כאב פתאומי, חמור ובלתי מוסבר בפטמת אם מיניקה, יכול להוות תסמין לזיהום או פטרייה. יחד עם זאת, לא כל כאב פטמה נגרם כתוצאה מפטרייה, והוא עלול להיות קשור לזיהום או גורמים אחרים. בדיקה רפואית תקבע את המצב לאשורו ואת אופן הטיפול.
פטרת נגרמת בדרך כלל על ידי פטריית שמרים, הנקראת קנדידה אלביקנס. קיימים עשרה סוגים של פטרת זו אשר עלולים להשפיע על בני אדם. הם משוכפלים בפראות בנוכחות סוכרים, כולל אלו המצויים בחלב האם. לכן, על נשים מיניקות להקפיד על שדיים יבשות והימנעות מהנקה באזור לח ורטוב על מנת שלא ליצור תנאים נוחים לצמיחת יתר של פטרת.
מה גורם לפטרת?
רוב האנשים נושאים את הפטרייה קנדידה אלביקנס בגופם. היא מהווה חלק נורמאלי ממערכת העיכול וחיידקים בדרך כלל שומרים עליה מפני התפתחות. אך לעיתים היא מקבלת הזדמנות לגדול ולהתפשט, מה שעלול להוביל לזיהום.
הנקה יוצרת את הסביבה המושלמת לפטרת, היות והיא משגשגת במקומות חמים, לחים ומתקתקים, וזה בדיוק מה שיוצר פה התינוק בזמן ההנקה, ועלול לגרום למצב של מעבר זיהום פטרייתי לפטמות.
פטרת עלולה להתרחש בקלות יותר אם הפטמות כבר כואבות או סדוקות, אולי בשל היתפסות שאינה נכונה מצד התינוק. אם המצב אינו מטופל, הפטרייה עלולה לנוע קדימה ואחורה בין האם לבין התינוק.
פטרת הופכת להיות מצב נפוץ יותר, בשל שימוש רב באנטיביוטיקה להתמודדות עם סוגים שונים של זיהומים, שכן, אנטיביוטיקה הורגת את החיידקים הידידותיים במעיים, אשר מסייעים למניעת התפתחות הפטרת.
תסמיני פטרת
התסמינים השכיחים של זיהום פטרייתי בהנקה הם:
- פטמות סדוקות שאינן נרפאות, למרות שהתינוק נתפס עליהן בצורה נכונה.
- פטמות ורודות או אדומות ומבריקות, עם נקודות לבנות.
- פטמות שכואבות לאחר תקופת הנקה נטולת כאבים. הכאב הופך לעיתים קרובות להיות אינטנסיבי יותר ועלול להימשך גם שעה לאחר ההנקה.
- פטמות מגרדות אשר עשויות להיות רגישות מאוד לכל מגע, אפילו של בגדים רפויים.
- תחושת צריבה בפטמות.
- בנוסף, יתכן מצב של פטרייה נטולת תסמינים כלשהם.
יחד עם זאת, ולעיתים, מקרה של פטמות כואבות או סדוקות אינו מעיד בהכרח על פטרת. סביר יותר להניח כי התינוק אינו נתפס היטב על השדיים בעת ההאכלה.
לעיתים, פטרת בפטמות עלולה לחדור לצינורות החלב, הערוצים שלאורכם זורם החלב לפטמה. מצב זה עלול לגרום לכאב נוקב או תחושת צריבה עמוקה בחזה. בניגוד לכאבי הנקה רגילים, שאינם נמשכים זמן רב, כאבי פטרת נמשכים בזמן האכלת התינוק ובדרך כלל מחמירים לאחר מכן.
כיצד מטופלת פטרת?
אם האם חושדת במצב של זיהום פטרייתי בהנקה, עליה לגשת לבדיקה רפואית עם התינוק באותו זמן, גם אם רק אחד מהם מפגין את התסמינים. הרופא ירשום קרם או ג'ל נגד פטריות למריחה על הזיהום. אם הפטמות אדומות וכואבות מאוד, הוא ירשום סטרואידים על מנת לרפא את הזיהום.
ריפוי מוחלט של הפטרת עלול לארוך מספר שבועות, למרות שהאישה חווה הקלה בכאבים לאחר מספר ימים. אם לא מתרחשת הקלה, יש לשוב אל הרופא. זיהומי פטריות מסוימים מטופלים עם תרופות לבליעה נגד פטריות. על מנת להקל על כאבים עמוקים בחזה, ניתן לצרוך משככי כאבים קלים, דוגמת אקמול או אדוויל, עד שהטיפול התרופתי מתחיל לעבוד.
טיפולי מניעה
בנוסף לטיפול התרופתי, ניתן לנקוט בטיפולי מניעה על מנת שלא לגרום להתפרצות הפטרת.
ניקיון – בקבוקים, פטמות של בקבוקים וחלקי משאבות חלב יש לנקות במים רותחים לאחר כל שימוש, על מנת למנוע הדבקה מחודשת לאם ולתינוק. צעצועים יש לשטוף במים חמים וסבון.
היגיינה – יש לשטוף את הידיים לעיתים קרובות, במיוחד לאחר החלת טיפול תרופתי והחלפת חיתולים לתינוק. מומלץ שכל אחד מבני המשפחה ישתמש במגבת נפרדת, אותה יש להחליף מידי יום.
כביסה – יש לכבס את בגדי האם והתינוק בהרתחה, על מנת להרוג את הפטרייה.
רחיצת הפטמות – יש לרחוץ את הפטמות במים רגילים ולייבשם ביסודיות לאחר מכן, שכן הפטרייה משגשגת בתנאים לחים.
תזונה – צמצום מזונות ממותקים ומזונות המכילים שמרים, כגון לחמים ומאפים, מונעת את התחדשות הפטרייה. ניתן להוסיף פרוביוטיקה לתזונה היומית על מנת לסייע לחיידקים הידידותיים לדכא את צמיחת הפטרת מחדש במערכת העיכול. את הפרוביוטיקה ניתן לצרוך בצורת גלולה או באמצעות אכילת יוגורט טבעי, אך אין לסמוך עליהם למלחמה בזיהום הפטרייתי, אלא לשלבם בטיפול הרפואי.