פיסורה בנשים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פיסורה בנשיםפיסורה היא קרע בפי הטבעת, סדק בדופן פי הטבעת או כיב ברירית שמצפה את הרפידה של התעלה האנאלית.

מדובר על תופעה היכולה להופיע בקרב בני כל הגילאים. כך לדוגמה מדובר על הגורם השכיח ביותר המוביל לדימום רקטלי בינקות. כמו כן, בין שישה לחמישה עשר אחוז מהניתוחים המבוצעים בפי הטבעת מבוצעים במטרה לטפל בפיסורה. אמנם גם גברים יכולים לסבול מפיסורה בפי הטבעת, אך התופעה נפוצה יותר בקרב נשים.

מה הם הגורמים לפיסורה אצל נשים?

חלק מהגורמים לפיסורה משותפים לגברים ולנשים וחלק מהם אופייניים לנשים בלבד. להלן חלק מהגורמים המרכזיים לפיסורה:

  • במהלך הלידה עלול להיווצר לחץ רב ביותר על חיץ הנקבים ובעקבות כך עלולה להיגרם טראומה לפי הטבעת.
  • התמיכה של התעלה האנאלית הקדמית חלשה יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים בשל המבנה האנטומי של מערכת הרבייה הנשית. זוהי הסיבה לכך שעשרה אחוז מהפיסורות בקרב נשים הן פיסורות קדמיות בעוד שבגברים רק אחוז אחד מהפיסורות הן פיסורות קדמיות.
  • הפיסורה יכולה להיווצר גם כתוצאה מהחדרה של חפץ מסוים לפי הטבעת. בין היתר מדובר על החדרה של חוקן, מדחום רקטלי, אנדוסקופ ועוד.
  • לא אחת הפיסורה מופיעה עקב טראומה שנגרמה בעקבות יחסי מין אנאליים.
  • רוב הפיסורות מופיעות בעקבות יציאה קשה מאוד ויבשה מאוד. לצד יציאות קשות מאוד או יציאות יבשות מאוד וכן למשל יציאות שהנפח שלהן גדול במיוחד, יש לציין כי גם שלשולים כרוניים עלולים לגרום לפיסורה.
  • ישנו מגוון רחב של מחלות שיכולות לגרום להיווצרות של פיסורה כשבין היתר מדובר על קרוהן, זיבה, עגבת, כלמידיה, שחפת ועוד.

מה הם התסמינים של הפיסורה?

כל החולים הסובלים מפיסורה יחוו כאבים בפי הטבעת, בעיקר בזמן מעבר צואה. הכאבים ימשכו גם לאחר ההתרוקנות ובדרך כלל יתלווה אליהם דימום. החולים מתארים את הכאבים בפי הטבעת כתחושת שריפה, צריבה או ככאבים חותכים. תסמין מרכזי נוסף של הפיסורה הוא העצירות שעלולה להפוך לכרונית.

בקרב חלק ניכר מהחולים שסובלים מפיסורה נוצר מעגל קסמים מסוכן שגורם להחמרת הפיסורה. בעקבות הכאבים שגורמת הפיסורה, מתפתחת נטייה להימנעות מהתרוקנות. בעקבות זאת, מתפתחת עצירות ובסופו של דבר בעת היציאה המאמץ המופעל בפי הטבעת גדול יותר, הצואה קשה יותר ויבשה יותר והפיסורה עלולה לדמם ולכאוב מאוד.

תסמינים נוספים הם למשל גרד או תחושת עקצוץ בפי הטבעת, הפרשות מוגלתיות מהפיסורה, אי נוחות בעת מתן שתן, קושי במתן שתן, צריבה בזמן מתן שתן, עלייה בתדירות ההשתנה ועוד. יש לציין כי סיבוכי הפיסורה נדירים אך במידה והפיסורה לא מחלימה, ישנו סיכוי גבוה שתהפוך לכרונית. כמו כן, ברגע שהתפתחה פיסורה, ישנו סיכוי שהתופעה תחזור על עצמה בעתיד.

כיצד מאבחנים פיסורה אצל נשים?

בדרך כלל ניתן לאבחן את הפיסורה בבדיקה קלינית פשוטה ועדינה. עם זאת, במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע בדיקות מתקדמות יותר. כך לדוגמה כאשר ישנו חשד לגידול במעי הגס יש לבצע קולונוסקופיה ובמידה ומאובחנים סדקים שאינם אופייניים לפיסורה, יש לבצע צילום רנטגן של המעי.

יש להבחין בין פיסורה חדשה לבין פיסורה כרונית וזאת ניתן לעשות על ידי היכרות עם הסימנים של הפיסורה הכרונית הכוללים בין היתר גבשושיות אנאליות מוגדלות שממוקמות בקצה העליון של הסדק בתעלה האנאלית, קצוות מעובים של הפיסורה ועוד. האבחון של הפיסורה מתבצע אצל פרוקטולוג.

כיצד מטפלים בפיסורה?

הטיפול בפיסורה הוא מורכב ומשתנה בהתאם לחומרת הפיסורה, למשך הזמן שבו היא קיימת במטופלת, לסוגי הטיפולים בהם התנסתה המטופלת והשפעתם ועוד. באופן כללי ניתן לכתוב כי הטיפול בפיסורה מותאם לכל מטופלת ומטופלת באופן אישי. להלן חלק מהטיפולים המקובלים כיום:

  • ישיבה באמבט של מים חמימים במשך עשר דקות עד רבע שעה יכולה להוביל להקלה משמעותית בכאב הרקטלי. כמו כן, חימום האזור באמצעות מים מסייע להאצת הזרימה של הדם ובעקבות כך להאצת הריפוי.
  • על ידי נטילה של סיבי פסיליום ומרככי צואה ניתן להימנע מהחמרת המצב ומפציעה של הפיסורה בזמן ההתרוקנות.
  • חשוב לבצע פעולות שונות להפחתת הסיכוי לסבול מעצירות כשבין היתר מדובר על הימנעות מהתאפקות, ביצוע של פעילות גופנית, שתייה מרובה של נוזלים ועוד.
  • הזרקה של בוטלינום טוקסין מביאה להרפיה של השריר בפי הטבעת וכך מתאפשר לאזור להחלים.
  • במידה וכל הטיפולים השמרניים לא הביאו לתוצאות משביעות רצון, יהיה צורך לשקול את האפשרות הכירורגית. האפשרות הכירורגית כוללת שני סוגי ניתוחים: כריתת סוגר צדית פנימית והרחבת פי הטבעת לפי שיטת לורד. סיבוכי הניתוחים כוללים אובדן השליטה על הסוגר בפי הטבעת, מורסה פריאנאלית ודימום ניכר מפי הטבעת.

למידע נוסף על פיסורה לחצו כאן

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: