עם התקדמות הטכנולוגיה והמדע, עולם הרפואה זוכה בשנים האחרונות לפרץ של טכנולוגיות ואמצעי מכשור והדמיה רפואיים שמאפשרים שיפור עצום ביכולת האבחנה והטיפול בחולים.
קבוצה שלמה של בדיקות שמתאפשרת בזכות הקדמה והשילוב הן בדיקות הקרויות בדיקות אנדוסקופיה. אנדוסקופיה היא שיטה שיכולה לשמש הן לצרכי אבחנה והן לצרכי טיפול וניתן להשתמש בה לצורך הדמיה וטיפול של מספר איברים שונים.
מהי אנדוסקופיה וכיצד ניתן להשתמש בה?
מדובר בטכניקה העושה שימוש בעולם הסיבים האופטיים תוך כדי החדרה של צינור פלסטי גמיש שלאורכו סיב אופטי ובקצהו מצלמה בכדי להתבונן באופן ישיר על איברים ורקמות בגוף. את הצינור ניתן להחדיר דרך פתחים הקיימים בגוף כמו ושט, קנה נשימה ופי טבעת או דרך חתכים בעור על מנת להגיע אל איברים פנימיים יותר.
השיטה האנדוסקופיה מקנה יתרונות רבים שכן בניגוד לבדיקות הדמיה אחרות כמו צילום רנטגן, בדיקת CT או צילום MRI, האנדוסקופיה מאפשרת מבט ישיר על איברי הגוף מבלי לבצע ניתוח או חתכים גדולים בעור.
פרט להתבוננות, ניתן להעביר דרך צינור הפלסטיק המוחדר לגוף מכשירי עזר שונים כמו פינצטות או מספריים ולהשתמש בהם על מנת לקחת דגימות ביופסיה מאזורים שונים, לכרות פוליפים ולבצע ניתוחים שלמים לעיתים.
מרבית בדיקות האנדוסקופיה נעשות תחת הרדמה מקומית או טשטוש, דבר המקנה להן יתרון נוסף על פני ניתוחים או הליכים מורכבים יותר. הבדיקות הן לרוב קצרות ואינן דורשות אשפוז לאחריהן. לעיתים נדרשת הכנה לקראת הבדיקה כמו צום או נטילה של חומרים משלשלים, ולעיתים חולה נדרש להפסיק טיפול תרופתי כלשהן למשך מספר ימים.
מהן בדיקות האנדוסקופיה הנפוצות בשוק?
כיום קיים מגוון רחב של בדיקות אנדוסקופיה שניתן לבצע. חלקן מבוצעות לצורך אבחנה והדגמה, חלקן לצורך טיפול וחלקן מהוות שילוב של השניים.
גסטרוסקופיה– בדיקה של דרכי העיכול העליונות הכוללות את הושט, הקיבה והתריסריון. הבדיקה, שמתבצעת על ידי החדרת צינור גמיש לושט, יכולה לעזור באבחנה וטיפול של בעיות כמו צרבת, רפלוקס, הקאות חוזרות, דימומים וקשירה של דליות, אבחנה וטיפול בכיבים ואבחנה של מצבים סרטניים.
קולונוסקופיה וסיגמואידוסקופיה– בדיקה של דרכי העיכול התחתונות במהלכה מוחדר הצינור דרך פי הטבעת. ניתן להסתכל על כל המעי הגס והמעי הדק הסופי. בדיקת סגימואידוסקופיה בודקת רק את הסיגמואיד- חלקו האחרון של המעי הגס. הבדיקה משמשת לאבחון של מחלות כרוניות של המעי כמו קרוהן וקוליטיס כיבית, לאיתור וכריתה של פוליפים וגידולים ולאבחון וטיפול של דימומים מדרכי העיכול התחתונות.
ברונכוסקופיה– בדיקה שבודקת את קנה הנשימה והפיצולים הראשיים שלו בתוך הריאות. מבוצעת על ידי החדרת הצינור דרך האף אל קנה הנשימה. משמשת לאיתור והוצאה של גופים זרים, לקיחת דגימות ביופסיה מהקנה, הברונכוסים והריאה עצמה.
לרינגוסקופיה – בדיקה הבודקת את אזור הלוע ומשמשת לאבחנת סיבה לקוצר נשימה, צרידות כרונית, לקיחת דגימות ביופסיה לאיתור מצבים סרטניים והוצאה של גופים זרים.
ציסטוסקופיה– בדיקה זו בודקת את שלפוחית השתן על ידי כניסה מפתח השופכה. הבדיקה יכולה לאתר מומים מבניים, גידולים ואף לשמש כטיפול במקרים של דליפת שתן קדמית או אחורית לעבר הכליות.
קולפוסקופיה– בדיקה המבוצעת על ידי חדרה לנרתיק ומטרתה לבדוק את איברי המין הנשיים- הנרתיק וצוואר הרחם. בדיקה זו מאפשרת נטילת ביופסיות מצוואר הרחם בחשד לסרטן וכן ביופסיות מהנרתיק.
מדיאסטינוסקופיה – במהלך בדיקה זו חותכים פתח בבית החזה וניתן להתבונן באמצעות המצלמה על אזור שערי הריאות ואזור הלב. ניתן לקחת דגימת ביופסיה מבלוטות לימפה בשערי הריאה וכן ניתן לבצע ניתוחים מסוימים כמו כריתת אונה של ריאה, הדבקת פלאורות ופרוצדורות במטרתן לתקן תמט של ריאה.
לפרוסקופיה- שם של בדיקה כללית לבדיקה נטילת דגימות מאיברי הבטן הפנימיים. החדרת הצינור היא דרך חתך בעור של הבטן ולעיתים דרך הטבור. ניתן לבצע בשיטה זו ניתוחים רבים כמו כריתת שחלות, כריתת כיס מרה, קשירה של שחלות לצורך עיקור וסגירה של בקעים בדופן הבטן.
ארתרוסקופיה- בדיקה שמטרתה לבצע תיקונים באזור המפרקים. בעיקר מפרק הברך.
סיכונים וסיבוכים
אנדוסקופיה היא פעולה זעיר פולשנית וכמו כל פעולה שכזו קיימות הסכנות הבאות:
החדרה של זיהום, דימום וקרע של איברים ורקמות. מדובר בסיבוכים נדירים אך ללא קבלת טיפול מהיר ומתאים הם יכולים להיות מסכני חיים ולכן חשוב לשים לב לאחר ביצוע בדיקה אנדוסקופיה לעליית חום, שינויים בדופק, קוצר נשימה, כאבים עזים וממושכים וכל סימן חריג אחר. במידה והופיעו אחד או יותר מהסימנים הנ"ל יש לפנות לעזרה רפואית בהקדם.
סימנים ותופעות לוואי שכיחים יותר הם כאב באזור ביצוע הפעולה (כאב זה אמור להיחלש כתוצאה משימוש במשככי כאבים ואמור לחלוף תוך מספר ימים), נפיחות, עצירות, ריבוי גזים, הקאה ותופעות שפירות נוספות.
קראו עוד: