שיתוק מוחין הוא הסיבה המובילה למוגבלות בילדות המשפיעה על התפקוד וההתפתחות. שכיחות המצב לא השתנתה במשך למעלה מארבעת העשורים האחרונים, למרות ההתקדמות המשמעותית בטיפולי רפואת ילדים.
הפרעה זו משתייכת לקבוצת הפרעות המשפיעות על תנועת גוף, שיווי משקל ויציבה. בתרגום חופשי, שיתוק פירושו שיתוק מוחי.
גורמים לשיתוק מוחין
שיתוק מוחין נגרם באמצעות פיתוח או נזק חריג בחלק אחד או יותר של המוח השולטים בטונוס שרירים ופעילות תנועה, וגורמים לנזק בחלקים מסוימים של המוח המתפתח. נזק זה עלול להתרחש בשלב מוקדם של ההיריון, כאשר המוח רק מתחיל להיווצר.
הוא עלול אף להתרחש בעת תהליך הלידה, כאשר הילד עובר דרך תעלת הלידה, או לאחר הלידה בשנים הראשונות לחיים. במקרים רבים, הגורם המדויק לנזק המוחי אינו ידוע.
סימנים ותסמינים
כתוצאה מהליקויים המוחיים, מופיעים התסמינים לראשונה בשלב מוקדם בחיים, בדרך כלל בינקות או בילדות המוקדמת. תינוקות עם שיתוק מוחין בדרך כלל מתעכבים בהגעה לאבני דרך התפתחותיות כגון התהפכות, ישיבה, זחילה והליכה. התסמינים הנפוצים הם:
עיכוב התפתחותי – הילד סובל מעיכוב התפתחותי מוטורי גס בשנה הראשונה לחייו.
טונוס שרירים שאינו תקין – תסמין זה הוא הנפוץ ביותר. הילד עלול להציג גם ירידה או התנגדות מוגברת לתנועות פסיביות.
זחילה – התינוק בדרך כלל נכשל בזחילה, או שאינו זוחל כלל.
הפרעת צמיחה – תסמין זה מתבטא במיוחד בהפרעה בהתפתחות הגופנית.
רפלקסים מוגברים – תסמין זה מעיד על נוכחות נגע הנוירון המוטורי העליון.
בנוסף, סובל ילד עם שיתוק מוחין מחוסר התפתחות או העדר רפלקסים ביציבה, שיתוק בארבעת הגפיים, סבירות של אפילפסיה, הפרעות עצבים מרכזיות ופגיעה קוגניטיבית חמורה.
אבחון של שיתוק מוחין
האבחנה של שיתוק מוחין מבוצעת בדרך כלל על בסיס התמונה הקלינית המלאה. הרופא מאבחן את דפוס ההליכה הכולל של הילד, ומאתר בעיות בכל אחד מהמפרקים בגפיים התחתונים והעליונים, המעידים על סימנים של שיתוק מוחין וכוללים את התסמינים הבאים:
ירכיים – כיפוף מוגזם, הישענות ופניות קדימה של הירך מרכיבים את הדפוס המוטורי הדומיננטי. רגליים בצורת מספריים נפוצים בשיתוק מוחין ספסטי.
ברכיים – הברכיים מכופפות כאשר הבוהן מתוחה.
שיקולים לאבחון
חלק מהחוקרים מציעים כי האבחנה צריכה להידחות עד לגיל שנתיים ומעלה, היות והמוח ממשיך להתפתח לאחר הלידה, ומומים מוטוריים או תנועתיים המופיעים בשבועות או החודשים הראשונים לאחר הלידה, עשויים להשתפר בהדרגה במהלך השנה הראשונה.
מצבים אחרים אותם יש לשקול בעת אבחון מטופל עם שיתוק מוחין הוא חשד כולל לחילוף חומרים בעייתי ומחלות גנטיות כגון תסמונת רט ובעיות בעמוד השדרה.
טיפול בשיתוק מוחין
הטיפול לשיתוק מוחין חייב להיות אישי. הוא מתבסס על המצגת הקלינית של הילד ומחייב גישה רב תחומית.
לא קיימת תרופה מוחלטת לשיתוק מוחין. אך באמצעות טיפול מתקדם ומתמשך, ניתן להפחית את המוגבלויות הקשורות לפגיעה. קיימים טיפולים רבים ושונים, אך לא כולם מתאימים לכל חולה.
משטר הטיפול הספציפי לחולה צריך להיות מותאם על מנת לענות על צרכיו האישיים. טיפול עשוי לעבוד על ילד אחד, אך לא להצליח עם ילד אחר. ההורים וצוות הטיפול עובדים יחד כדי לבחור את הטיפולים הטובים ביותר אשר יכולים לשפע ולייעל את מצב הילד.
ראו גם:
הסכנות של תסמונת טלטול התינוקות