הפרעת הסתגלות הינה מחלה נפשית המוגדרת כהפרעה בתפקוד החיים היומיומי התקין בעקבות שינוי משברי בחיי הפרט. הפרעה זו הינה נפוצה מאוד ומופיעה בכ- 10% מהאוכלוסייה.
בחיינו ביומיום, אנו מתמודדים עם שינויים רבים העשויים לבלבל ולהלחיץ ולעיתים אנחנו לא מצליחים למצוא בתוכנו את הכוחות להתמודדות עם השינוי. כנשים, אנו נאלצות להתמודד עם שינויים רבים מעבר לשינויים היומיומיים באוכלוסייה הכללית.
שינויים אלה מתרחשים החל בקבלת המחזור החודשי בגיל ההתבגרות ושינויים פיזיולוגיים נוספים (כגון צמיחת השדיים), בהמשך עם הכניסה להריון והלידה שמשפיעים הן מבחינה הורמונאלית והן מבחינה רגשית של היקשרות לתינוק החדש, בהגעתנו לגיל המעבר עם הפסקת המחזור והשינויים ההורמונאליים הנלווים לכך וכלה בהתמודדות עם דליפת שתן בגילאים מאוחרים או מוקדמים יותר.
הפרעת הסתגלות עשויה להופיע עם תסמינים שונים: הפרעת הסתגלות עם תסמינים של מצב רוח ירוד או דכאוני, הפרעת הסתגלות עם תסמינים של חרדה והפרעת הסתגלות עם תסמינים התנהגותיים.
גורמים להפרעת הסתגלות
הגורמים להפרעות ולקשיי ההסתגלות באופן כללי, ואצל נשים בפרט, הינם שינויים משבריים יומיומיים או אף שינויים חיוביים אשר לגביהם מצופה מהאדם הבוגר הבריא להתמודד עימם. כאשר הפרט אינו מצליח לחזור לשגרת חייו עם ההתמודדות עם השינוי, הוא יוגדר כסובל מהפרעת הסתגלות.
כנשים בעולם המודרני, אנו נעות בין פיתוח קריירה מצליחה, השקעה ואהבה רבה לילדינו, הנקה, החתלה, כביסות, ניקיונות, לימודים והעשרה אישית. ההתמודדות עם הלחצים הרבים שמופעלים עלינו לעיתים מותירה אותנו כמעט בלא כוחות.
מהם התסמינים להפרעת הסתגלות?
בהתאם לסוג הפרעת ההסתגלות, אנו עשויים לפגוש תסמינים כדלהלן:
- שינויים בתאבון
- הפרעות בשינה
- מצב רוח ירוד
- חרדות למיניהן
- אי שקט
- קושי בריכוז
- עצבנות
כיצד מאבחנים הפרעת הסתגלות?
הפרעה זו מאובחנת במידה והתסמינים אינם תואמים את התגובה הנפוצה באוכלוסייה למאורע שקדם להם. על התסמינים להופיע במשך תקופה של לפחות 3 חודשים.
הזיהוי והאבחון של ההפרעה וקשיי הסתגלות אלה אצל נשים מומלץ שייעשה מוקדם ככל הניתן. ללא קבלת טיפול הולם, הפרעה זו עשויה להוביל לירידה משמעותית מאוד בתפקוד, לדיכאון ואף למחשבות אובדניות.
דרכים לטיפול בהפרעת הסתגלות בקרב נשים
ניתן לטפל בהפרעה זו באמצעות טיפול תרופתי ו/או טיפול פסיכותרפיה רגשי. בהתייעצות עם רופא פסיכיאטר ובהתאם לאופי ההפרעה, ייתכן ותקבלי מרשם לתרופות אנטי דיכאוניות מסוג SSRI או לתרופות לטיפול בחרדות, מסוג בנזודיאזפינים.
הטיפולים הרגשיים להפרעה זו הינם מגוונים:
- טיפול פסיכותרפיה – הכולל בתוכו מגוון של טיפולים הנעשים באמצעות הדיבור, המתמקדים בתכנים ובקונפליקטים הלא מודעים של המטופלת.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול המתמקד בשינוי התנהגותי אשר לפי גישה זו ישפיע בהמשך גם על שינויים בחשיבתה של המטופלת.
- טיפולים קבוצתיים – המאפשרים הזדהות ושיתוף עם חברות אחרות המתמודדות עם קשיים דומים לאלה של המטופלת ומאפשרים מקום להתייעצויות וללמידה מטעויותיהם של אחרים.
- טיפולים באומנויות שונות (אומנות חזותית, דרמה, מוזיקה ועוד) – טיפולים אלה מאפשרים עבודה על הרגש ללא מחויבות בשימוש וורבלי בשפה.
התמודדות עם קשיי הסתגלות
ההתמודדות עם הפרעה זו אינה פשוטה ועשויה להשאיר אותך בתחושה שאת לא מצליחה להתגבר על שינוי שאחרות אולי כן מצליחות להתגבר עליו.
תחושה זו עשויה להוביל לתסכול רב ולהגביר את תחושת חוסר הערך וחוסר התקווה שכבר קיימת אצלך במידה כלשהי. לאור כל זאת, דעי כי את לא צריכה להישאר עם הקושי בעצמך.
ראשית, ניתן לטפל בכך ולכן לכי להתייעצות ולטיפול תואם. שנית, פני לקבוצות תמיכה למיניהן, יש הרבה כאלה גם כקבוצות טיפוליות פרונטאליות וגם ברשת האינטרנט, ושתפי אותן בתחושותייך ובקשייך. אל תישארי איתם לבד.