יש נשים המייחלות לעכב את המחזור החודשי שלהן, בין אם בשל חופשה, שאליה הן מתכננות לצאת, או אפילו חתונה. למה ברוב הפעמים מומלץ להימנע ואיך בכל זאת ניתן לנקוט בהליכי זהירות ולא להזיק לגוף שלכן?
1. לא ניתן להשיג את הכדורים ללא מרשם רופא. טרם נטילת הטבליה יש להיבדק על יד גניקולוג ולקבל ממנו מרשם המאפשר את נטילתה. במקרים רבים לטיפול במחזור קדם ויסתי ובאנדומטריוזיס להסדרת המחזור החודשי.
2. תופעות הלוואי האפשריות לאחר נטילת התרופה הן בין השאר פריחה, נפיחות בחלקי הגוף, אדמומיות, גרד, דימומים בלתי סדירים, מיגרנות, הפרעות בעיניים, לחץ בחזה ועוד. אם את חשה באחד מהתסמינים הבאים לאחר הנטילה יש לגשת לרופא מטפל בבהילות.
3. נטילת פרימולט נור אינה מונעת הריון! חשוב מאוד להבין את המשמעות ולא ליטול את הטבליה במידה ואינך בהריון.
כמו כן, אין ליטול את התרופה במידה ויש חשד להריון קיים. יש לשלול הריון ורק אז ליטול את הטבליה.
לא מעט נשים רוצות ליטול תרופות מסוימות, כמו גלולות למניעת הריון, למשל, המתערבות בתהליך הביוץ, אלא לבחור בהליך אחר, המציע דחיית הדימום באמצעות פרוגסטרון סינטטי, הבא לידי ביטוי בתצורת כדורים מיוחדים בשם "פרימולוט נור" (Primolut Nor).
מהם הכדורים פרימולוט נור?
הפרימולוט נור, כדורים לדחיית המחזור, שייכים למשפחת הפרוגסטרונים. הורמונים שניתן ליטול אותם דרך הפה והם משמשים כטיפול במקרים של הפרעות גניקולוגיות שונות, כמו דימום יתר בזמן הווסת, אי סדירות במחזור, תסמונת קדם ווסתית, דלקת ברירית הרחם וגם אל ווסת ראשונית או אל ווסת משנית. לצד הטיפול במצבים אלה, מספקים הכדורים גם מענה במצבים נוספים, כמו כחלק מהטיפול בסרטן השד וגם לצורך דחיית הווסת.
מתי משתמשים בפרימולוט נור?
הפרימולוט נור מכיל כאמור פרוגסטרון יחד עם אסטרוגן, המשמשים כטיפול הורמונלי חליפי, המוצע לנשים בגיל המעבר לצורך מניעת אוסטיאופורוזיס לאחר הפסקת הווסת.
כיום מוכרים הכדורים ככאלה המיועדים לנשים המעוניינות לדחות את הדימום הווסתי מכל סיבה שהיא. הפרוגסטרון מופרש באופן טבעי מהשחלה בשלב השני של המחזור החודשי. הוא זה האחראי על עיבוי וחיזוק רירית הרחם וקיבועה בדופן הרחם. הוא גם זה הגורם לסגירת צוואר הרחם באופן הרמטי כדי למנוע מתאי זרע שאין בהם צורך להיכנס אל הרחם.
תהליך הכנת הרחם לקליטתו של עובר חדש מתרחש מדי חודש באופן אוטומטי, הן במקרים של הפריה והן במקרים בהם אין הפריה. לאחר 12 עד 16 יום, רמת הפרוגסטרון בדם יורדת בצורה הדרגתית או בבת אחת, מה גורם לנשירתה של רירית הרחם אל הגוף, הבאה לידי ביטוי בדימום ווסתי, הנמשך מספר ימים.
דחיית הביוץ מובילה לדחיית הדימום שבא אחריו. במצבים שונים במהלך החיים, נדחה הביוץ, מה שאיננו מצריך בכל מקרה את נטילת הכדורים. הדבר קורה פעמים רבות בעקבות אירועים חשובים בחיים, בעקבות לחצים בעבודה, שינויים שחלו במערכת היחסים ועוד.
אך, במידה והביוץ עקבי, אישה המעוניינת לדחות את הדימום הווסתי נדרשת ליטול כדורים אלה. מדובר בדחייה קצרת טווח באמצעות התערבות חיצונית. ההורמון הסינטטי שבכדורים מחליף את ההורמון הטבעי, את הפרוגסטרון.
אופן השימוש בכדורי פרימולוט נור
את הכדורים יש ליטול מדי יום מיד לאחר יום שיא ההפרשה, המופיעה כחלק מתהליך הביוץ. יש להפסיק את נטילת הכדורים כשהאישה, הנוטלת אותם, מעוניינת לשוב ולקבל את המחזור החודשי.
עם הפסקת נטילת הכדורים, יופיע הדימום הווסתי בתוך חמישה ימים בדרך כלל. המינון נקבע על ידי הרופא, כשבמידה והאישה מעוניינת לדחות את הדימום הווסתי במשך תקופה העולה על 3 שבועות, יהיה עליה ליטול מינון גבוה יותר של כדורים כדי לשמור על רירית הרחם במקומה ולמנוע את הדימום. במידת הצורך, יציע הרופא לעבור לכדורים במינון חזק יותר.
סיכונים ותופעות לוואי
בדומה לכל נטילת הורמונים סינטטיים, גם כאן צפויות תופעות לוואי כלשהן. התופעות הנפוצות יכולות להיות: כאבי ראש, בחילות, נפיחות ברגליים, תחושת חולשה, עייפות, עלייה או ירידה במשקל ושינויים בתיאבון.
במהלך נטילת הכדורים עשויים להופיע לעיתים כתמים ודימומים מהרחם. חשוב לדעת, הפרימולוט נור נועד איננו מונע הריון! לפני נטילת הכדורים יש להתייעץ עם הרופא המטפל, תוך התייחסות לסיבות בגינן מבקשת האישה לדחות את הדימום הווסתי ולמצבה הרפואי הכללי.