דיכאון נחשב לאחת המחלות הנפוצות ביותר של המאה ה – 21, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. הסיבות לדיכאון הן רבות מאד וכך גם אפשרויות הטיפול השונות. לעיתים מדובר בפעילות הורמונאלית לא סדירה או לא מאוזנת, לעיתים מדובר בעניין גנטי/תורשתי, לעיתים נסיבות החיים ולעיתים סיבות אחרות, שלא תמיד קל לזהות אותן.
הרפואה מציעה כיום לנשים מבחר של תרופות נוגדות דיכאון, שאת חלקן לוקחים לאורך כל החיים. חלק מהן פופולאריות יותר ואילו חלק פחות. הן מותאמות נקודתית לכל אישה ובהתאם לסיבת הופעת הדיכאון.
תרופות נגד דיכאון
דיכאון הוא מחלה שכיחה מאד. את התרופות נגד דיכאון ניתן לקבל מרופא המשפחה במקרים מסוימים, שיכול הוא עצמו להוציא מרשם להן וללא פנייה לפסיכיאטר, ובמקרים אחרים נדרשת פנייה אליו לצורך אבחון וקבלת תרופה מתאימה.
ישנם סוגים שונים של תרופות נוגדות דיכאון לטיפול בנשים, ולאור הפיתוחים הרבים בתחום של השנים האחרונות, מספר תופעות הלוואי, המתפתחות לאור השימוש בהן, הולך ופוחת. ישנן נשים המחליפות בין התרופות בשל תופעות שונות או חוסר התאמה, שאותו הן מגלות לאור השימוש וישנן נשים, הנוהגות ליטול את אותה התרופה למשך שנים ארוכות.
תרופות נוגדות דיכאון, המכונות גם SSRI, הן תרופות מרשם. המוכרות שבהן הן פקסיל, פרוזאק, רסיטל, אפקסור ופבוקסיל, כשכל אחת מהן מכילה מעכבי ספיגה של סרוטונין, שהינו זה האחראי על מצב הרוח.
בין אם מדובר בהפרעות דיכאון, בשינויים במצבי הרוח או הפרעות אחרות, הכוללות גם חרדה פעמים רבות, תרופות אלו יכולות לסייע לנשים רבות הסובלות מכך ונאלצות להתמודד עם אתגרים רבים, שמציב בפניהן הדיכאון וכל התחושות האחרות, הנלוות לו.
לאילו מצבים התרופות מיועדות?
תרופות נוגדות דיכאון יכולות לסייע לנשים, הסובלות משינויים במצבי הרוח בעקבות חוסר איזון הורמונאלי או אירועי חיים למיניהם. הן יכולות להתאים לנשים בגיל המעבר, לנשים בהריון, לנשים מניקות ועוד.
הן מאפשרות להן להתמודד עם הלחצים הרבים ואתגרי החיים, הגורמים להן ללחצים, חרדות ומצב רוח ירוד וגם לאלו שחוו אלימות נפשית, אלימות פיסית או אפילו התעללות מינית.
התרופות יכולות להתאים למצבים בהם הדיכאון הופך לחלק בלתי נפרד משגרת החיים או מופיע כמצב זמני בשל אירוע מסוים. התרופות עצמן נרשמות לאישה על ידי רופא המשפחה או פסיכיאטר, תוך התייחסות לחומרת מצבה, התסמינים הנלווים לדיכאון וגם ההיסטוריה הרפואית שלה.
תופעות לוואי שכדאי לקחת בחשבון
לפני השימוש בתרופות נוגדות דיכאון חשוב לקחת בחשבון את תופעות הלוואי הנלוות לתרופה. לצד יתרונותיהן הרבים של התרופות ויכולתן להשפיע לחיוב על מצב רוחן של הנשים ולאפשר תפקוד נורמאלי ככל שניתן, תופעות הלוואי יכולות לגרום לנזקים חמורים אם מינון התרופה איננו נכון או אם התרופה איננה מתאימה באופן נקודתי לאישה.
מבין תופעות הלוואי של תרופות נוגדות דיכאון נמנות התופעות הבאות: בחילות, יובש בפה, הקאות, ירידה או עלייה במשקל, התכווצויות שרירים, חוסר מנוחה, בעיות עיכול, בעיות מיניות ואפילו החמרתו של הדיכאון הקיים.
במידה ומופיעות תופעות אלו ניתן להפחית את המינון של התרופה או לבחור בתרופה אחרת. כך או כך, חשוב לעשות זאת אך ורק על ידי פנייה לרופא המטפל ובחינת המצב הקיים לעומק. מכיוון שישנן לא מעט נשים הנוטלות תרופות נוגדות דיכאון לזמן בלתי מוגבל ולאור תופעות הלוואי החמורות, שעשויות לצוץ, התאמה נכונה של תרופה היא השלב החשוב ביותר בהתמודדות עם המחלה ובעיקר כדי להימנע מתופעות הלוואי ולאפשר את ההחלמה המיוחלת.