ספינה ביפידה או שדרה שסועה הוא מונח רפואי שמתאר סוג מסוים של מומים בעמוד השדרה שיכולים לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים בהתאם למיקום המום ודרגת החומרה שלו. עמוד השדרה הוא מבנה המורכב מעצמות וסחוסים ולאורכו עובר חוט השדרה הנתון בתוך תעלת השדרה. חוט השדרה מורכב מסיבי עצבים שמעבירים מידע חושי למוח ומידע מהמוח לשרירים.
המום מתפתח במהלך החודש הראשון לחיי העובר. בשלב המוקדם הזה מתפתח מבנה מיוחד שנקרא הצינור העצבי. בשלב מאוחר יותר הצינור העצבי מתפתח להיות עמוד השדרה וספינה ביפידה הוא מום שבו ישנו פתח במספר חוליות או בחוליה אחת בעמוד השדרה עקב הפרעה להתפתחות התקינה שלו.
מה הם הגורמים לספינה ביפידה?
הגורם האחד לספינה ביפידה אינו ברור אך ככול הנראה ישנו שילוב מסוים של גורמים סביבתיים, גנטיים ותזונתיים שיכול להגדיל מאוד את הסיכוי להיווצרות המום בעובר. בין היתר מדובר על הגורמים הבאים:
- חסר בחומצה פולית – הגורם המשמעותי ביותר להולדת צאצא הסובל מספינה ביפידה הוא רמות נמוכות של חומצה פולית בדם עקב צריכה לא נאותה של חומצה פולית. לפיכך, קיימת המלצה גורפת לנשים בגיל הפוריות לצרוך תוסף חומצה פולית שלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובמהלך ההריון כולו.
- נטילת תרופות – ישנן תרופות מסוימות שנטילתן מגבירה את הסיכוי לספינה ביפידיה. בין היתר מדובר על תרופות אפילפטיות ותרופות פסיכיאטריות כמו לדוגמה valproate, lamotrigine, carbamazepine ועוד.
- סוכרת – לא ברור מה הוא המנגנון הפיזיולוגי העומד מאחורי הקשר בין סוכרת לספינה ביפידה, אך כיום ידוע כי נשים החולות בסוכרת סובלות מסיכוי גבוה יותר ללדת צאצא הסובל מספינה ביפידה בהשוואה לנשים שאינן חולות בסוכרת.
- גורמים נוספים – מעבר לכול זה השמנת יתר מקושרת עם סיכוי גבוה יחסית לספינה ביפידה וגם עלייה של חום הגוף במהלך השבועות הראשונים של ההריון.
מה הם התסמינים של ספינה ביפידה?
התסמינים משתנים מחולה לחולה בהתאם לגודל החסר של החוליות וגובה החסר בעמוד השדרה. בנוסף לכך, במידה והתפתחה מיימת בראש של התינוק, בדרך כלל התסמינים יהיו חמורים יותר. את התסמינים השונים נהוג לחלק לשלושה סוגים מרכזיים להלן:
- תסמינים קוגניטיביים – בעיות קואורדינציה, קשיי קריאה, הפרעות קשב וריכוז, קושי בתכנון תכניות מפורטות, קושי בהבנת שפה מדוברת, בעיות זיכרון ועוד.
- תסמינים הקשורים ליכולת הניידות – שיתוק בדרגות חומרה שונות בעיקר בגפיים התחתונות, עצמות מעוותות, עקמת, נקעים במפרקי הקרסול ועוד.
- תסמינים הקשורים לשליטה על הסוגרים – רוב הלוקים בספינה ביפידה הינם בעלי שליטה מוגבלת בלבד על הסוגרים או חסרי שליטה על הסוגרים.
כיצד מאבחנים ספינה ביפידה?
מאחר והמום מתפתח בשלב מאוד מוקדם של ההריון, הרי שניתן לאבחן אותו בשלב מוקדם מאוד גם כן. למעשה, ניתן לזהות את המום כבר בסקירת המערכות המוקדמת המבוצעת באזור השבוע השניים עשר להריון. תמונה מדויקת יותר ניתן לקבל בסקירת המערכות המאוחרת המבוצעת סביב השבוע השמונה עשר להיריון. בדיקות אלו הן בדיקות אולטרסאונד פשוטות יחסית שמטרתן לזהות מומים אנטומיים או תפקודיים בעובר בשלבי ההיריון המוקדמים.
כיצד מטפלים בסובלים מספינה ביפידה?
הטיפול בספינה ביפידה משתנה מחולה לחולה ולמעשה מותאם באופן אישי לכול מטופל ומטופל. בין היתר מדובר על ניתוח לתיקון המום, ניקוז כירורגי של הנוזלים מהמוח, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, שימוש בעזרים שונים כמו למשל כיסא גלגלים או קביים ועוד.
ברוב המקרים, הטיפול בחולים ניתן על ידי צוות רב מקצועי הכולל אורולוג, נוירולוג, פסיכולוג, גסטרואנטרולוג, עובד סוציאלי, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט, רופא ילדים ועוד.