צנתור הוא הליך הדמיה פולשני המבוצע לבדיקות מחלות לב המאפשר לרופא להתבונן על תפקוד הלב.
במהלך הבדיקה, צינור ארוך וצר, הנקרא קטטר, מוחדר לתוך כלי הדם ביד או ברגל ומודרך אל הלב בעזרת מכונת רנטגן מיוחדת. צבע ניגוד מוזרק דרך הצנתור, על מנת ליצור סרטי רנטגן של השסתומים, העורקים הכלליים וחדרי הלב.
הגורמים לביצוע צנתור
הרופא מבצע בדיקה זו על מנת להעריך או לאשר קיום מחלת לב כגון מחלת לב כלילית, מחלת שסתום לב או מחלת אב העורקים. הבדיקה מעריכה את תפקוד שריר הלב וקובעת אם קיים צורך בטיפול נוסף, כגון הליך התערבותי או ניתוח מעקפים.
כיצד מתכוננים לצנתור?
שבועיים לפני הבדיקה, יש לבצע צילום רנטגן בחזה, בדיקות דם, בדיקות אק"ג ובדיקות שתן. אין להגיע לבדיקה עם תכשיטים או משקפיים, ויש להסיר לפני ההליך את השיניים התותבות או מכשירי שמיעה.
הרופא ייתן הנחיות פרטניות לגבי הדברים אותם ניתן או לא ניתן לאכול או לשתות לפני הבדיקה. יש ליידע אותו לגבי כל התרופות הנצרכות בהווה, כולל תרופות צמחיות ותוספי תזונה. יתכן שיהיה צורך להפסיק נטילת תרופות מסוימות דוגמת קומדין, מדלל דם, במשך מספר ימים לפני ההליך.
יש ליידע את הרופא לגבי אלרגיה כלשהי במיוחד אם קיימת אלרגיה ליוד, רכיכות, צבעי רנטגן, לטקס או מוצרי גומי כגון כפפות או בלונים, או תרופות מסוג פניצילין. ניתן לשוב הביתה ביום ההליך עם מלווה, או להישאר לאשפוז לילה.
מה קורה במהלך הצנתור?
ההליך אורך בדרך כלל כחצי שעה, אך זמן ההכנה וההתאוששות אורכים מספר שעות. יש להתכונן לשהות בבית החולים במשך כל היום. אחות מציבה התקן תוך ורידי לזרוע, על מנת לספק תרופות ונוזלים לווריד במהלך ההליך, המתבצע על שולחן מיוחד, שמעליו מוצבת מצלמה גדולה ומספר מסכי טלוויזיה, המציגות את תמונות הלב.
האחות מנקה את העור באזור בו יוחדר הקטטר, בזרוע או במפשעה. חשוב להניח את הידיים לצידי הגוף. אלקטרודות קטנות ושטוחות, בצורת טלאים דביקים, מוצבות על החזה, ומחוברות למכונת אק"ג, לשם הדגמת תרשימי הפעילות החשמלית בלב.
המטופל מקבל תרופת הרגעה קלה על מנת להירגע, אך הוא יהיה ער ומודע במהלך ההליך כולו. הרופא יבצע הרדמה מקומית להרדמת אזור החדרת הקטטר. מחט מוצבת בתוך העורק ולאחר מכן מתקדם הצינור אל אב העורקים. למרות שניתן לחוש את הלחץ עת החדרת הצנתור, ההליך אינו כרוך בכאב.
אם הצנתור מוחדר למפשעה, חתך קטן יבוצע על כלי הדם, דרכו מוחדר הקטטר ומועבר אל עורקי הלב. כאשר מוחדר הצנתור, אורות החדר מעומעמים וכמות קטנה של צבע, או חומר ניגוד, מוזרקת דרך הקטטר לעורקים וחדרי הלב. חומר הניגוד מתאר את השסתומים והתאים.
כאשר מוחדר חומר הניגוד ללב, המטופל עלול לחוש חום או סומק למשך מספר שניות. זה נורמאלי והתחושה תעלם בתוך מספר שניות. יש ליידע את הרופא לגבי תחושת גירוד או לחץ בגרון, בחילה, אי נוחות בחזה או כל תסמין אחר.
מצלמת הרנטגן משמשת על מנת לצלם את העורקים וחדרי הלב. הרופא עשוי לבקש את המטופל לנשום עמוק, לעצור את הנשימה, או להשתעל במהלך ההליך. הוא יתבקש לעצור את הנשימה בזמן צילומי הרנטגן. לאחר הצילומים, הצנתור יוסר והאורות יודלקו מחדש.