האם להשתמש באפידורל בלידה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אפידורל
אפידורל"אל האִשה אמר הרבה ארבה עצבונך והריונך, בעצב תלדי בנים…"
(בראשית ג' 16–19)

בתקופת התנ"ך ואף אלפי שנים אחר כך, מאות נשים ילדו בכל יום בליווי תחושות כאבים עזים. רק בתחילת המאה ה-20, בעקבות מציאת שיטות להקלת כאבים בלידה, כמו הרדמה מקומיות, אזוריות וכלליות, החל השימוש בשיטת ההרדמה האזורית – אפידורל.

הרדמה באמצעות אפידורל

הרדמה אפידוראלית, הינה סוג של הרדמה אזורית אשר נעשית במהלך השלב השני של הלידה, לאחר שהאישה חשה צירים או ירידת מים – התפוצצות שק מי השפיר.

שלב הצירים מתאפיין בתחושות כאב עזות, ולכן במרבית המקרים, מלווה הלידה בזריקת אפידורל אשר מרגיעה ומשככת כאבים ומרדימה את אזור פלג הגוף התחתון לפני הכניסה לשלב השלישי של הלידה, שהוא שלב הוצאת התינוק מרחם האישה.

השלב השלישי מלווה אף הוא בכאבים ולחצים עזים על גוף האישה ולכן נשים רבות אשר אינן מסוגלות לעמוד פיזית ונפשית בעוצמת הכאב והלחץ מבקשות להקהות את הכאב בעזרת זריקת אפידורל.

זריקת אפידורל ניתנת בחלקו התחתון באזור המותני של עמוד השדרה, ברווח שבין חוט השדרה לבין החוליות אשר נמצאות מסביבו.

חשוב לדעת, שאפידורל הוא אינו תרופה אלא האזור אליו מוזרקת תרופת שיכוך הכאבים בשם: לידוקאין.

ההרדמה האפידוראלית עוזרת בשיכוך כאבים, בהפחתת וחסימת האותות החשמליים המגיעים מעמוד השדרה, אשר מיצריים כאב בשעת הלידה.

ישנן נשים אשר רגישות למשכך כאבים לידוקאין, וכיוון שכך, נעשית בדיקת רגישות לפני החדרת כל החומר. בנוסף, הרופא המרדים המבצע את הבדיקה, חייב להיות מוסמך, מיומן ובעל ניסיון בהזרקת אפידורל, שכן מיקום לא נכון של מחט המזרק עלולה לגרום לנזקים ולסיבוכים.

כאשר ניתנת זריקת האפידורל, משאיר הרופא המרדים צינורית דקה היוצאת ממקום ההזרקה, בכדי לתת במקרה הצורך חומר הרדמה נוסף. צינורית זו מוצאת החוצה מגוף היולדת כשעתיים לאחר תום הלידה.

למי ניתנת זריקת אפידורל?

בלידות טבעיות או לידות באמצעות מכשירים (כגון: ואקום), מרבית הנשים מבקשות זריקת אפידורל. הזריקה אינה ניתנת בלידה טבעית אם האישה אינה מעוניינת בכך.

במקרים של ניתוח קיסרי, כל אישה מקבלת כ-20 דקות לפני הניתוח זריקת אפידורל, למעט מקרים בהם ישנה רגישות לתרופה, סיבוכים במצב הבריאות של האישה או העובר המצריכים לרוב שימוש בהרדמה מלאה.

יתרונות הרדמת אפידורל

היתרון הבולט ביותר הוא בעצם, שאישה היולדת אינה חשה כאבים בזמן הלידה ואו הצירים.
היולדת רגועה יותר ורגשות המצוקה והחרדה פוחתים.

חסרונות ותופעות הלוואי הנגרמות מהרדמת אפידורל

הרדמת אפידורל עלולה לגרום למספר בעיות, כגון: למרות שניתנת מנה קטנה בכדי לבדוק רגישות לתרופה, עדיין ישנן מספר נשים אשר סבלו לאחר מכן מתופעות לוואי בשל רגישות לחומר המוזרק.

בנוסף, הרדמה אפידוראלית גורמת להאטת קצב הלידה ומגדילה את הסיכויים לשימוש במכשירי עזר בשעת הלידה, כגון: מלקחיים או וואקום.

לאחר מתן ההרדמה האפידוראלית, היולדת צריכה להיות מחוברת למוניטור ומכשירים אשר ימדדו את קצב הלב, לחץ הדם, חום הגוף של האישה אך גם של העובר.

תופעות לוואי שכיחות כוללות:

  • חסימת עצבים סמוכים למקום ההזרקה
  • הרפיית שרירים
  • חולשה כללית
  • כאבי ראש
  • הפרעות בלחץ הדם
  • אובדן תחושה אזורי
  • זיהומים ודימומים במקום ההזרקה

בנוסף, עלולות להתרחש תופעות לוואי קשות יותר, כגון:

  • שיתוק בשרירי החזה ובסרעפת
  • תגובות אלרגיות קשות ואף מוות.

חשוב לציין כי תופעות לוואי אלו נדירות מאוד.

זריקת אפידורל ניתנת לאישה אשר חווה צירים מתקדמים, וקיימת אצלה פתיחה של 4 עד 7 סנטימטרים. כאשר אישה מגיעה לבית החולים עם פתיחה כמעט מלאה וניתן לראות את ראש התינוק, לא תתבצע הרדמה אפידוראלית.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: