מאת: אתר תינוק ישראלי
מעקב שבועות הריון הוא נושא קצת מבלבל. האם אני בשבוע 5 להריון או בעצם בשבוע 6? בחודש השלישי או החמישי? האם אני בטרימסטר ראשון או שני?
ברגע שמבינים כיצד ספירת שבועות הריון נעשית, קל יותר לעקוב באיזה שבוע, חודש וטרימסטר את נמצאת ומה כל אחד מהם אומר הן מבחינת התפתחות העובר, מה מצפה לך השבוע או החודש, ואילו שינויים הגוף שלך יעבור בקרוב מאד. לאחר שמתחילים מעקב שבועות הריון עניין השבועות, החודשים והטרימסטרים מקבל משמעות גדולה יותר ועפ"י הנתונים הללו יתבצעו הבדיקות וההערכות הסטטיסטיות השונות.
טרימסטרים בהריון
נתחיל מהחלק הקל: נהוג לחלק את ההריון ל-3 טרימסטרים. כך תדעי באיזה טרימסטר את בהתאם לשבוע ולחודש שבו את נמצאת וכך גם מחולקות הבדיקות שעליך לבצע.
טרימסטר ראשון
טרימסטר ראשון הוא השלב שבו מגלים על ההריון, מתרגלים להיות בהריון והשלב שמזוהה בעיקר עם בחילות הבוקר.
אילו שבועות הוא כולל: מיום הביוץ ועד שבוע 13 להריון
אילו חודשים הוא כולל: 1 עד אמצע 3
טרימסטר שני
טרימסטר שני הוא השלב שבו יוצאת הבטן, וההריון כבר מתחיל להיות לגמרי מוחשי.
אילו שבועות הוא כולל: שבוע 14 – שבוע 26
אילו חודשים הוא כולל: מאמצע חודש 3 עד 6
טרימסטר שלישי
זה השלב שבו נהיה כבר לא פשוט לסחוב, ומתחילים להתכונן גופנית ונפשית ומתחילים להכין את הבית לקראת הלידה.
אילו שבועות הוא כולל: שבוע 27 – שבוע 42
אילו חודשים הוא כולל: 6 עד 9
מעקב שבועות הריון
נעקוב אחר שבועות ההריון ונראה מה קורה לגוף שלי ולעובר שלי בכל פרק זמן:
מה קורה אצל העובר שלי?
- שבוע 1-2: מכיוון שקשה לדעת מתי ההריון נקלט, הדרך לחשב את גיל ההריון היא מאז היום הראשון של הווסת האחרונה של האישה. מה שאומר שבשבוע הראשון של ההריון, היית במחזור ולא בהריון. הכניסה להריון תקרה שבועיים שלושה אחר כך. רוב הנשים מגלות כי הן בהריון כשהן כבר בשבוע 4 להריון.
- שבוע 3: בשבוע זה ההפריה התרחשה והתא שנוצר מתחיל להתחלק ולמצוא את דרכו אל הרחם.
- שבוע 4: העובר בגודל של גרגיר אורז, וממשיך לפתח מערכות שונות, ביניהן את מערכת העיכול שלו.
- שבוע 5: שבוע 5 להריון הוא שבוע חשוב לעובר כי בו מתפתחת מערכת העצבים המרכזית, לרבות המוח ועמוד השדרה. גם הלב מתפתח בשלב זה.
- שבוע 6: פרצופו של העובר מתחיל לקבל צורה, והאף, הפה והאוזניים הופכים ניתנים לזיהוי. גם המוח, השרירים והעצמות של העובר מתפתחים בשלב זה ואפילו הגפיים מתחילות להתפתח.
- שבוע 7: מוחו של התינוק ממשיך להתפתח במרץ והגולגולת מתחילה לקבל צורה. איברים הגוף מתחילים לקבל את צורתם המובחנת.
- שבוע 8: בן או בת? איברי המין של העובר יתפתחו בשבוע זה לכדי אשכים או שחלות. בעוד מספר שבועות תוכלי לראות באולטרסאונד את התוצאה.
- שבוע 9: העובר מתחיל לזוז ברחם ולחזק את שריריו. בשבוע זה נוצרים אצלו איברים פנימיים נוספים כדוגמת סרעפת, מעיים ולבלב, אך גם פטמות, וזקיקי שיער.
- שבועות 11-10: איברי העיכול והמוח של העובר מתחילים לתפקד, ואיברי המין החיצוניים מתחילים להיווצר.
- שבוע 12: העובר מתחיל להפעיל רפלקסים של יניקה, בליעה, ופתיחה וסגירה של האצבעות. במוחו מתפתחים קשרים עצביים (סינפסות), וכליותיו מתפקדות ומפרישות שתן.
