היחס של החברה המערבית לשיזוף השתנה מן הקצה אל הקצה במהלך ההיסטוריה. בתקופות עתיקות השיזוף נחשב כסימן למעמד סוציו אקונומי נמוך ונשות האצולה היו עושות ככל האפשר על מנת להימנע מחשיפה לשמש. למעשה, היו אף כאלו שהרחיקו לכת והשתמשו באבקות שמטרתן הייתה להלבין את העור. לרוע המזל, חלק מהאבקות האלו הכילו עופרת ובעקבות זאת חלק מנשות האצולה הלכו לעולמן כתוצאה מהרעלה.
במאה העשרים חלה תפנית מפתיעה ביחס של האוכלוסייה המערבית לשיזוף. מעשור לעשור השיזוף הפך לאטרקטיבי יותר והורים לילדים קטנים נהגו לעשות לילדיהם אמבטיות שמש, שכן החשיפה לשמש נתפסה כבריאה וכל המרבה הרי זה משובח. במאמר זה נפרט אודות מספר נזקי עור בנשים המופיעים בעקבות חשיפה לשמש.
מלנומה
כיום כבר ידוע כי חשיפה מוגזמת לקרינת השמש עלולה לגרום למגוון רחב של מחלות עור, אך עבור רבים המודעות לסכנות שבקרינת השמש הגיעה באיחור. ראיה לכך ניתן למצוא בעובדה שמדינת ישראל היא השלישית בעולם בהיארעות של מחלת המלנומה הקטלנית, ישר אחרי ניו זילנד ואוסטרליה שטופות השמש.
יש לציין כי מלנומה יכולה להתפתח גם בעין, במוח, בכבד, במערכת הלימפה ובגרון, אך רוב המלנומות מתפתחות בתאי העור. גורם הסיכון המרכזי לחלות במלנומה הוא חשיפה מוגזמת לקרינת השמש וגורמי סיכון נוספים הם עיניים בהירות, שיער בהיר וריבוי שומות על פני העור.
כתמי שמש
כתמי שמש הם תופעה נפוצה מאוד בקרב נשים בעיקר בגילאים מבוגרים. הכתמים נוטים להופיע באזורי העור החשופים לשמש כמו למשל באזור הגב העליון, המחשוף, גב היד, גב האמות והפנים. כתמי השמש הופכים לבהירים יותר במהלך החורף ולכהים יותר במהלך הקיץ, אך בניגוד לנמשים שיכולים להיעלם כלעומת שבאו, כתמי השמש לא נעלמים מאליהם.
כתמים לבנים טיפתיים
כתמים לבנים בצורת טיפה שכיחים בעיקר בקרב נשים בנות שלושים ומעלה, בעיקר באזור האמות. הצבע הלבן מהווה עדות לכך שבאזורים בהם מופיעים הכתמים הלבנים התרחש נזק לתאים המלנוציטים בעקבות חשיפה מוגזמת לקרינת השמש.
התופעה ההפוכה נקראת שומה. השומות נוצרות כאשר התרחשה הצטברות של מלנוציטים בנקודה אחת. אמנם השומות לא נוצרות בעקבות חשיפה לשמש, אבל חשיפה לשמש יכולה לגרום לשינויים מסוימים בתאים היוצרים את השומה ולגרום להפיכת השומה לגידול סרטני.
שינויים בכלי הדם הסמוכים לעור
בדומה לרוב הרקמות בגוף, גם העור ניזון מרשת כלי הדם הסמוכה אליו. הרשת שמזינה את העור מורכבת מנימיות מיקרוסקופיות וכלי דם קטנים נוספים, וורידיים ועורקיים, הרגישים במיוחד לקרינת השמש. חשיפה מוגזמת לקרינת השמש יכולה לגרום לשינויים בכלי הדם, להוביל להתרחבות של כלי הדם הקטנים, לפגיעה בגמישותם, לשטפי דם על פני העור ולמגוון רחב של תסמינים עוריים המהווים בעיקר מפגע אסטתי. נזקים אלו מובילים בין היתר להזדקנות מואצת של העור.
כיצד ניתן למנוע נזקי עור בנשים?
- מומלץ להימנע מחשיפה לשמש בין השעה תשע בבוקר לשעה חמש בערב. במידה ובכול זאת ישנו צורך לצאת לאור השמש, יש להצטייד בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה במידת האפשר.
- חשוב לרענן את שכבת קרם ההגנה במהלך היום בהתאם לצורך.
- יש להקפיד על מריחה אחידה ויסודית של העורף, האוזניים, הצוואר וכל אזור חשוף אחר בעור.
- על מנת שלא להעמיס על העור, ניתן לבחור בקרם לחות בעל מקדם הגנה וכך להימנע ממריחה של קרם בסיס, קרם לחות וקרם הגנה.
- חשוב לגשת לבדיקה יסודית אצל רופא עור אחת לשנה לפחות גם ללא כל תסמינים חשודים.