פיסטולה היא מעבר או חור שנוצר באזורי גוף שונים, כגון בין שני איברים בגוף, באיבר אחד בגוף או בקיר הנרתיק. בדרך כלל מתרחש המצב בקרב נשים שעברו סיבוכי לידה, או נשים שעברו לידה בבית ללא סיוע מיילדת.
נשים הסובלות מפיסטולה הן בדרך כלל נשים הכפופות לסטיגמה חברתית חמורה בשל ריח גופן, תפיסות של חוסר הקפדה על היגיינה, הנחה מוטעית לגבי מחלות מין, ובמקרים מסוימים, בעיות פוריות.
מה גורם לפיסטולה בנרתיק?
לידה מסובכת מייצרת התכווצויות אשר דוחפות את ראש התינוק נגד עצם האגן של האם. הרקמות הרכות בין ראש התינוק לבין עצם האגן דחוסות ואינן מקבלות זרימת דם מספקת. מצב זה גורם למוות של רקמה עדינה, שבו נוצרים חורים בין שלפוחית השתן של היולדת והנרתיק, או בין החלחולת והנרתיק, ובכך נגרמת בריחת שתן חמורה הקשורה לפיסטולה.
אך הגורם הראשי הוא חוסר טיפול נכון בלידה. על נשים להבין כי אין צורך בקבלת טיפול יקר ללידה, אך עליהן לגלות ערנות למצבן האישי, אפשרויות סיבוכי הלידה וקבלת הטיפול המתאים בזמן.
פיסטולה עדיין עשויה להתרחש גם במדינות מפותחות בהן מקפידות נשים על בריאותן, אך היא עלולה להיגרם בשל גורמים אחרים כגון שגיאה כירורגית, תקופה ממושכת של מחלות מעי דלקתיות דוגמת קרוהן או קוליטיס, טיפול קרינה לסרטן האגן, בעיות בריאות אחרות, או קרע עמוק בנקבים לאחר הלידה.
מהם התסמינים?
פיסטולה בנרתיק אינה כואבת, אך היא גורמת למעברי שתן או צואה בלתי רצוניים, כגון בריחת שתן או בריחת צואה, הגורמים לבעיות לכלוך מביכות בהן לא ניתן לשלוט. מצבים אלו עלולים להתפתח לזיהומים וכיבים חמורים בדרכי הנרתיק.
חלק מהמטופלות סובלות משיתוק שנגרם באמצעות נזק עצבי. תסמינים נפוצים אחרים הם דליפת או זרימת נוזלים מהנרתיק, הפרשות מצחינות או גזים מהנרתיק, ואזור אברי המין עשויים להיות נגועים או כואבים.
כיצד מאובחנת פיסטולה בנרתיק?
התסמינים הם הסימנים הברורים ביותר למצב. הרופא ידבר עם המטופלת על התסמינים ועל ניתוחים קודמים אותם עברה, טראומה או מחלה שעלולה הייתה לגרום לפיסטולה. לשם בדיקה גופנית, הרופא ישתמש בספקולום על מנת לבחון את קירות הנרתיק.
בדיקות אחרות הן החדרת חומר צבע לנרתיק, לשלפוחית או לפי הטבעת, על מנת לאתר את כל סימני הדליפה, בדיקת שתן לבדיקת זיהום, ובדיקת דם כדי לבדוק את סימני הזיהום בגוף. צילום רנטגן מספק מבט ברור לבדיקת הנזק הכללי האפשרי לרקמות.
כיצד מטופלת המחלה?
במצב של פיסטולה בנרתיק, יש צורך בניתוח. הרופא יבחן את בריאות הרקמה, והטיפול בה יהיה קו הטיפול הראשון. יש צורך בטיפול תרופתי או טיפול מקומי בפצע על מנת לרפא את הרקמות לפני הניתוח. אם האישה סובלת ממחלת מעי דלקתית, לא יבוצע ניתוח בזמן התלקחות התסמינים.
אם הפיסטולה גדולה, יתכן שהטיפול הראשון יהיה קולוסטומיה, על מנת לשמר את המצב באופן ברור לניתוח. לאחר הטיפול הרפואי, הקולוסטומיה נלקחת החוצה. אם מופיעים סימני זיהום לאחר הניתוח, כגון חום, רגישות, נפיחות או אודם, יש לפנות לקפלת טיפול רפואי מיידי.
על מנת להימנע מפיסטולה, יש להקפיד על קבלת טיפול רפואי נאות במהלך הלידה. במידת הצורך, יש לקבל טיפול חירום כמו גם ניתוח קיסרי מהיר ובטוח לנשים שאצלן קיים חשד לסיבוכי לידה. מומלץ לקבל תמיכה במהלך ההיריון מאנשי מקצוע בתחום הבריאות שהוכשרו לטיפול בהריונות ותכנון משפחה.
סיכונים
פיסטולה עלולה להשפיע על פוריות האישה, הנזקים לרחם הרירית מקשים על הריונות עתידיים, והלידה המסובכת המאופיינת באובדן דם מוגזם והלם, גורמת לנזקים במרכזי ההורמון העדינים במוח.