ממה נגרם עיוורון וכיצד מתמודדים עימו?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

 ממה נגרם עיוורון וכיצד מתמודדים עימו?עיוורון מוגדר כמצב של העדר כושר ראיה מלא או חלקי. התופעה נגרמת כתוצאה מסיבות רבות:  מום מולד העובר בתורשה, חבלה או מחלה בעיניים, סוכרת, לחץ דם ומחלות אחרות עלולים לגרום לעיוורון.

על פי הערכות של ארגון הבריאות העולמי יש באוכלוסיית העולם הכללית כארבעים עד ארבעים וחמישה מיליון עיוורים. מספר בעלי העיוורון החלקי עומד על מאה ושישים מיליון בני אדם. בישראל חיים כעשרים ושישה אלף עיוורים ולקויי ראיה.

שני סוגי עיוורון

עיוורון נחלק לשני סוגים – מלא או חלקי. בראשון העין אינה קולטת אור כלל ואילו בשני קיימת יכולת כלשהי של חדירת אור לעין וראיית צללים או דמויות. שני המושגים המגדירים עיוורון הם: הראשון מכונה חדות ראיה למרחק – כלומר, היכולת להבחין בפרטים הרחוקים מהעין. המושג השני נקרא  שדה ראיה והוא מתייחס למרחב הראיה המרכזי וההיקפי.

חשוב להבחין בין שני מצבי העיוורון מאחר ואדם הסובל מליקוי ראיה, כלומר שכושר ראייתו ירוד, מסוגל עדיין לבצע פעולות יומיומיות פשוטות ולהסתדר בכוחות עצמו, לעיתים בסיוע מכשור מיוחד. לעומת זאת, עיוורים לגמרי מתקשים בתפקוד יומיומי ללא עזרה ויזדקקו, בדרך כלל, למישהו שיטפל בהם ויסייע בידם. עובדה זו מהווה עול כבד על קרוביהם.

הגורמים הנפוצים

רבות הסיבות הגורמות לעיוורון. חלקן מולדות וחלקן האחר נובע ממחלה או חבלה בעין. יש מחלות מערכתיות בגוף העלולות גם הן להוביל למצב של איבוד כושר הראיה. כשבעים אחוז ממקרי העיוורון נגרמים כתוצאה משלוש מחלות נפוצות: קטרקט (ירוד), טרכומה (גרענת) וגלאוקומה (ברקית).

להלן רשימת הגורמים לעיוורון:

  • מחלה תורשתית או מום מולד – הורים הנושאים גן פגום כלשהו עלול לפתח בעובר מחלה שאחד מתסמיניה יהיה עיוורון. כיום קיימות בדיקות גנטיות שאמורות לזהות גנים פגומים בהורים. חלק ממחלות העיניים המולדות הן: רטיניטיז פיגמנטוזה, רטינופטיה של הפגות, רטינופטיה חרמשית ועוד.
  • גלאוקומה – מחלת עיניים הפוגעת בעצב הראיה. נגרמת כתוצאה מלחץ תוך-עיני מוגבר. בתחילה נפגע שדה הראיה ובשלבים מתקדמים עלולה להביא לעיוורון מוחלט. האבחון נעשה על ידי מדידת הלחץ התוך-עיני, בדיקת עצב הראיה ושדה הראיה. הטיפול כולל ניתוחים בעיניים, לייזר ותרופות. נחשבת לגורם השני בעולם לעיוורון.
  • קטרקט – עכירות של עדשת העין. גורמת לפגיעות שונות בכושר הראיה. נחשבת בטעות כמחלה המתפתחת בגיל הזקנה, אך עלולה להופיע בכל גיל. עלולה להיווצר כתוצאה שימוש בתרופות שונות, ומחלות המקננות בגוף כגון, סוכרת. לעיתים יתפתח קטרקט בעקבות חבלה בעין. הטיפול במחלה הוא על יד הסרת עדשת העין הפגומה והשתלת עדשה מלאכותית.

סיבות אחרות

  • טרכומה – מחלה זיהומית הפוגעת בלחמית העין ובקרנית. נגרמת על ידי חיידק הכלמידיה. מדובר במחלה מדבקת. דרכי ההדבקות יכולים להיות על יד זבובים הנושאים את החיידק, מגע עם מגבות או סדינים שניגבו בהם עין חולה ויד שנגעה בעין ובאה במגע עם אדם אחר. הטיפול בה הוא באמצעות אנטיביוטיקה. עלולה להתפרץ שוב גם לאחר ההחלמה. במקרים כאלה תוגדר כמחלה כרונית.
  • רככת קרנית – מחלת עיניים קשה הנגרמת כתוצאה ממחסור בוויטמין . A כתוצאה מיובש חמור בלחמית נוצרים חורים בגלגל העין והקרנית נהרסת. במדינות לא מפותחות היא מהווה גורם מרכזי לעיוורון בקרב ילדים.
  • ניוון הרשתית – מחלה זו הורסת, באורח הדרגתי עד לעיוורון מוחלט, את האזור ברשתית העין האחראי על הראייה.
  • רטינופתיה סוכרתית – הסיבוך הנפוץ ביותר של מחלת הסוכרת. במהלכה נפגעים כלי הדם הקטנים המזינים את הרשתית. כלי הדם הפגומים עלולים לדמם אל הרשתית או לזגוגית העין ולגרום לעיוורון. טיפולים כירורגים ולייזר יעילים לטיפול במחלה זו.
  • חסימות של העורקים ברשתית העין – קריש דם החוסם את עורק הרשתית או חסימה של כלי הדם שלה, עלולים לגרום לפגיעה בחדות הראיה. העיוורון יהיה ביחס ישיר לחומרת הפגיעה ברשתית.
  • חבלה בעין – סיבה נפוצה למקרים של עיוורון. שבבים או חפצים אחרים החודרים לתוך העין עלולים לגרום לאובדן ראיה חלקי או מלא.

קשיי התמודדות יומיומיים

אנשים הסובלים מעיוורון וכן בני משפחותיהם חווים קושי בתפקוד היומיומי. הדבר בא לידי ביטוי בכל המישורים ובמיוחד במישור הכלכלי והחברתי. במדינות מתקדמות העיוורון מוגדר כנכות והלוקים בו מקבלים מהממשלה קצבה חודשית המסייעת להם להתפרנס בכבוד. בנוסף, קיימים גופים ומוסדות התומכים בעיוורים ומספקים להם את הדרוש לקיום נוח ונאות למרות מגבלתם.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: