רמות גבוהות של פרולקטין בדם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

רמות גבוהות של פרולקטין בדםהפרולקטין הוא הורמון החלב. הוא לוקח תפקיד חשוב מאד במערכת הרבייה של האישה והוא מופרש על ידי ההיפופיזה, בלוטת יותרת המוח. רמות גבוהות של פרולקטין, מצב המכונה "היפרפרולקטינמיה" יכול לגרום לבעיות פריון וגם להפרעות בביוץ.

כשמדובר ברמות גבוהות של פרולקטין בתקופת ההיריון, המופרש גם מרירית הרחם עצמה ונמצא במי השפיר, הדבר נחשב לנורמלי וכחלק מתהליך ההריון עצמו, אולם כשמדובר ברמות גבוהות בתקופה אחרת, הדבר מצריך בדיקה לצורך איתור מקור הבעיה ומתן מענה רפואי, בהתאמה מלאה.

מהם הגורמים?

רמות גבוהות של פרולקטין בדם, כלומר – כשערכיו גבוהים מהנורמה, מעיד על בעיה בריאותית כלשהי, הן אצל גברים והן אצל נשים. הגורמים לכך יכולים להיות רבים, ולרוב הם קשורים לתרופות, שאותן נוטלים או למחלות הקשורות להיפופיזה.

כשמדובר במחלות בהיפופיזה, הדבר יכול להיגרם בשל גידולים שונים, המפרישים פרולקטין, בעקבות מאקרו אדנומות, הלוחצות על הגבעול שמחבר את ההיפופיזה וגורמות לחסימת מעבר תקין של דופמין, האחראי על דיכוי הפרשה הפרולקטין.

כשמדובר במחלות בהיפותלמוס, הדבר יכול להיגרם בשל לימפומה, גידולי היפותלמוס, גרורות מהשד, מחלות שונות כמו סרקואידוזיס או שחפת וגם בשל קרינה, שאותה מקבלים חולים כחלק מהטיפול במחלת הסרטן.

לעיתים, גם תרופות עשויות לגרום, כאמור, לעלייה ברמות הפרולקטין, ובמיוחד תרופות פסיכיאטריות, כמו הלופרידול וורפמיל, תרופות אנטי דופמינרגיות העוזרות בטיפול בהקאות ובחילות וגם אסטרוגן. מצבים של אי ספיקת הכבד, כשל כלייתי ותת תריסיות ראשונית הן תופעות נפוצות הגורמות גם הן לעלייה ברמות הפרולקטין.

תסמינים לרמות גבוהות של פרולקטין בדם

התסמינים לרמות גבוהות של פרולקטין כשמדובר בנשים יהיו לרוב הפרעות במחזור החודשי, בין אם באופן קיצוני כמו הפסקה מלאה של הווסת ובין אם בתצורה קלה יותר, כמו מחזור לא סדיר. גם הפרשת חלב מהשד למרות שהאישה איננה בהריון או לאחר לידה היא תופעה נוספת ושכיחה יחסית.

תסמינים נוספים אצל נשים יכולים להיות יובש בנרתיק וגם ירידה בתשוקה המינית ואצל גברים, ובעיקר בשל ירידה בספירת הזרע, אין אונות וירידה בתשוקה המינית גם כן. תופעה נוספת שיכולה להופיע אצל גברים הוא מצב של גינקומסטיה, כלומר – הגדלת השד. תסמינים נוספים, שעשויים להופיע אצל גברים ונשים כאחד הם גם אוסטאופורוזיס בשל השפעה על רמות האסטרוגן בגוף.

אבחונים ובדיקות

בדיקת פרולקטין עוזרת במדידת רמות הפרולקטין בדם כחלק מהתהליך האבחוני. הבדיקה מוצעת לסובלים מסימפטומים שונים, המעוררים חשד בקרב הרופאים שאכן מדובר ברמות גבוהות של פרולקטין.

במידה ונמצא שמדובר ברמות נמוכות, דווקא, של פרולקטין, הדבר איננו יטופל לרוב והוא נובע בדרך כלל בשל נטילת תרופות מסוג מסוים. בכל מקרה של בעיות במחזור החודשי, ירידה בחשק המיני והופעת תסמינים שונים שעשויים להעיד על חוסר איזון בייצור הפרולקטין בגוף, מומלץ לפנות אל הרופא המטפל כדי לבדוק את מקור הבעיה ולבחון אפשרות של טיפול בהתאם.

איך מטפלים בבעיה?

הטיפול המוצע כיום לסובלים מרמות גבוהות של פרולקטין בדם נקבע בהתאם לסיבה בגינה התופעה הופיעה. למשל, במידה והדבר קורה בעקבות נטילת תרופות מסוימות, יש להפסיק את השימוש בתרופות, המעודדות את הפרשתו של הפרולקטין.

לסובלים מרמות גבוהות של פרולקטין יוצע לעיתים טיפול תרופתי, כזה הכולל אגוניסטים, המעודדים את הפרשת הדופמין המוביל לעיכוב בהפרשת הפרולקטין, אולם יש לקחת בחשבון שמדובר בתרופות עם תופעות לוואי, כמו בחילות וסחרחורות. במקרים אחרים, יוצע הליך ניתוחי, במסגרתו מוציאים את הגידול, האחראי על הפרשת היתר של הפרולקטין.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: