משקל עובר?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מהי בדיקת הערכת משקל עובר?משקל העובר הוא פרמטר חשוב, שנבדק לאורך ההריון לצד בדיקות נוספות, שמטרתן להעיד על בריאותו של העובר ומידת תקינותו של ההריון עצמו. בטרימסטר השלישי של ההריון עוברת האישה ההריונית בדיקת אולטרסאונד, שנועדה להעריך את משקלו של העובר ואת גדילתו. מדובר באחת הבדיקות החשובות ביותר במהלך ההריון כולו, ובעיקר כשנמצא שמשקלו של התינוק נמוך או גבוה מדי.

בדיקת הערכת משקל העובר היא בדיקה שגרתית שעל כל אישה הרה לעבור בטרימסטר השלישי להריונה, בין השבועות ה – 30 ועד ה – 34. בדיקה זו היא בדיקה מכרעת ויכולה לעזור בקבלת החלטות שונות הקשורות להריון עצמו וגם ללידה. מטרתה היא להעריך את קצב גדילתו של העובר ולזהות האם הוא נמצא בסיכון כלשהו במידה ומדובר בגדילה מואצת או מואטת מדי.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בדיקה זו כוללת התייחסות למספר פרמטרים: הערכת משקלו של העובר, הערכת גדילת איבריו השונים, קביעת מיקומה של השליה, הערכת כמות מי השפר ופעילותו של העובר ברחב, כמו למשל בחינת תנועות הגוף שלו ותנועות הנשימה. הבדיקה כוללת גם התייחסות למצג העובר, כלומר – האם ראשו מונח מעל האגן, כפי שאמור לקרות בחלקו הסופי של ההריון, לא רחוק ממועד הלידה.

הבדיקה נעשית תוך שימוש במכשיר אולטרסאונד מיוחד, המודד את ערכיו השונים של העובר: את קוטר ראשו, את היקף ראשו, את היקף בטנו ואת אורך עצם הירך שלו. קיימת נוסחה מיוחדת הכוללת את כל הנתונים, שנבחנו במהלך הבדיקה, כשהתוצאה המתקבלת היא משקלו המוערך של העובר.

תוצאות הבדיקה – משקל גבוה או נמוך מהנורמה

משקלו של העובר הוא פרמטר חשוב, כאמור, שיש לקחת בחשבון במהלך תקופת ההריון ובמיוחד בטרימסטר השלישי. לכל תקופה בהריון, לכל שבוע, ישנו טווח מסוים של משקל, הנחשב לתקין.

במידה ונמצא במהלך הבדיקה שישנה חריגה משמעותית בטווח זה, בין אם מדובר במדידה שתוצאותיה גבוהות מהטווח או שתוצאותיה נמוכות מאד ביחס לטווח, יש צורך במעקב מיוחד ובברור מקיף.

באופן כללי, הערכת משקל גבוהה, היא במקרים בהם משקלו המוערך של העובר נמצא מעל לאחוזון ה – 90 לאותו שבוע הריון. משקל המוגדר כנמוך מדי הוא משקל שנמצא בטווח הנמוך של הסקלה. לרוב, בין 3 אחוזים ל – 10 אחוזים מהעוברים נמצאים בבדיקה זו כבעלי משקל נמוך מהממוצע, ובין 20 אחוז ל – 40 אחוז מהם, המאובחנים ככאלה הסובלים מעיכוב בגדילה התוך רחמית, מוגדרים בסופו של דבר כבעלי התפתחות תקינה לאור בחינת פרמטרים נוספים חשובים לא פחות.

חשיבותה של הבדיקה לבריאות העובר ולהליך הלידה

ישנה חשיבות רבה מאד למשקל עובר תקין. משקל עובר גבוה מהנורמה שכיח במקרים של סכרת הריונית, במקרים של סכרת טרום הריונית וגם מסיבות גנטיות שונות. לכשנמצא שמשקלו של העובר גבוה מהנורמה, מבצעת האישה בדיקה אבחנתית כדי לשלוח סכרת הריונית.

לידה של עובר במשקל גבוה מאד יכולה להיות מלווה בלא מעט סיכונים, במידה ומדובר בלידה נרתיקית. ההמלצות במקרים כאלה תהיינה תוך התייחסות להיסטורית הלידות הקודמות של האישה, למצבה הבריאותי והאם היא סובלת מסכרת במהלך ההריון וגם להערכת משקלו של העובר.

במידה ומשקלו של העובר נמוך מדי הדבר עשוי להיות מלווה במומים נדירים, שאותם יש לבחון בבדיקות אחרות, כמו סקירת מערכות. מיעוט במי שפיר יכול גם הוא לגרום למשקל נמוך וכן מחלות כרוניות, עישון, שתייה אלכוהול ושימוש בסמים. במידה ונמצא שהעובר אכן סובל מעיכוב התפתחותי, מועברת האישה למעקב מלא ולבחינת האפשרות להתערבות רפואית.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.