תסמונת אשרמן, הידועה אף כהידבקות תוך רחמית, היא מצב שבו מתפתחת בחלל הרחם רקמה צלקתית.
התסמינים, היקף ההידבקויות, ההשפעה של התופעה על חלל הרחם והחשיבות הקלינית, עשויים להשתנות במידה משמעותית מאישה לאישה.
הסוג הנפוץ ביותר של תסמונת אשרמן הוא אוסף של רקמות צלקת אשר משתרעות על פני הרחם מקיר אחד שלה למשנהו. במקרה זה, רקמת הצלקת עלולה להחליף את הציפוי הרגיל של הרחם, אך להשאיר את חלל הרחם פתוח.
מה גורם לתסמונת אשרמן?
תסמונת אשרמן קשורה למצבים נפוצים המתרחשים ברחם לאחר הריון. רקמה צלקתית עשויה להיגרם כתוצאה ממכשור המוחדר לרחם ולזיהום ברחם, כגון בעת טיפול גרידה אשר הסתבך, דימום כבד, התרחבות הגורמת להפלה או ניתוח ברחם שאינו קשור להריון.
מצבי זיהום ברחם עשויים לכלול זיהום באגן לאחר לידה, או הפלה. שחפת האגן היא סיבה שכיחה של תסמונת אשרמן. במקרים נדירים, אישה עלולה אף לסבול מהתופעה מבלי להיות מעורבת באחד מגורמים אלו.
תסמיני תסמונת אשרמן
תסמונת אשרמן עשויה להופיע ללא תסמינים. אך התסמינים השכיחים כוללים:
- אי פוריות.
- הפלות חוזרות ונשנות.
- אי סדירות המחזור החודשי, כגון מחזור קל מאוד או העדר מחזור במשך תקופות ארוכות. המצב עשוי להתרחש אם רקמת צלקת מחליפה את רירית הרחם הרגילה, או שהיא חוסמת את יציאת דם הווסת.
- כאבי אגן מחזוריים עלולים להתרחש אם גושי רקמת צלקת של דם הווסת, גורמים להתכווצויות רחם ואי נוחות או כאב באגן.
כיצד מאובחנת תסמונת אשרמן?
למרות שחלק מהבדיקות, כגון הזרקת צבע לתוך חלל הרחם, צילום רנטגן, הזרקת נוזל לתוך חלל הרחם וצילום אולטרסאונד עשויים להצביע על נוכחות תסמונת אשרמן, האבחון היעיל ביותר הוא התבוננות ישירה אל חלל הרחם ואיתור רקמת צלקת באמצעות היסטרוסקופיה.
הרופא יכול לבצע בדיקת היסטרוסקופיה בקליניקה שלו, על מנת לבצע הדמיה מוחשית של חלל הרחם, ולאבחן את ההיקף והאופי של כל ההידבקויות באופן ישיר. בהתאם להיקף וסוג רקמת הצלקת, ניתן לבצע טיפול ראשוני כבר בעת האבחון.
בנוסף, הרופא מבצע בדיקת אולטרסאונד על מנת להעריך ולמדוד את עובי רירית הרחם. לעיתים מבוצעת ביופסיה של רירית הרחם בכדי לדגום את רירית הרחם כדרך של קביעה אם היא תקינה.
מהן אפשרויות הטיפול בתסמונת אשרמן?
לא קיימים מחקרים אשר מצביעים באופן ברור על דרך אחת לטיפול בתסמונת אשרמן. באופן כללי, הטיפול כרוך בניתוח לשם פירוק רקמת הצלקת ומניעת צמיחה חדשה של רקמה צלקתית.
אם האישה אינה סובלת מתסמינים דוגמת כאבי אגן מחזוריים, ואינה מעוניינת בהמשך פוריות, ניתן לטפל בבטחה בתופעה זו. בהתאם למטרת הטיפול והצלחתו המשתנה מאישה לאישה, רוב הנשים עשויות לחדש את מחזור הווסת שלהן.
רופאים רבים רושמים תוספת אסטרוגן על מנת לסייע בריפוי הרחם לאחר הניתוח ולמנוע את הפרדת הקירות בשלב ההחלמה.
סיכונים
תוצאות תסמונת אשרמן כוללות בעיות פוריות, הגבלת צמיחה תוך רחמית, הפלות חוזרות ונשנות, בעיות בשלייה, בעיות במחזור החודשי, הרס של רירית הרחם, חסימת צוואר הרחם או החלק התחתון של הרחם.
נשים הסובלות מהתופעה עלולות לפתח סרטן הרחם, לפני או לאחר גיל המעבר. סיכון זה אינו גבוה, אך סימן האזהרה הנפוץ של סרטן הרחם הוא דימום רחמי מוגזם.
נשים הסובלות מחסימת ווסת אינן מפגינות את התסמינים הרגילים, לכן בדיקת אולטרסאונד של האגן צריכה להוות חלק משגרת הביקור השנתי אצל רופא הנשים.