בדיקת אולטרה סאונד, או סונוגרפיה, הינה בדיקת הדמיה למגוון מטרות ואיברים, אשר עושה שימוש בגלי קול בתדירות גבוהה (דופלר), אשר אינם נשמעים לאוזן האנושית.
המתמר הידני הוא זה אשר קולט את החזרי הקול ומצליח לתרגם זאת לאותות חשמליים, כך שיוצגו על מסך.
בדיקה זו הינה מהירה יחסית, וכך גם הפיענוח הנראה על גבי המסך, אשר יכול להיעשות באופן מידי.
בדיקת אולטרה סאונד נחשבת לבטוחה יחסית, מכיוון שהיא אינה קשורה לקרינה או אנרגיה אשר עלולות לפגוע בהרכב ה- DNA התאי (בשונה מבדיקות MRI או CT). בדרך כלל, המטופל יישלח לבדיקה זו על פי המלצת הרופא המטפל ועל פי הסיפור הקליני וההיסטוריה הרפואית שלו.
לאילו מטרות משמשת הבדיקה?
בדיקת האולטרה סאונד משמשת למגוון מטרות, ביניהם בדיקת זרימת דם בכלי הדם (עורקים וורידים) בגפיים או עורקי הצוואר, בדיקת התפתחות העובר ודפורמציות מוחיות בזמן הריון, גילויי מחלות בכיס מרה וכבדיקת סיוע בזמן ניתוחים, הדמיית בלוטת התריס, בדיקה לבבית (באמצעות בדיקה מיוחדת הנקראת אקו לב).
מעבר לכך, בדיקת אולטרה סאונד עשויה לשמש גם כבדיקה סקירה בקבוצות מטופלים בעלי גורמי סיכון כאלה ואחרים, כמו למשל כבדיקת שד או אולטרה סאונד וגינלי.
עם זאת, בדיקה זו אינה מתאימה כאשר יש צורך בבדיקת איברים הכוללים אוויר כמו למשל מעי, קיבה ואף לא כבדיקת בחירה להדגמת עצמות שונות. הבדיקה עצמה הינה קצרה, ויכולה לארוך עד 30 דקות, תלוי במטרתה, במבצע הבדיקה ובממצאים אשר עולים תוך כדי בדיקה.
לרוב, הבדיקה מתבצעת במכונים ספציפיים וייחודים, או במרפאות חוץ ואינה מצריכה אשפוז או השגחה לאחר הבדיקה. היא כן מצריכה קבלת טופס הפנייה מקופת חולים, לשם הסדרת התשלום.
ייחודה ותהליך הבדיקה
בדיקה זו יכולה להיחשב כלא פולשנית כאשר המתמר בו עושים שימוש מונח על האיבר הנדרש, אולם ישנם פעמים (כמו למשל בבדיקות עובר במהלך היריון, או בדיקות הנעשות דרך הוושט) אשר יש צורך בהם בהכנסת הבדיקה אל תוך הגוף. הבדיקות נחלקות על פי התהליך שנעשה, למשל בדיקה טראנס רקטלית לבדיקת הערמונית, או אולטרה סאונד וגינלי, הנעשה במיוחד בחודשי היריון מתקדמים.
בבדיקות שאינן פולשניות, אין צורך בהכנה מוקדמת של המטופל לבדיקה זו, מלבד הסרת הבגדים או חשיפת האיבר הנבדק. בבדיקות פולשניות, המנסות להדגים איברי בטן, ערמונית ועוד, לפעמים יש צורך בצום או ריקון שלפוחית השתן, אשר עלולה לחסום את שדה הראייה.
את הבדיקה מבצעים כאשר המטופל שוכב על מיטה, ללא הרדמה או אמצעי טשטוש אחר. האיבר הנבדק נמרח בג'ל בכדי שגלי הקול יוכלו לעבור ביתר קלות, ונסרק על ידי מתמר אשר הינו המכשיר הידני של בדיקת האולטרה סאונד.
סיכונים ומה ניתן לגלות באמצעות הבדיקה
לבדיקה זו אין סיכונים או תופעות לוואי. עם זאת, במקרים בהם נדרשים חומרי הרגעה שונים עקב בדיקה פולשנית, על המטופל לחזור בהדרגה לפעילות היום יומית, מבחינת נהיגה, הליכה ועוד.
יתרה מכך, בדיקה זו אינה גורמת לתחושת כאב או אי נוחות כלית, למעט חוסר נוחות קל הנגרם מלחץ המתמר. יעילותה ומידיות השימוש והפענוח עולים בדרך כלל על אי נוחות זמנית זו. במקרים מסוימים היא עשויה להיעשות על ידי טכנאי מעבדה, כך שפיענוח הבדיקה יארך מספר ימים.
לא נעשו מחקרים או נגבו עדויות אשר מתייחסות לתופעות לוואי או לסיכונים נוספים, ולכן בדיקה זו נחשבת לבדיקה מאוד בטוחה. אין איסורים או הגבלות החלות על האדם לאחר בדיקה זו, אלא אם כן נאמר לו אחרת על ידי מבצע הבדיקה או הרופא המטפל.