עיכוב לידה הוא תהליך שמטרתו למנוע לידה של תינוק שהמערכות הפיזיולוגיות שלו לא מפותחות דיין.
האמצעים בהם נעשה שימוש כיום לעיכוב הלידה לא מאפשרים לדחות את הלידה למשך די זמן בשביל לגרום להבשלת המערכות החיוניות של העובר באופן טבעי. לפיכך, השימוש באמצעים לזירוז הלידה נעשה על מנת שיהיה די זמן לתת לעובר תרופות שמטרתן לזרז את הבשלתו במידת האפשר.
אמצעים לעיכוב לידה
משפחת התרופות המשמשות לעיכוב לידה נקראת טוקוליטיקה. תרופות אלו מסוגלות לעכב את הצירים המוקדמים וכך לעכב את הלידה. מקור המונח טוקוליטיקה מהשפה היוונית. משמעות המילה טוקוס היא לידה ואילו משמעות המילה ליטיק היא מניעה. כאשר התרופות נכנסות לפעולה, ניתן לתת לעובר סטרואידים במטרה להביא להבשלת הריאות שלו.
במהלך הזמן שבו ניתנות התרופות ממשפחת הטוקוליטיקה יש לנתר ללא הרף את מצבו של העובר באמצעות מוניטור וכן לנתר את מצבה של האישה ההרה, שכן חלק מהתרופות במשפחה זו הינן בעלות תופעות לוואי.
אודות סוגי התרופות השונות
- Terbutaline – תרופה זו נמצאת בשימוש במקרים בהם הסיכוי ללידה מוקדמת נמוך יחסית. תרופה זו היא למעשה בתא 2 אגוניסט ולפיכך היא מונעת את הצירים על ידי מניעת הייצור של מיוזין ואקטין הנחוצים להתכווצות התקינה של שרירי הרחם. תופעות הלוואי של התרופה משפיעות הן על האם והן על העובר. האם עלולה לסבול מאריתמיות, תת לחץ דם, בצקת ריאות, איסכמיה לבבית וטכיקרדיה ואילו העובר עלול לסבול מהיפרטרופיה לבבית, היפראינסולינמיה, טכיקרדיה ואיסכמיה לבבית.
- Ritodrine – תרופה זו פועלת באופן דומה שכן גם היא למעשה בטא 2 אגוניסט. תופעות הלוואי של התרופה הנוגעות לאם כוללות היפוקלמיה, היפרגליקמיה, היפראינסולינמיה, הגברת הפעילות של בלוטת התריס, בחילות, הקאות, רעד, הזיות וחום גבוה. תופעות הלוואי של השימוש בתרופה שיכולות להופיע בעובר כוללות דימום מוחי, תת לחץ דם, היפרבילירובינמיה, היפוקלצמיה, היפוגליקמיה וטכיקרדיה.
- ניפידין – תרופה זו שייכת מבחינה פרמקולוגית למשפחת חוסמי תעלות הסידן. השמות המסחריים של התרופה הם פרסולט, אדאלט ופרוקרדיה. תרופות אלו מונעות את הכניסה של יוני הסידן לתאי השריר וכך מונעות את הכיווץ של השרירים המשתתפים בתהליך הלידה. התרופה לא גורמת לתופעות לוואי שליליות בעובר ותופעות הלוואי המשפיעות על האם נחשבות לקלות מאוד וכוללות הקאות, סחרחורת, כאבי ראש, סומק ותת לחץ דם חולף.
- Atosiban – תרופה זו נוגדת את הפעילות של ההורמון אוקסיטוצין המשחק תפקיד מרכזי בהשריית הצירים. תרופה זו יקרה מאוד ונחשבת כנטולת תופעות לוואי.
- Indomethacin – תרופה זו שייכת למשפחת ה- NSAIDS ושמה המסחרי הוא Indomed. היא פועלת על ידי עיכוב של הפרוסטגלנדינים ואין לתת אותה במידה ומדובר על הריון בשלב מאוחר (לאחר השבוע השלושים ושניים).
- סך הכול התרופות השייכות לקבוצת חוסמי תעלות הסידן ו- Atosiban מסוגלות לגרום לעיכוב של יומיים עד שבוע ואילו יתר התרופות מסוגלות לעכב את הלידה בשתי יממות לכל היותר.
באילו מצבים אין לתת את התרופות?
לכל אחת מהתרופות קיימות התוויות נגד מסוימות הנוגעות לכל תרופה באופן ספציפי. עם זאת, ישנן גם מספר התוויות נגד כלליות. כך לדוגמה אין ליטול את התרופות המשמשות לעיכוב הלידה במידה והאם סובלת מרעלת הריון, במידה והתרחשה היפרדות של השלייה, במידה והאם סובלת ממחלה לבבית או במידה והעובר שוקל פחות משניים וחצי קילוגרמים.
כמו כן, אין לקחת את התרופות לאחר השבוע השלושים וארבעה להריון, אין ליטול את התרופות במידה והעובר סובל ממומים כרומוזומליים חמורים ובכול מקרה של מוות עוברי או מצוקה עוברית.