איבוד שליטה הוא אחת מהתופעות הנפוצות הקשורות במצבים נפשיים שונים כגון טראומה, לחץ, פניקה, פחד וכדומה. במצב של איבוד שליטה, האדם החווה תחושה זו אינו שולט במעשיו, התנהגותו ואמירותיו.
לעתים גם אין מודעות לנעשה עד לאחר הסיטואציה, כאשר האדם נרגע וחווה הרפיה. במצבים אלו, ייתכנו תוקפנות, אגרסיביות, אלימות, חוסר התאמה או הקשבה לסביבה, וכדומה.
חוסר שליטה עצמית במערכות יחסים
לפעמים איבוד השליטה מתרחש באופנים אחרים, כגון למשל לאבד עצמך בתוך מערכת יחסים. בסיטואציה כזו, יכולה להופיע התמסרות מלאה למערכת היחסים והאחר, עד לכדי ויתור עצמי עמוק.
לעתים זו תחושה אשר נחוות גם בהקשר של בדידות, אובדן זהות, אובדן חברתי, חוסר יכולת להתגבר או להתאושש, וכדומה. זוהי תחושה אשר משתלטת על כל הווייתך, עד לכדי טשטוש המציאות לעתים.
איבוד שליטה בקרב נשים
היה זה לאקאן אשר אמר באופן מפורש כי ישנו משהו במיניות הנשית אשר הינו "רגל אחת מעבר לפאלוס", או במילים אחרות – רגל אחת מחוץ למסגרת והגבולות. נשים רבות חוות פחד משמעותי מאיבוד שליטה בסיטואציות שונות, בעיקר בכאלו הקשורות בתחושות ורגשות ביחס לדבר מה משמעותי ביותר בחייהן – בן זוג, משפחה, או להפך בדידות.
יש המעידות על עצמן שהן מסוגלות לאבד את עצמן לטובת מערכת היחסים, להקריב הכול עבור אדם אהוב, או לאבד את תחושת המציאות בתוך ריקנות ובדידות עצומה. אלו הן תחושות של איבוד שליטה חסר גבולות, גבול מהכוונה של אין במה להיאחז, להיתפס – משהו אשר ימשה את אותה האישה מתוך תהום הנשייה אליה היא נפלה.
הקשר בין איבוד שליטה למיניות והתעללות מהעבר
פעמים רבות איבוד השליטה יכול להתרחש במצבים של מיניות. בעתות קיום יחסים, למשל, יכול להיות מצב אשר נחווה דווקא כאיבוד שליטה חיובי – להיבלע בתוך הרגע, להרגיש מחוץ לעצמי. זוהי יכולה להיות תחושה נפלאה ומשחררת, אך עבור חלק זו עלולה גם להיות תחושה מפחידה ומרתיעה. פחד כזה עלול לשתק או למנוע הגעה לסיפוק או הנאה מקיום היחסים, להוביל לקשיים גופניים כגון יובש, או הסגרות, ובעיות אחרות כגון הימנעות.
איבוד שליטה: תהליך עוצמתי אך מפחיד
חשוב גם להבין כי במקרים מסוימים ישנו רקע קריטי וטראומטי של התעללות מהעבר. סיטואציות כאלו עלולות להשפיע על הלך רוח שלם של התנהלות ותחושות, החל ממפגשים אפלטוניים בין חברים או מכרים, וכלה במפגש המיני. איבוד שליטה זה עלול להתלוות לחשש מפני תחושות בלתי נשלטות של חולשה, אי-יכולת, אובדן עצמי, תוקפנות, אגרסיביות, ועד לכדי תחושות של הישרדות של ממש אל מול הסיטואציה.
טראומה מינית יכולה להופיע במצבים מפתיעים, כגון בעקבות אמירות או משפטים מסוימים אשר נאמרים בהקשר אחר לחלוטין, נניח, במקום העבודה. הן יכולות לתת אותותיהן בסיטואציות יומיומיות, בעקבות היתקלויות באנשים שונים אשר אולי מזכירים את התוקף, או את ריחו, קולו, וכדומה.
במצבים כאלו יכולה הנפגעת לחוות פחדים משתקים, לברוח או להיכנס למצב התגוננות ממשי. זהו אובדן שליטה ברמה הקיומית, ברמת ההיאבקות על מי שאני – כאן ועכשיו, על חיי.
פחדים מפני אובדן שליטה יכולים להיות קשים וחריפים ביותר, ולשתק או לפגוע בחיים שלמים. אפשר לעשות משהו בנידון, ולא חייבים לסבול בשקט. מומלץ לפנות לגורם מקצועי מרפואת הנפש, פסיכולוג אשר מתמחים במצבים אלו ויוכלו לעזור ולשקם את היציבות והאיזון הנפשיים.