אי ספיקת שחלות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אי ספיקת שחלותאי ספיקה של השחלות המתרחשת בגיל המעבר היא מצב טבעי המתרחש בקרב מאה אחוז מהנשים. לקראת סוף העשור הרביעי לחייה של כל אישה השחלות מתחילות לייצר פחות ופחות פרוגסטרון ואסטרוגן, מתרחשת ירידה בכמות הביציות והמחזור הופך לפחות סדיר עד שהוא מפסיק.

אי ספיקת שחלות מוקדמת מתבטאת בירידה בהורמוני המין טסטוסטרון, פרוגסטרון ואסטרוגן, עלייה ברמת הורמון מגרה זקיק (FSH) ואל וסת שמתרחשים לפני גיל ארבעים.

אי ספיקת שחלות מוקדמת הוא מצב שכיח יחסית המופיע בכאחד אחוז מהנשים. בעבר נהוג היה לחשוב כי מדובר על מצב שאינו הפיך, אך כיום לאור הידע הרב שנצבר בנושא ידוע כי בחמישים אחוז מהנשים שסבלו מאי ספיקת שחלות מוקדמת התרחשה התאוששות של השחלות. למעשה, ישנם אף דיווחים על נשים שחזרו למחזור תקין לאחר שמונה שנים תמימות של אל וסת.

מה הם הגורמים לאי ספיקת שחלות?

להלן הגורמים המרכזיים שיכולים להוביל לאי ספיקת שחלות:

  • הסרה כירורגית של השחלות.
  • נזק שנגרם לשחלות כתוצאה מטיפולים אונקולוגיים (הקרנה לגולגולת, הקרנה לבטן, השתלת מח עצם וכימותרפיה למשל).
  • בחמישה עשר אחוז מהנשים הלוקות בתסמונת ה- X השביר מתרחשת אי ספיקת שחלות מוקדמת.
  • במקרים נדירים אי ספיקת שחלות מוקדמת היא תוצאה של ליקוי במערכת החיסון שגורם ליצירת נוגדנים עצמוניים נגד תאי השחלות.
  • במקרים מסוימים אי הספיקה מוגדרת כאדיופטית, כלומר מסיבה לא ידועה.
  • בנוסף לכול אלה, ישנו מגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים שיכולים לגרום לבעיות במחזור כמו למשל סוכרת, תת פעילות של בלוטת התריס, תסמונת טרנר ועוד.

מה הם התסמינים של אי ספיקת שחלות?

נשים שסובלות מאי ספיקת שחלות חוות דלדול עצם בעקבות הירידה ברמות האסטרוגן. לפיכך, ככל שמצב זה מתרחש בגיל מוקדם יותר, כך הסיכוי לדלדול עצם גבוה יותר. אי ספיקת שחלות מוקדמת מקושרת לעלייה משמעותית ביותר בשברים בעצמות על רקע צפיפות עצם נמוכה לפני גיל שבעים.

בנוסף לכך, הסובלות מאי ספיקה שחלתית מוקדמת נמצאות בסיכון לתמותה מוקדמת כתוצאה ממחלות לב וכלי דם ככל הנראה על רקע הפרעה תפקודית בתאי האנדותל. כמו כן, הנשים שסובלות מאי ספיקת שחלות מוקדמת מדווחות על מגוון יותר רחב של תסמינים נפשיים ופיזיולוגיים בהשוואה לנשים שחוות אי ספיקת שחלות טבעית כתוצאה מגיל מבוגר. בין היתר מדובר על לחץ נפשי, תוקפנות, דיכאון, חרדה ומתח, ירידה בסיפוק העצמי ובהערכה העצמית, ירידה באנרגיה, ירידה בחשק המיני ובתגובה המינית, מצב רוח ירוד ועוד.

כיצד מאבחנים אי ספיקת שחלות?

על מנת להתחקות אחרי המקור להפרעות במחזור יש לבצע בירור מקיף ויסודי ביותר הכולל בין היתר את הבדיקות הבאות:

  • בדיקה גופנית ואנמנזה מדוקדקת שצריכות לשלול גורמים משניים להפרעות במחזור כמו למשל הפרעות בתפקוד בלוטת יותרת הכליה, הפרעות אכילה, זאבת אדמנתית מערכתית, תסמונת סיורגן ועוד.
  • בדיקה פיזיולוגית שמטרתה להתחקות אחרי שינויים ניווניים בנרתיק, בדיקת שד, בדיקת איברי האגן ומתח שרירי רצפת האגן ועוד.
  • בדיקת אולטרסאונד של השחלות.
  • בדיקות מעבדה שונות הכוללות בדיקת רמות הורמון ממריץ בלוטת התריס, הורמון מחלמן, פרולקטין, הורמון מגרה זקיק, הורמון אנטי-מולריאני, אסטרדיול ועוד.

כיצד מטפלים באי ספיקת שחלות?

הטיפול הוא אישי ומותאם לכל מטופלת בהתאם למצבה ולתסמינים מהם היא סובלת כשבין היתר הוא כולל מתן תוספי סידן וויטמין D למניעת דלדול מסת העצם, תרופות לשיפור התפקוד המיני, טיפול הורמונלי לתיקון ההפרעה האנדוקרינית, מעקב אחרי לחץ הדם, טיפול נפשי להתמודדות עם התסמינים הנפשיים ועוד.

ראו גם:
הפסקת מחזור בגיל מוקדם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: