מצוקה עוברית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מצוקה עוברית

מצוקה עובריתמצוקה עוברית היא מצב חירום רפואי שבא לידי ביטוי בכך שהעובר לא מקבל מספיק חמצן. מצב זה יכול להתרחש החל מהשלב השני של ההריון ועד לסופו כשלמעשה גם במהלך הלידה עצמה העובר יכול לסבול ממצוקה עוברית.

המוח של העובר זקוק לחמצן בדיוק כמו המוח של אדם מבוגר. לפיכך, מצב של מצוקה עוברית יכול להוביל לנזקים חמורים ובלתי הפיכים למערכת העצבים המרכזית של העובר ואף לגרום למוות תוך רחמי.

מה הם הגורמים למצוקה עוברית?

העובר מקבל את החמצן לו הוא זקוק באמצעות השלייה אליה הוא מחובר באמצעות חבל הטבור. חבל הטבור הוא מעין צינור אלסטי בדומה לצינור גינה ובדיוק כשם שקשר או לחץ על צינור הגינה יכולים להוביל לבעיה בזרימת המים, כך גם בעיות שונות בחבל הטבור עלולות להוביל לבעיות באספקת החמצן לעובר.

במקרים מסוימים חבל הטבור נכרך סביב גרונו של העובר וכן במצבים מסוימים לאחר ירידת מי השפיר, העובר יכול למחוץ את חבל הטבור בעודו ברחם משום שהמדיום בתוכו הוא צף במהלך ההריון, יצא החוצה.

במקרים נדירים ביותר מצוקה עוברית היא תוצאה של היפרדות השלייה. באופן טבעי השלייה נפרדת מהרחם רק במהלך הלידה, אבל במידה וההיפרדות מתרחשת מוקדם יותר, אספקת החמצן לעובר תיפגע.

אילו תסמינים צריכים לעורר את החשד למצוקה עוברית?

  • ירידה מורגשת בקצב התנועות של העובר או בעוצמת התנועות של העובר.
  • במידה והתרחשה ירידת מים וצבע מי השפיר אינו צלול (מים מקוניאליים).

כיצד מאבחנים מצוקה עוברית בבית החולים?

ישנן מספר דרכים לאבחן מצוקה עוברית להלן:

בדיקת מוניטור

בדיקת מוניטור מבוצעת באמצעות הנחת מתמר על בטן האישה ההרה שמסוגל לנטר את קצב פעימות הלב של העובר. כאשר קצב פעימות הלב של העובר נמוך ממאה פעימות לדקה, המצב מוגדר כמצוקה עוברית.

 בדיקה שגרתית באמצעות מוניטור נמשכת כעשרים דקות, אלא אם כן מדובר בבדיקה המבוצעת סמוך ללידה או במהלך הלידה. במצבים בהם ישנו חשד סביר להניח כי העובר סובל ממצוקה עוברית, הבדיקה מתבצעת באופן רציף עד ללידה עצמה או עד שהחשד מתפוגג.

חשוב לציין כי לא כל מקרה של האטת הדופק של העובר מוגדרת כמצוקה עוברית וזאת כיוון שהדופק של התינוק יכול להאט באופן טבעי ונורמאלי כמו למשל בזמן הצירים או ההתכווצויות הטבעיות של הרחם שיכולות להוביל ללחץ על חבל הטבור.

בדיקת אולטרסאונד

מצוקה עוברית ניתן לאבחן גם כן באמצעות בדיקת אולטרסאונד שכן בבדיקת אולטרסאונד ניתן לבחון את התנועות העדינות של התינוק, את תנועות הנשימה שלו ואף את זרימת הדם. החיסרון של בדיקת האולטרסאונד בהשוואה לבדיקת המוניטור הוא שבדיקת מוניטור היא בדיקה קלה ומהירה שאינה מצריכה מיומנות מיוחדת ואילו בדיקת האולטרסאונד מצריכה ידע מקצועי וציוד יקר מאוד בהשוואה למוניטור.

בדיקת דם

מצוקה עוברית ניתן גם לאבחן באמצעות בדיקת דם שמבוצעת על ידי שאיבת כמות קטנה של דם מהקרקפת של העובר במהלך הלידה עצמה. את בדיקת הדם בודקים בחדר הלידה ועל ידי מדידת רמת החומציות בדמו של העובר ניתן להבין האם הוא סובל ממצוקה נשימתית.

איך מטפלים במצוקה עוברית?

כאשר מאבחנים מצב של מצוקה עוברית ראשית יש לנסות לשחרר את החסימה בחבל הטבור באמצעות שינוי התנוחה של האם ובאמצעים שמרניים אחרים. במידה ולא ניתן להקל על המצוקה העוברית יש לזרז את הלידה כשבדרך כלל במצבים כאלו נהוג ליילד את העובר באמצעות ניתוח קיסרי או לידה מכשירנית (לידת מלקחיים או לידת ואקום).

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: