במהלך ההריון עובר גופה של האישה שינויים רבים, חלקם נראים לעין (כלפי חוץ) וחלקם פחות. רחמה של האישה גדל, משקלה עולה, עורה נמתח והיא חווה לא מעט שינויים הורמונאליים, הבאים לידי ביטוי בתצורות שונות ובאזורים שונים בגוף, לרבות בחזה. החזה הופך, במהלך תקופת ההריון, לכואב ורגיש יותר, כדי להתאים, בסופם של 9 החודשים, לצרכיו של התינוק. הנה סקירה קצרה על השינויים בחזה במהלך ההריון תוך חלוקה לתקופות שונות:
בשליש/טרימסטר הראשון
בתקופה זו מתחילים להופיע סימנים פיזיים קלים בגופה של האישה, כשהבולט שבהם בא לידי ביטוי בחזה. פעמים רבות אף הוא זה המבשר או מרמז לאישה שהיא אכן בהריון.
בתקופה זו היא עשויה לחוש בחזה תחושה של רגישות רבה וגם כאב, האופייניות מאד לשליש הראשון של ההריון, וגם אזור הפטמה הופך לכהה יותר. בשל עלייה משמעותית ברמות ההורמונים בתקופה זו, גדלות ומתרחבות בלוטות החלב, מה שהופך את החזה לגדול, אך גם לרגיש מאד (ולו גם בנגיעות קלות).
בשליש/טרימסטר השני
בתחילת השליש השני מתחיל החזה לגדול והדבר הופך לניכר לעין באופן משמעותי. הפן החיובי של תקופה זו הוא העובדה שהרגישות, שאפיינה את השליש הראשון, נרגעת קצת והתחושות הלא נעימות בעת המגע בחזה חולפות מעצמן.
בשליש זה החזה של האישה מתכונן לקראת ההנקה. כבר בשבוע ה – 16 הוא מוכן לספק מזון לתינוק ועד השבוע ה – 24 זרימת הדם אליו מכפילה את עצמה ואף נשארת כך עד ללידה. בתקופה זו החזה גם מתחיל בייצור ובאחסון "קולוסטרום", חלב קל לעיכול, מימי ומתקתק.
עם התקרבות הלידה הופך החלב מצהבהב לחסר צבע ואף לדליל יותר. בתקופה הראשונה לחייו של התינוק הוא זה שיזין אותו ויספק לו את כל מה שהוא צריך: ברזל, חלבון, שומנים וכמובן גם נוגדנים לחיזוקה של מערכת החיסון. בשליש השני עשויות להופיע הפרשות קלות באזור הפטמה, הנחשבות לתופעה מוכרת שאיננה צריכה להדאיג את האישה.
השליש השליש/הטרימסטר האחרון
גם כאן מופיעים בחזה של האישה לא מעט שינויים. חזה האישה ממשיך לגדול גם בתקופה זו והוא פחות ופחות רגיש, בהשוואה לטרימסטרים הקודמים (ובמיוחד בהשוואה לטרימסטר הראשון).
בתקופה זו סביר גם שהאישה תחליף את מידת החזייה שלה למידת אחת גדולה יותר, ולעיתים בשתיים או בשלוש מידות גדולות יותר. בתקופה זו חזה האישה מרגיש כבד ואף ניתן לראות בו בלוטות קטנות, המכונות "בלוטות מונטגומרי". בלוטות אלו מסככות את הפטמה והופכות את ההנקה, בבוא העת, לנוחה הרבה יותר עבור התינוק. בשליש זה הפטמות נהיות אלסטיות יותר כדי להקל על ההנקה וגם בולטות יותר.
כיצד לעבור את התקופה הזו בשלום?
בין אם בשליש הראשון, השני או השלישי, בכל אחד מהטרימסטרים במהלך תקופת ההריון חווה האישה לא מעט שינויים. כדי לעבור את התקופה הזו בשלום מומלץ לבחור בחזייה תומכת, חזיית הריון באיכות גבוהה שתתמוך בשרירי הגב של האישה ותותאם אל מידותיו החדשות של החזה.
בנוסף, מומלץ להיעזר בפדים מיוחדים במידה והשדיים דולפים, פדים חד פעמיים שניתן למצוא בחנויות השונות או פדים העשויים מכותנה, שהינם רב פעמיים. כדאי מאד להימנע משטיפת אזור הפטמות והעטרה בסבון, שכן הוא עשוי לייבש את האזור ולגרום לגירוי לא נעים.
בכל מקרה של תחושות לא נוחות, כאבים שאינם חולפים או כל בעיה אחרת שהיא, מומלץ לפנות בהקדם אל הרופא המטפל כדי לבחון יחד אתו את אפשרויות הטיפול המתאימות ואת הדרך הנכונה להתמודד עם התופעות הלא נוחות.