הביטוי הנפוץ "אתה מה שאתה אוכל", מקבל משמעות חדשה כשחושבים על דיאטת האדם הקדמון. לפני כשלוש וחצי מיליון שנים, האדם הקדמון אכל כמעט אך ורק עלים ופירות אותם מצא על העצים, השיחים ועשבי תיבול. יחד עם זאת, באותה תקופה, וככל שהמין האנושי המוקדם התחיל להתפתח, הוא החל אף לאכול עשבים וצמחים בשרניים, כמו גם בעלי חיים שאכלו צמחים אלו.
ממצאים אלו דווחו בסדרת ארבעה מאמרים שפורסמו ביוני 2013 בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים, על ידי קבוצת מדענים בינלאומית. המדענים הציגו מחקרים מבוססי איזוטופ ממצה ביותר על דיאטות אנושיות מוקדמות, וקבעו כי היות ואכילה היא הגורם החשוב ביותר בקביעת הפיסיולוגיה, ההתנהגות האנושית והמגע עם הסביבה, ניתן, בהתבסס על ממצאים אלו, לסגל תובנה חדשה לגבי המנגנונים האבולוציוניים שעיצבו את התפתחות האדם.
כך שבניגוד לדעה הרווחת לפיה האדם הקדמון ניזון מצמחים בלבד, מתעדים המחקרים החדשים ראיות המוכיחות כי הוא אכל גם בשר. הראיות החדשות התגלו בעקבות ניתוחי גולגולות שנשמרו במשך כמעט שני מיליון שנים, ובכך מתרחבת ההסתגלות התזונתית של המינים.
עקרונות דיאטת האדם הקדמון
דיאטה פופולארית זו טוענת כי אנשים ירגישו חזקים ובריאים יותר, אם יאכלו רק פריטי מזון שהיו נפוצים בתקופה הפליאוליתית. כלומר, יצרכו תזונה המתבססת על אגוזים, פירות יער ובשר אדום. אך מחקר חדש שבוצע באוניברסיטת אוקספורד טוען כי אכילת בשר לא תהפוך את האנושות של היום לאדם הקדמון, ששרד בעיקר באמצעות אכילת אגוזים וצמחים.
אגוזים וזרעים הנמכרים בחנויות מזון בריאות, נמצאים בשימוש נרחב גם לטחינתם ועיבודם כחומרי גלם טריים, כמו גם לאפייה ובישול. הם מספקים מקור טוב של תזונה להתפתחות המוח, ומסבירים את העובדה לפי האדם הקדמון הצליח לשרוד במשך מיליוני שנים. הוא הצליח ללקט בהצלחה מזון, גם בתקופות של שינויי אקלים.
כך שעקרונות דיאטת האדם הקדמון קובעים אכילה המתבססת על חומרי גלם שאינם מעובדים, כגון ירקות ופירות, זרעים ואגוזים, חלבונים רזים כגון בשר בקר רזה, ביצים, דגים ועוף. המזונות מהם יש להימנע הם מלחים, סוכרים, דגנים, שמנים, מוצרי חלב, קטניות, מרבית סוגי הקמח וכמובן מזונות מעובדים.
תפריט דיאטת האדם הקדמון
עם הבנת עקרונות הדיאטה, ניתן להרכיב תפריט באופן אישי, המורכב מארוחת בוקר הכוללת פירות יער עם ביצים, ארוחת צהריים הכוללת עוף צלוי עם סלט עלים, וארוחת ערב הכוללת סלט ירקות או ירקות מבושלים, בשר בקר ופירות מבושלים. החטיפים בין הארוחות יכולים לכלול ירקות חתוכים, אגוזים, פירות וביצים קשות.
התנהגות טבעית היא פונקציה של אבולוציה
הראיות לפיהן בשר היה חלק מתזונת האדם לפני שלוש וחצי מיליון שנים, מרמזות באופן ישיר כי בשר הוא חלק טבעי מהתזונה האנושית. המונח "טבעי", בהקשר זה, מגדיר את התאמת המזונות לצרכי האבולוציה. יחד עם זאת, ובהערה צדדית לצמחונים וטבעונים, יש לומר כי העובדה שבשר הוא חלק טבעי מהתזונה האבולוציונית, אין פירושה כי קיימת חובה, או אפילו צורך, לאכול בשר.
היות והאדם הקדמון לא הצליח לחיות על אגוזים בלבד, הוא ביקש למצוא מקורות תזונתיים נוספים מירקות, פירות ובעלי חיים חסרי חוליות כגון תולעים וחרקים, וככל שהתפתחו הדורות, התחילו אנשי המערות לאכול גם בשר בעלי חיים.
מהם היתרונות והחסרונות של הדיאטה?
דיאטת האדם הקדמון מורכבת מחומרים מזינים בריאים רבים, והימנעות מוחלטת ממזונות מעובדים המזיקים לגוף.
היתרונות כוללים:
- אכילת צמחים ובשרים, במקום מזונות מעובדים.
- חזרה למקורות הקדמוניים באמצעות תכנית אכילה קפדנית.
- בריאות גופנית המושגת מתזונה המבוססת בעיקר על מזונות מלאים.
- העדר הפחמימות מוביל להפחתה משמעותית במשקל.
- תחושת שובע המושגת מאכילת חלבונים ושומנים.
החסרונות העיקריים בדיאטה הם שלא ניתן להתמיד בה לטווח הארוך; היא קפדנית ומגבילה ביותר; והצריכה המרובה של שומנים רוויים ובשרים, עלולה להוביל למחלות לב.