מהם התסמינים של קונדילומה במהלך ההיריון? האם התינוק בטוח במצב זה? איך מטפלים? אלו הן שאלות המעסיקות כל אישה הסובלת מקונדילומה בהריון. מצד אחד, זוהי תקופה יפה ומרגשת לאישה ולבני משפחתה, ומצד שני, החששות גוברים.
ייעוץ רפואי קבוע, הקפדה על תזונה נכונה, הצבת הדאגה לבריאות בראש ובראשונה, התמודדות עם הלחץ והדאגה המלווים בעיות בהריון, עשויים להפחית באופן משמעותי את חומרת הבעיה. צעדים אלו לשמירת הבריאות נחוצים במיוחד לנשים הסובלות מבעיות בריאותיות חמורות.
מהי קונדילומה בהריון?
זהו זיהום אותו יש לאבחן בזמן על מנת לנקוט בצעדים המתאימים להבטחת הבריאות התקינה לאורך ההיריון. מצב זה נגרם כתוצאה מזנים מסוימים של וירוס הפפילומה האנושי, זיהום נפוץ המועבר באמצעות מגע מיני המשפיע על כ-75% מהגברים והנשים הפעילים מבחינה מינית. לעיתים קרובות הנגיף פעיל ללא הצגת תסמינים, והבעיה נפתרת מעצמה.
אם אישה נושאת את הזן של נגיף HPV באברי המין במהלך ההיריון, הוא אינו צפוי להשפיע על בריאות התינוק. נגיף זה הוכח ביכולתו לגדול מהר יותר במהלך ההיריון בשל הפרשות, כמו גם שינויים ברמות ההורמונים ומערכת החיסון.
בלי פאניקה! קונדילומה באברי המין במהלך ההיריון אינה נחשבת בדרך כלל לסיכון רציני לאם או לתינוק, למרות שקיימים מספר מקרים נדירים שבהם עוברים של נשים עם נגיף HPV נדבקו בעצמם, אך התינוק מסוגל להתגבר על התסמינים באמצעות התערבות רפואית מוקדמת.
הטיפול משתנה ממקרה למקרה
היות והנגיף עצמו אינו גורם לסיבוכים במהלך ההיריון, הרופא יכול לבחור שלא להתייחס למצב כלל. העדר הטיפול עלול אמנם לגרום לצמיחה מוגברת, אך אינו מהווה כל איום על בריאות האישה במהלך ההיריון.
אם הרופא בוחר לבצע טיפול, קיימות שיטות בטוחות רבות בהן ניתן להשתמש, כולל גישות כירורגיות או טיפולי לייזר.
אם אישה נוטלת מרשם תרופתי לקונדילומה, בו השתמשה לפני ההיריון, עליה ליידע את הרופא, ולקבל הסבר לגבי הסיכונים הבריאותיים. במקרים רבים, הרופא ימליץ על הפסקת השימוש בתרופות מרשם אלו במהלך ההיריון.
ניסיון להיכנס להריון ללא היסטוריה של קונדילומה
נשים המנסות להרות שואלות לעתים קרובות אם עליהן להיבדק באופן פרטני לנגיף HPV רק כדי להיות בטוחות שאינן נגועות בהווה בווירוס. אז זהו, שהן אינן נגועות. אם אישה עברה בדיקות פאפ שגרתיות, תופעות חריגות אלו היו צריכות להתגלות גם ללא בדיקה מעמיקה יותר של קונדילומה.
כשאישה נכנסת להיריון, בדיקת פאפ מבוצעת ראשונה בסדרת הבדיקות, ואם התוצאות מעידות על ליקויים, הרופא יזמין בדיקות נוספות, כגון בדיקת HPV, הקשורה לסרטן צוואר הרחם.
ההמלצה הנוכחית היא לבצע בדיקת רפלקס HPV, או שהרופא עשוי להחליט לבצע קולפוסקופיה, בדיקה במהלכה מכשיר מואר משמש לבחינת צוואר הרחם לאיתור שינויים ברקמות בריאות.
ניסיון להיכנס להריון עם היסטוריה של קונדילומה – נשים עם היסטוריה של קונדילומה צריכות ליידע את הרופא לגבי היסטוריה של קונדילומה באברי המין, שינויים ברקמות צוואר הרחם, כגון בדיקת פאפ שתוצאותיה לא היו תקינות, היסטוריה של טיפול כירורגי לפאפ שאינו תקין, או בעיות אחרות. הרופא ירצה לפקח עליה היטב, היות ושינויים מהירים בתאים עשויים להתרחש במהלך ההיריון.
הריון עם קונדילומה: אין סיכוני הפלה, לידה מוקדמת או סיבוכים אחרים
הסיכון להעברת הנגיף לתינוק נחשב לנמוך ביותר. אם אישה הרה ביצעה בדיקות לסוגי סיכון גבוה של קונדילומה הקשורה לסרטן צוואר הרחם, והתוצאות היו חיוביות, הרופא יעקוב אחר מצבה במהלך ההיריון, לאיתור שינויים ברקמות צוואר הרחם.
חלק מהנשים הסובלות מקונדילומה בהריון, חוות מצב בו שינויי הרקמות עשויים לגדול. במצב זה, הרופאים ידחו את הטיפול, היות והוא עלול להוביל ללידה מוקדמת. המעקב הרפואי יכלול גם בדיקה לאיתור התפתחות הנגיף, ויעקוב אחר שינויים הורמונליים או סיבוכי הריון, העשויים לגרום להכפלת או הגדלת הנגיף.
לעתים עשוי להתרחש דימום – אם הנגיף כה גדול עד כדי סיכון לחסימה בנרתיק, יהיה צורך לבצע את הטיפול לפני הלידה. קונדילומה באברי המין ניתנת להסרה בניתוח, עם טיפול כימי או עם זרם חשמלי.
קראו גם: נתונים סטטיסטיים על נשים שסובלות מקונדילומה במהלך ההריון