הסיכונים הקשורים לחשיפה לקרינה בהריון הם קטנים ביותר, אך ברוב המקרים מומלץ להימנע מהם. כל אדם כפוף לחשיפה לקרינת 'רקע' טבעית, המהווה מקור לדאגה, אך אינה מהווה סכנה אמיתית. אלא שבמהלך הריון, מומלץ להימנע מכל מקום אפשרי הכרוך בקרינה, ולקבל טיפול רפואי לאחר חשיפה מוגברת.
חשיפה לקרינה בשבועות המוקדמים של ההריון, עלולה לסכן את העובר, אך למרות שמינוני קרינה גבוהים עשויים להזיק, ברוב המקרים, כמות החשיפה לקרינה במהלך בדיקת רנטגן, אינו מספיק להשפעה על ההריון או פגיעה בעובר המתפתח.
סוגי קרינה והשפעתם על הריון
יש להבין כי בדיקת אולטרסאונד, המשמשת כבדיקת טרום לידה, אינה מפעילה קרינה, אך יש להימנע מסריקות MRI, שהן סוג סריקה המשמשת לעיתים קרובות על מנת לאבחן מצבים בריאותיים המשפיעים על האיברים, הרקמות והעצמות.
צילומי רנטגן
העובר נחשף לקרינה בכל פעם בה מבוצע צילום רנטגן, אך במינונים זעירים שאינם ידועים כגורמים לנזק כלשהו לטווח הקצר לעובר המתפתח. קרינה משמשת לצילומי רנטגן, סריקות CT והליכים רפואיים לאבחון מצבים רפואיים.
תפקיד אנשי המקצוע המפעילים מכשירים הנושאים קרינה, הוא להבטיח את ביצוע ההקרנות רק במצבים בהם יתרונות ביצוע האבחנה יכריעו את הסיכון הקטן הכרוך בקרינה, ובמקרים אלו יש לנקוט בצעדים על מנת למנוע את החשיפה של נשים הרות לקרינה.
חלק מהנשים ההרות מודאגות מסורקי רנטגן, מכשירי כף יד הסורקים באמצעות רנטגן את כל הגוף, המשמשים לבדיקה בשדות תעופה ובקניונים. מנת הקרינה המשתחררת ממכשירים אלו היא זעירה, וחודרת מספר מילימטרים בלבד לגוף. אך מומלץ להימנע מסורקים אלו ולעבור בדיקה גופנית במקומם.
סיכוני קרינה במהלך ההריון
מאמר מחקר שפורסם במאי 2004 בעיתון האמריקאי Roentgenology, מדווח שהמינונים הקטנים של הקרינה אינם מגבירים את הסיכון לאובדן הריון. מצד שני, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מדווח שמינוני קרינה מוגברים יותר גורמים להגברה מסוימת של הסיכון לגרימת מוות של העובר, או כישלונו להישתל ברחם.
המועצה הלאומית של ארצות הברית להגנה מפני קרינה מדווחת שמומים בעובר מתרחשים באופן ספונטני בקרב שלושה אחוזים מכל ההריונות, עם חשיפה לקרינה או בלעדיה, וחשיפה לקרינת רנטגן, בין השבוע השני והרביעי של ההריון, בדרך כלל אינה מגבירה את הסיכון למומים מולדים.
חשיפה ממושכת לקרינה במהלך ההריון עלולה לגרום לצמיחה ירודה של העובר, אך רק אם הוא חשוף לקרינה מוגברת. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן קובע כי חשיפה לרמות מוגברות של קרינה במהלך ההריון קשור לסיכון מעט מוגבר לסרטן בגיל הילדות. לכן יש להתייעץ עם הרופא לגבי כל חשש לחשיפה לקרינה בהריון.
קרינה במהלך ההריון
קיימים שני מצבים בהם אישה עשויה להיות חשופה להקרנה רפואית במהלך ההריון:
כשהיא אינה יודעת שהיא הרה
במצב זה היא עוברת בדיקת קרינה, המגלה כי היא נמצאת בשלבים המוקדמים של ההריון. יש לבצע בדיקה זו בזהירות רבה על מנת למנוע את סיכוני הבדיקה, אך היא חיונית, שכן לעיתים אישה פשוט אינה מודעת להריונה עד שהיא עוברת צילום רנטגן או סקירה. במצב זה, מתרחשת דאגה טבעית הקשורה להשפעות הקרינה על העובר. החדשות הטובות הן שהליכים אלו כרוכים בסיכון קטן ביותר לעובר.
כשיתרונות השימוש בקרינה גוברים על הסיכונים
במצבים מסוימים, אישה עשויה לדעת שהיא הרה, אך מחליטה לעבור בדיקה הכרוכה בקרינה. מצב זה מתרחש רק כשהרופא סבור שיתרחש מצב בריאותי מסוכן לאישה או לעובר, אלא אם כן תבוצע הסריקה.
כך שהצורך בביצוע הבדיקה המובילה לאבחון וטיפול, גדול מהסיכון לקרינה. זהו תרחיש הרבה פחות נפוץ מהקודם, והרופא מסביר לאישה את אפשרויותיה ומוודא שהיא מבינה את הסיכונים היחסים הקשורים.