- שבועות 17-13: העובר ממשיך לגדול, וגופו מתארך ומתעצב למראה המוכר לנו. הוא מניע את גופו ברחם, עושה פרצופים ואפילו מוצץ אצבע ומשהק. בבדיקת אולטרסאונד כבר ניתן לזהות את מינו.
- שבוע 18-22: העובר מתמתח ובועט, וייתכן שאת אפילו מתחילה להרגיש זאת. בשלב זה הוא מתחיל להגיב לרעשים מבחוץ ולטעמי המזון שאת אוכלת.
- שבוע 23-26: אם עד כה העובר עשה בכל שבוע קפיצות גדילה, זוהי נקודת המפנה שבה הגוף מפנה משאבים לעלייה במשקל העובר לקראת הלידה, ונעשית הכנה להבשלה של הריאות. מערכות הראייה והשמיעה מתחדדות והעובר מגיב לאור ולקול שמגיעים מחוץ לרחם.
- שבוע 27: משבוע זה ואילך, הסיכויים של עובר לשרוד לידה מוקדמת גדולים.
- שבוע 32-28: בין שבוע זה לשבוע 36, העובר מתהפך עם הראש כלפי מטה. הוא ממשיך לגדול ולהתפתח ולהתאמן בבעיטות.
- שבוע 33: הריאות מסיימות את הבשלתן ואצל העובר נוצרת מערכת חיסונית.
- שבוע 34-36: בשבועות אלו, מערכות נוספות מגיעות להבשלה ולמקומן, והמוח ממשיך להתפתח.
- שבוע 37-42: זהו, מנקודה זו והלאה העובר ואת מוכנים ללידה. הוא מתמקם כעת במוצא האגן עד שהרגע יגיע, ואתם תפגשו בקצה השני של תעלת הלידה.
מה קורה לגוף שלי?
- שבועות 1-5: בתקופה זו ההריון הטרי מתחיל להפתח, והסימפטומים משתנים משמעותית מאישה לאישה. הסמן הראשון הוא האיחור במחזור החודשי, שמעיד על כך שההריון נקלט. אחריו ייתכן ויגיעו סימפטומים של בחילות והקאות, תחושה של עייפות, ולעיתים תופעות כגון חולשה, סחרחורות, שינויים בתחושת הרעב, וכן הלאה.
- שבועות 6-8: כמויות ההורמונים מתגברות, וגורמות לחידוד חוש הריח ולהגדלת הסיכוי לבחילות והקאות. השדיים הופכים רגישים וכואבים, תתכן תחושה של חולשה ובעיות כמו מתן שתן תכוף, עצירות וגזים הופכות להיות מנת חלקך. בין הבחילות, מתחיל ה"קרייבינג" המפורסם של ההריון.
- שבוע 12-9: האגן מתחיל להתרחב, מתחילות צרבות וההריון מתחיל לתת את אותותיו על מידת המכנסיים, אבל מצד שני החשק המיני, שהיה כבוי עד כה, שב ומתעורר.
- שבועות 13-17: הרחם מתרחב, הפטמות הופכות כהות וגדולות יותר, והכי חשוב – הבטן יוצאת! זהו הטווח המוקדם שבו מתחילים להרגיש בתנועות העובר. אבל אם את לא מרגישה עדיין, אל תדאגי.
- שבועות 18-26: בשלב זה של ההריון מתחילים תסמינים כדוגמת כאבי גב, כתמים על העור, בצקות וסימני מתיחה, אבל הבשורה המשמחת? עברת כבר חצי מהדרך.
- שבוע 31-27: זה השלב שבו באמת מתחילים לעלות במשקל וייתכן שגם להרגיש צירים מדומים. עם התקדמות ההריון הצרבות עושות קאמבק, והחזה שלך מתחיל להכין את עצמו להפקת חלב על ידי ייצור קולוסטרום.
- שבוע 32-35: העובר דוחק את רוב האיברים הפנימיים שלך, מה שמחייב ריצות תכופות לשירותים ואומר שייתכן שאת סובלת מכאבים בצלעות וקשיי נשימה. כל הריצות האלו לשירותים והקושי לישון בלילה, גורמים לך גם להיות עייפה.
- שבוע 36-42: הבטן יורדת אבל הגב ואזור המפשעות כואבים ולוחצים. אבל עוד רגע כל זה יתגמד, ואת תחזיקי ביד את החיים החדשים שיצרת. שווה הכל, לא?
המאמר באדיבות האתר "תינוק ישראלי", האתר המוביל בישראל בנושאי הריון ולידה – www.israelibaby.co.il