מהו הריון עודף?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מהו הריון עודף?

מהו הריון עודף?רוב ההריונות מסתיימים בין השבוע ה- 37-40 אך הריון עודף הוא הריון שנמשך מעבר לשבוע הארבעים ושניים.

הריון שנמשך מעבר לשבוע זה מעמיד את העובר ואת האם ההרה בסיכון ולפיכך יש בשלב הזה להגביר את המעקב אחרי ההריון, כשלמעשה בדרך כלל נהוג להתחיל את המעקב כבר מהשבוע הארבעים. סך הכול כעשרה אחוז מההריונות הם הריונות עודפים ואילו רק כארבעה אחוז מההריונות מתארכים מעבר לשבוע הארבעים ושלושה.

נכון לכתיבת שורות אלה, טרם הצליחו החוקרים בתחום לבודד גורם אחד ויחיד להריון עודף ולפיכך ישנו מגוון רחב של תיאוריות שמנסות להסביר את האטיולוגיה של התופעה. בין היתר ייתכן כי הריון עודף הוא תוצאה של חסר באנזים מסוים בשלייה הנקרא סולפטאז, תוצאה של בעיה במוח של העובר ועוד.

מה הן הסכנות של הריון עודף?

להלן הסכנות שבהריון עודף:

  • תמותת העוברים בהריון עודף גבוהה פי 2 מהריונות המסתיימים במועד.
  • לאחר השבוע הארבעים להריון, העובר מתחיל להפריש צואה למי השפיר. שאיפה של חלקיקי צואה על ידי העובר עלולה לגרום לנזק חמור לריאותיו העדינות.
  • וולד שנולד בהריון עודף בדרך כלל גדול יותר מוולד שנולד במועד. לאור זאת, לידות מכשירניות וניתוחים קיסריים שכיחים הרבה יותר בהריון עודף מאשר בהריון שהסתיים המועד.
  • לאחר השבוע הארבעים, התפקוד של השלייה מתחיל להיפגע. בעקבות כך, עלולות להתפתח הפרעות קצב לב בעובר, עלול להיווצר מצב שנקרא מיעוט מי שפיר וכן העובר עלול לסבול ממצוקה עוברית שעלולה להסתיים במוות תוך רחמי.
  • הריון עודף מקושר גם עם הוצאת מחלת הסוכרת מאיזון (בנשים הסובלות מהמחלה), עם יתר לחץ דם ועוד.

חשיבות המעקב

לאור כל הסכנות שהוזכרו לעיל, נהוג לבצע מעקב הריון אחרי נשים כבר החל מהשבוע הארבעים להריון ואילך. המעקב מבוצע אחת ליום או אחת ליומיים – שלושה לכל הפחות. בהתאם לממצאים של המעקב, ניתן להחליט האם יש ליילד את העובר בניתוח קיסרי או בלידה רגילה וכן ניתן להחליט האם ישנו צורך לבצע זירוז לידה. בגדול המטרה היא לוודא שבריאותם של האם והעובר תקינה ולמנוע נזקים פוטנציאליים.

אילו בדיקות נהוג לבצע במעקב?

במהלך המעקב נהוג לבצע בדיקת לחץ דם, בדיקה נרתיקית שמטרתה להעריך פתיחת ומחיקת צוואר הרחם, בדיקת הבטן על ידי מישוש, בדיקת חלבון בשתן שמהווה סמן לרעלת הריון, מוניטור עוברי ועוד.

בנוסף לכך, נהוג לקבוע את הפרופיל הביו פיזיקלי של העובר באמצעות בדיקת אולטרסאונד. הפרופיל מורכב מחמישה מדדים הכוללים בין היתר את תנועות הנשימה של העובר, את כמות מי השפיר, את המתח השרירי של העובר (טונוס השרירים) ועוד.

במהלך המעקב האם תעבור הדרכה מקצועית בנוגע לתסמינים שעליה לשים לב אליהם וכן תופנה לבדיקות המשך בהתאם לצורך.

מתי יש לבצע זירוז הריון?

במידה ונמצא במהלך בדיקות המעקב כי העובר סובל ממצוקה עוברית או שאחד מהמדדים אינו תקין, ישנו צורך לזרז את הלידה באמצעים מלאכותיים. כמו כן, בדרך כלל לא נהוג להמשיך את ההריון מעבר לשבוע הארבעים ושניים ולפיכך בהתאם למדיניות של בית החולים שבו מטופלת האישה ההרה, תישקל האפשרות להשרות לידה כבר במהלך השבוע הארבעים ואחד.

החומר שבו משתמשים על מנת לזרז את הלידה נקרא סינטוצינון. מדובר על חומר סינטטי הפועל בדומה להורמון אוקסיטוצין המופרש מבלוטת יותרת המוח ולפיכך גורם להתחלת הצירים. מאחר ומינון יתר של החומר עלול להוביל לתופעות לוואי שליליות, השימוש בו נעשה רק במצבים בהם התועלת שבשימוש בו גדולה מהסכנות הפוטנציאליות הגלומות בו.

קראו עוד:

תלסמיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: