פרע כתפיים – כליאת כתפיים בלידה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פרע כתפיים בלידהפרע כתפיים או כליאת כתפיים בלידה הוא מצב שבו על מנת לחלץ את העובר ישנו צורך בביצוע תמרונים מעבר לחיתוך החיץ ולמשיכת הראש, כלומר מצב שבו לאחר שהראש יוצא, הכתפיים נכלאות הלכה למעשה בתעלת הלידה.

הסיכון לפרע כתפיים גבוה יותר ככל שמשקלו של העובר גבוה יותר, אך את רוב המקרים של פרע כתפיים לא ניתן לצפות מראש. השכיחות של מצב זה שעלול להיות מסוכן עלתה מאוד בשנים האחרונות, ככל הנראה על רקע עלייה בדיווח ועלייה במשקלי הילודים. נכון לכתיבת שורות אלה שכיחות התופעה נעה בין 0.6-1.4 אחוז מהלידות.

מה הם הגורמים לפרע כתפיים בלידה?

את כלל גורמי הסיכון לפרע כתפיים ניתן לחלק לשלוש קבוצות מרכזיות להלן:

  • גורמים אימהיים – סוכרת, השמנת יתר, ולדנות, הריון עודף, פרע כתפיים בהריון קודם (לפי המחקרים שנערכו בנושא זה נראה כי שיעור החזרה של פרע כתפיים בהריון הבא נע בין 13-25 אחוז).
  • גורמי סיכון הקשורים ללידה עצמה – לידה מכשירנית, שלב ראשון ושני מאורך, שימוש באפידורל והשראת לידה.
  • גורמים עובריים – כפי שציינו, ככל שהמשקל של העובר גבוה יותר, כך הסיכוי לפרע כתפיים גבוה יותר בהתאמה. עם זאת, חשוב מאוד לציין כי יותר ממחצית המקרים של פרע כתפיים מתרחשים דווקא בקרב עוברים שמשקלם נמוך מארבעה קילוגרמים.

מה הם התסמינים של פרע כתפיים בלידה?

פרע כתפיים הוא מצב שבו ישנו צורך בביצוע תמרונים מעבר לחיתוך החיץ ומשיכת הראש על מנת לחלץ את העובר. יילודים עם פרע כתפיים הינם בעלי יחס כתף לראש גדול וכן בעלי יחס חזה לראש גדול. לאחר שהראש יוצא החוצה, חבל הטבור נלחץ לכיוון קירות הנרתיק ובעקבות זאת מתרחשת הפרעה לזרימת החמצן התקינה לעובר.

סך הכול עשרים וחמישה עוברים מסך כל העוברים שסובלים מפרע כתפיים נפגעים בסופו של דבר. כשני שליש מהם סובלים משיתוק על שם ארב, שלושים ושמונה אחוז מהם סובלים משברים בעצם הבריח ואילו שבעה עשר אחוז מהם סובלים משברים בעצם הזרוע. יש לציין כי ברוב המקרים הנזקים חולפים וכי רק בכעשרה אחוז מהמקרים התינוק יסבול מנזק קבוע.

הסיבוך המסוכן ביותר הוא תשניק שעלול להוביל לנזק נוירולוגי פרמננטי ואף לגרום למותו של העובר. סיבוך זה מתרחש בין היתר על רקע העובדה שהעובר מוגבל מאוד מבחינת הרחבת הריאות ובית החזה. אספיקציה מתרחשת לעתים נדירות מאוד (עד 0.35 אחוז מהמקרים של פרע כתפיים בלידה).

בנוסף לסיבוכים העובריים, ישנם גם סיבוכים אימהיים המקושרים לפרע כתפיים כשבעיקר מדובר על דימום לאחר הלידה על רקע קרעים בתעלת הלידה ואטוניה.

כיצד מאבחנים מוקדם פרע כתפיים בלידה?

לא ניתן לאבחן פרע כתפיים לפני הלידה, אך מאחר וידוע כי תינוקות מאקרוזומיים סובלים מסיכון גבוה במיוחד לפרע כתפיים, הרי שלפי המלצת ה – ACOG (הקונגרס האמריקאי של מיילדים וגניקולוגים) שפורסמה בשנת 2002, יש לבצע ניתוח קיסרי לצורך מניעת פרע כתפיים במידה ולפי הערכת המשקל משקלו של העובר למעלה מחמישה ק"ג או מעל ארבעה וחצי קילוגרמים בנשים סוכרתיות.

פרע כתפיים ורשלנות רפואית

פרע כתפיים לא אחת מוביל להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאת הסיבוכים הנובעים ממצב זה ניתן לעתים למנוע על ידי ביצוע של ניתוח קיסרי. במידה ולא בוצעה הערכת משקל לעובר לפני הלידה או במידה ובוצעה הערכת משקל וחרף האינדיקציות נמנע הרופא מלבצע ניתוח קיסרי, ייתכן מאוד כי קיימת עילה להגשת תביעה בגין רשלנות בלידה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: